Zamiana plazmy tx-p42s10 na tx-p50st60e

wlod55

New member
Witam.
Od czterech latach jestem zadowolonym posiadaczem plazmy P42S10 i pewnie dalej bym z niej korzystał,ale dotarła do mnie informacja,że Panasonic kończy produkcje plazm w tym roku no i zacząłem się zastanawiać.Zmianę telewizora planowałem,ale za jakies dwa,trzy lata (no chyba żeby się popsuł,odpukać,to wcześniej) Z racji tego,że technologia PDP bardziej mi odpowiada od LCD,to pomyślałem o zakupie nowej plazmy,tak troszkę na zapas.I tu mam pytanie do szanownych forumowiczów.Czy różnica w jakości obrazu między tymi plazmami będzie bardzo duża??Wiem,że S10 to już przeżytek,ale czy jest sens wymiany na nowszy model?Interesuje mnie przede wszystkim jakość obrazu,funkcje dodatkowe są mniej istotne.Następne moje pytanie związane jest z rozmiarem plazmy.Miałem zamiar celować coś w rozmiarze 46 cali,no ale jak wiadomo tego rozmiaru Panasonic już nie robi.Czy 50 cali nie będzie zbyt duże do oglądania z odległości od 1.5 metra do 2.5 metra.Teraz często łapię się na tym,że przy materiale dobrej jakości, mimowolnie siadam bliżej mojej plazmy :). Materiał źródłowy u mnie to nc+, bluray i filmy mkv. Prosiłbym o jakieś sugestie,opinie.
Pozdrawiam Włodek

mwerd

New member
Cześć,
właśnie zmieniłem 42g10 na 50st60.
Powiem Ci, że różnica w jakości obrazu (szczególnie czerni) jest moim zdaniem bardzo duża. Nie wiem jak świeci s10, ale zakładam, że nie lepiej niż g10.
Szczerze polecam wymianę na nowszy model.
Nie martwiłbym się również tym, że 50 cali będzie za duży, myślę, że odległość jaką podałeś będzie wręcz idealna.

wlod55

New member
Witam
No i zdecydowałem się na zamianę S10 na ST60.Ustawiłem sobie obie plazmy obok siebie włączyłem ten sam materiał i...najpierw poszła jakaś bajka,różnica jest ale nie jakas ogromna.Poźniej zapodałem Hobbita i juz na samym wstepie szczena mi opadła :) Tu dopiero wyszła różnica,czerń w st60 po prostu niewiarygodna.Do tej pory myśłałem,że moja s10 ma czerń,szybko zmieniłem zdanie.Z każdym dniem ten tv zyskuje w moich oczach,jak jeszcze jakis koncercik zapodaje w 1080p to nie moge przestać oglądać :)
Mam tylko jeden problem,jak na razie.Nie wiem dlaczego,ale gdy odtwarzam materiał z mojego odtwarzacza sieciowego Xtreamer (pierwszy dosyc leciwy) to jest delikatne opóźnienie obrazu w stosunku do dźwieku.Próbowałem grzebać w ustawieniach odtwarzacza,tv,zmieniałem wejścia,kable hdmi i nic z tego.Żeby było ciekawiej,to mam też drugi odtwarzacz sieciowy Netgear neotv 550 i tu ten problem nie występuje.Nie mam pojęcia co robić.Oprócz tego mam serwer NAS Zyxela NSA 320,wszystko fajnie Panasonic z niego czyta (nie musiałbym używać odtwarzacza sieciowego) jednak nie widzi zewnętrznego dysku podpietego pod USB do NASa,tylko dysk wewnętrzny.Gdyby ktoś miał jakąś sugestię i pomysł odnosnie braku synchronizacji dźwięku i video na xtreamerze to bardzo prosiłbym o pomoc.
Pozdrawiam

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Różnica jest ogromna.
Panasonic st60 to jeden z najlepszych ( w USA mówią że najlepszy) telewizorów na świecie w klasie cena do jakości.

ccinekk

New member
Co do opóźnienia dźwieku - kwestia tzw input lag'u w TV. Elektronice zajmuje kilkadziesiąt milisekund na przetworzenie i wyswietlenie obrazu. Jezeli masz amplituner to tam mozesz ustawić opóźnienie dzwięku, z reguły 40-60 ms.
Jeżeli nie masz ampli - spróbuj właczyć tryb "Gra" w TV. Zmniejszy to trochę input lag.

wlod55

New member
Co do opóźnienia dźwieku - kwestia tzw input lag'u w TV. Elektronice zajmuje kilkadziesiąt milisekund na przetworzenie i wyswietlenie obrazu. Jezeli masz amplituner to tam mozesz ustawić opóźnienie dzwięku, z reguły 40-60 ms.
Jeżeli nie masz ampli - spróbuj właczyć tryb "Gra" w TV. Zmniejszy to trochę input lag.

No tak,ale czemu to opóźnienie występuje tylko przy Xtreamerze,na drugim odtwarzaczu sieciowym tego nie ma,na bluray też nie, jak i na tunerze sat.No chyba że xtreamer jest już technologicznie leciwy i do tej klasy sprzętu się już nie nadaje.
Pozdrawiam

mydrek

New member
Od jakiegoś czasu się zastanawiam, na co zmienić moją plazmę, też mam panasa s10 tylko że 46cali. LCD-ekip jakoś mi nie podchodzą, chociaż zależy mi na mniejszym poborze prądu. Możliwe, że też kupię kolejną plazmę i będzie to ST60E.
Mam też Xtreamera i już wcześniej czytałem o problemach z synchronizacją dźwięku, która występuje na różnych telewizorach. Podobno pomaga zmiana opcji System TV z 1080p na 1080i.

wlod55

New member
Od jakiegoś czasu się zastanawiam, na co zmienić moją plazmę, też mam panasa s10 tylko że 46cali. LCD-ekip jakoś mi nie podchodzą, chociaż zależy mi na mniejszym poborze prądu. Możliwe, że też kupię kolejną plazmę i będzie to ST60E.
Mam też Xtreamera i już wcześniej czytałem o problemach z synchronizacją dźwięku, która występuje na różnych telewizorach. Podobno pomaga zmiana opcji System TV z 1080p na 1080i.

Dzięki za podpowiedź,sprawdzę to.Jeżeli chodzi o zużycie prądu w ST60E,to się nie martw.Mam 50 cali i ona ma mniejszy pobór mocy jak moja stara S10.Przy filmach,jak sobie ST60 odpowiednio ustawię,to pobór mocy mam poniżej 100 W i wcale nie jest to jakieś przyciemnianie obrazu na siłę.Wieczorem pogaszone wszystkie światełka,szczególnie przy filmach z gatunku sf (wiadomo ciemniejsze obrazy) czy jakieś koncerty przy włączonym czujniku otoczenia spada mi pobór mocy nawet na 70,80 W,jeżeli czujnik wyłączę to 100 wat z haczykiem.Sam jestem tym zaskoczony,to niewiele więcej niż LED.Wiadomo przy jasnych scenach to dochodzi i do 200 W,ale i tak to jest mniej niż na starej S10.
Pozdrawiam

jpablo

New member
Powłoka działa wyśmienicie. Dużo lepiej niż w S10. Z drugiej strony musisz mieć TV ustawiony prostopadle do linii oczu. Nie co do cm, ale patrząc z góry lub z dołu ciemność widać, właśnie przez działanie powłoki. Oczywiście w normalnych warunkach oglądactwa to nie przeszkadza.

Do góry