Witam.
Moj problem jest niezwykle trywialny i dotyczy oczywiscie kupna telewizora.
1. odległość od ekranu? ok. 2m
2. jak słońce świeci w pokoju? Okna od zachodu, Telewizor będzie stał pod katem na scianie poludniowej.
3. Jak duży jest pokój: 4x5
4. Preferowana technologia: LCD LED lub Plazma
5. jaki masz obecnie telewizor? CRT 28"
6. jakie programy najczęściej oglądasz? głownie sport, czasem filmy, wiadomosci, programy rozrywkowe.
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: popołudnia i wieczory
8. wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? Przy niewielkim swietle
9. wolisz obraz ostry czy łagodny? Raczej ostry
10. matryca błyszcząca czy matowa? Nie mam zdania
11. preferowana wielkość telewizora? 40-42"
12. preferowana marka? głownie Samsung i Panasonic,ewentualnie Sharp lub LG
13. czego nie lubisz w telewizorach? Awaryjności , złej jakości obrazu, braku płynności
14. jakie urządzenia będą podłączone? Jeszcze nie zdecydowałem, ale nie ma to większego znaczenia przy wyborze
15. ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? 100% TV
16. siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych? na wprost i pod kątem
17. czy ważne jest wifi ? Nie musi byc bo router stoi niedaleko, ale im mniej kabli tym lepiej
18. czy będziesz korzystać z widgetów? mozliwe
19. czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora? Tak - poczta , przeglądanie
20. czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? Tak
21. czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami? Niekoniecznie
22. ma mieć 3D? Nie ma to znaczenia
23. ma mieć slot na karty SD ? Nie ma to znaczenia
24. ma mieć tuner DVB-S? Niekoniecznie
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? Internet kablem rj45 lub przez wi-fi
26. Jaki masz sygnał: kablowka UPC
27. ile programów HD? Bodajze 2
28. ma stać czy wisieć? stać
29.Rozdzielczość: FULL HD
30.Na czym najbardziej Ci zależy: dobra jakość obrazu, szczególnie przy oglądaniu sportu , energooszczędność
31. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: ok. 5 – 8
32.Sugerowana cena ? Szeroki przedzial 2000 - 3000zl, waski 2400 - 2700zł.
Od 2 tygodni przegladam internet w poszukiwaniu testow, opinii na temat roznych telewizorow. nawet juz dokladnie nie wiem ile modeli przejrzalem. Najwiekszym problemem jest to, ze producenci stosuja tyle chwytow marketingowych, ze nie mozna ufac zadnym specyfikacjom. Jeszcze z niczym (sposrod sprzetu eletronicznego) nie mialem takich problemow.
Jednak podstawowe pytanie to czy wybrac plazme czy lcd. Ok rok temu rozmawialem z dosc rozsadnym sprzedawca w sklepie (kupowalem wtedy monitor) i on powiedział, ze jesli plazmę, to tylko panasonic i tylko z górnej półki (tzn. droższe niż 2-3tys.)
Z ogromnej rzeszy telewizorów wybrałem wstępnie/końcowo następujące produkty:
1. LCD:
Samsung UE40ES5700
Panasonic TX-L42ET5E
LG 42LV570S (ewentualnie)
2. Plazmy:
Panasonic TX-P42UT50E
Być może są jakieś inne ciekawe modele, które nie rzuciły mi sie w oczy.
Pytam o wybór miedzy lcd, a plazmą tutaj, ponieważ (jak już ktoś zauważył), nie ma dedykowanego do tego podforum.
Znacznie szersza wiedzę i rozeznanie mam w komputerach, natomiast telewizory (w sensie technicznym) nigdy nie były w kręgu mojego zainteresowania. Wobec tego bardzo proszę o pomoc w wyborze.
Pozdrawiam
Bartek
Moj problem jest niezwykle trywialny i dotyczy oczywiscie kupna telewizora.
1. odległość od ekranu? ok. 2m
2. jak słońce świeci w pokoju? Okna od zachodu, Telewizor będzie stał pod katem na scianie poludniowej.
3. Jak duży jest pokój: 4x5
4. Preferowana technologia: LCD LED lub Plazma
5. jaki masz obecnie telewizor? CRT 28"
6. jakie programy najczęściej oglądasz? głownie sport, czasem filmy, wiadomosci, programy rozrywkowe.
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: popołudnia i wieczory
8. wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? Przy niewielkim swietle
9. wolisz obraz ostry czy łagodny? Raczej ostry
10. matryca błyszcząca czy matowa? Nie mam zdania
11. preferowana wielkość telewizora? 40-42"
12. preferowana marka? głownie Samsung i Panasonic,ewentualnie Sharp lub LG
13. czego nie lubisz w telewizorach? Awaryjności , złej jakości obrazu, braku płynności
14. jakie urządzenia będą podłączone? Jeszcze nie zdecydowałem, ale nie ma to większego znaczenia przy wyborze
15. ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? 100% TV
16. siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych? na wprost i pod kątem
17. czy ważne jest wifi ? Nie musi byc bo router stoi niedaleko, ale im mniej kabli tym lepiej
18. czy będziesz korzystać z widgetów? mozliwe
19. czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora? Tak - poczta , przeglądanie
20. czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? Tak
21. czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami? Niekoniecznie
22. ma mieć 3D? Nie ma to znaczenia
23. ma mieć slot na karty SD ? Nie ma to znaczenia
24. ma mieć tuner DVB-S? Niekoniecznie
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? Internet kablem rj45 lub przez wi-fi
26. Jaki masz sygnał: kablowka UPC
27. ile programów HD? Bodajze 2
28. ma stać czy wisieć? stać
29.Rozdzielczość: FULL HD
30.Na czym najbardziej Ci zależy: dobra jakość obrazu, szczególnie przy oglądaniu sportu , energooszczędność
31. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: ok. 5 – 8
32.Sugerowana cena ? Szeroki przedzial 2000 - 3000zl, waski 2400 - 2700zł.
Od 2 tygodni przegladam internet w poszukiwaniu testow, opinii na temat roznych telewizorow. nawet juz dokladnie nie wiem ile modeli przejrzalem. Najwiekszym problemem jest to, ze producenci stosuja tyle chwytow marketingowych, ze nie mozna ufac zadnym specyfikacjom. Jeszcze z niczym (sposrod sprzetu eletronicznego) nie mialem takich problemow.
Jednak podstawowe pytanie to czy wybrac plazme czy lcd. Ok rok temu rozmawialem z dosc rozsadnym sprzedawca w sklepie (kupowalem wtedy monitor) i on powiedział, ze jesli plazmę, to tylko panasonic i tylko z górnej półki (tzn. droższe niż 2-3tys.)
Z ogromnej rzeszy telewizorów wybrałem wstępnie/końcowo następujące produkty:
1. LCD:
Samsung UE40ES5700
Panasonic TX-L42ET5E
LG 42LV570S (ewentualnie)
2. Plazmy:
Panasonic TX-P42UT50E
Być może są jakieś inne ciekawe modele, które nie rzuciły mi sie w oczy.
Pytam o wybór miedzy lcd, a plazmą tutaj, ponieważ (jak już ktoś zauważył), nie ma dedykowanego do tego podforum.
Znacznie szersza wiedzę i rozeznanie mam w komputerach, natomiast telewizory (w sensie technicznym) nigdy nie były w kręgu mojego zainteresowania. Wobec tego bardzo proszę o pomoc w wyborze.
Pozdrawiam
Bartek