Zakup TV ok 55 cali max 6000 PLN

pitermxa

New member
Witam, chciałbym się was poradzić, jaki telewizor wybrać. Co znajdę sobie jakiegoś faworyta to trafiam na negatywne opinie na forum lub kupujących. Stąd moja konsternacja. Moje wymagania to:
- ok 55 cali (52-60)
- LED
- budżet max 6000 PLN (najlepiej razem z uchwytem)
- odległość 4,5 m od ekranu
- kablówka TOYA z tunerem cyfrowym.
- w przyszłości może dojść kino domowe.
- fajnie żeby była łatwość w odtwarzaniu filmów z pendrive i zewnętrzengo hd
- dobre kąty
- dość jasne oświetlenie pokoju (jednak przeważnie TV będzie oglądany wieczorami)
- dobra dynamika obrazu (do oglądania np. piłki nożnej)

Mam też pytanie, czy różnica między częstotliwościami 200hz i 100hz jest widoczna dla ludzkiego oka?

Znalazłem kilka interesujących modeli, jednak o każdym z nich można znaleźć sporo negatywnych opinii.
To co mnie zainteresowało to np:

Sony KDL-55EX500
Sharp LE635E

Proszę o pomoc.

Mylagos

New member
EX500 jest naprawdę bardzo dobrym telewizorem, choć już starszym modelem, ale do sportu, moim zdaniem, będzie idealnym wyborem.

pitermxa

New member
Decycja padła na sharpa, zobaczymy jak będzie się sprawował z tynerem cyfrowym toya:) słyszałem, ze to nie jest zbyt dobre połączenie:) ale nie długo kończy mi się umowa więc zobaczymy co dalej.
A tak przy okazji... Jakie platrofmy TV + internert byście polecali, biorąc pod uwagę tego sharpa LE635E?

Monkin

New member
Bez reklam
Z uwagi na piłkę nożną mam Cyfrę + i sobie chwalę jakość programów sportowych HD i kanałów filmowych HD na tym modelu sharpa. Znajomi mają N-kę, cyfrowego polsata i też na 55-60 calach na różnych tv nie narzekają. Ale zawsze mogłoby być lepiej z jakością przesyłanego przez nadawców sygnału.

pitermxa

New member
Telewizor dojechał. I robi piorunujące wrażenie po odpakowaniu (w zaciszu domowym wydaje się, że jest 2 razy większy niż w sklepie:)). Jeszcze większe wrażenie po włączeniu:). To się nazywa KINO DOMOWE:).

PS: Czy opłaca się do tego telewizora dobierać odtwarzać bluray również firmy sharp, czy może nie sugerować się producentem?
Myślałem o np:
BD-HP25S
?

pitermxa

New member
Pytanie względem użytkowania.
Czy podłączał ktoś może pod telewizor kompa?
mam dość nowego kompa
amd ph II 955
asrock extreme3
2 gb ramu
radeon 6850
I niestety zauważyłem, że już zaraz po podpięciu, pulpit jest bardzo niewyraźny.
Filmy wyglądają lepiej, jednak czy hd 720 przy scenach gdzie jest dynamiczne tło, obraz się zacina.
Jeszcze jedna sprawa to lekkie (denerujące) opóźnienie w transmisji ruchu myszki.
Stery od grafiki i płyty gł. najnowsze
Najnowsze kodeki k-lite.
Może borykaliście się z takimi problemami?

Do góry