Witam,
W najbliższym czasie będę szukał nowego TV a przyznam, że wcale się na tym nie znam stąd szukam pomocy. Niedawno słyszałem, że na rynek ma wejść nowa technologia OLED ale z tego co się rozejrzałem nadal cicho i nikt nic nie wie.
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ?
kuchnia i salon w 1 pomieszczeniu, część salonowa około 30m2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ?
4-6metrów (zależy, z której kanapy)
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ?
1-4
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ?
I tak i tak.
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ?
wisieć albo postawiony na jakimś "regaliku pod tv"
6.Jak słońce świeci w pokoju ?
Słońce będzie świecić wprost na przód TV z tym, że w oknach będą stałe drewniane zasłony + pewnie jakieś zasłony na okna więc w razie czego można zasłonić ale wiadomo, że zawsze zasłonięte nie będą.
7.Jaki masz obecnie telewizor ?
Jakieś LG 32LH7000 ale ten nowy idzie do nowego dużo większego mieszkania więc stąd taka zmiana wielkości
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ?
Nie wiem jakie są
fajnie jakby miał coś w stylu smart Tv ale to chyba mają tylko samsungi a słyszałem, że u nich "średnio-kiepsko" z jakością świecenia
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ?
Nie wiem jak on się nazywa ale prawdopodobnie będzie to Vectra normalnie ze ściany kablem potem dekoder i TV
Przynajmniej zawsze tak miałem... no chyba, że to słabe rozwiązanie to coś doradźcie.
10.Jakie urządzenia ?
Myślę, że podstawy typu kilka portów HDMI port USB itp wystarczą ale może mieć inne fajne "bajery"
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ?
zwykle chodzi od rana do późna nocy z małymi przerwami ale największa częstotliwość oglądania jest od późnego popołudnia do późnej nocy.
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ?
Nie wiem
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ?
Wszystko
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ?
Fajnie jak będzie taka opcja ale nie jest ona priorytetem
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie?
W przyszłości PS4 lub XBOX 720 nie więcej jak 1h dziennie
16.Preferencje co do marki ?
ma być dobry
17.Preferencje co do wielkości ?
55-70 (nie wiem czy 70 nie za dużo?)
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ?
trudno powiedzieć
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ?
różnie, przewaga godzina 16-2 w nocy
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ?
Jakieś 4-5miesięcy temu słyszałem o "rewolucji" OLEDów i ich cena miała wynosić coś koło 20tys zł jednak jak na razie nigdzie nich nie widziałem.
Jeżeli ma być to zwykłe LCD (led czy tam coś... nie znam się) myślę, że mogę przeznaczyć 15.000zł (oczywiście jeżeli nie ma sensu przepłacać chętnie zapłacę mniej, a jeżeli jest sens dołożyć do tego jakąś kwotę też przeżyję)
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ?
Nie wiem co to pasywne czy aktywne... ogólnie 3D może mieć chociaż pewnie będę z tego korzystał raz na pół roku
W najbliższym czasie będę szukał nowego TV a przyznam, że wcale się na tym nie znam stąd szukam pomocy. Niedawno słyszałem, że na rynek ma wejść nowa technologia OLED ale z tego co się rozejrzałem nadal cicho i nikt nic nie wie.
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ?
kuchnia i salon w 1 pomieszczeniu, część salonowa około 30m2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ?
4-6metrów (zależy, z której kanapy)
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ?
1-4
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ?
I tak i tak.
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ?
wisieć albo postawiony na jakimś "regaliku pod tv"
6.Jak słońce świeci w pokoju ?
Słońce będzie świecić wprost na przód TV z tym, że w oknach będą stałe drewniane zasłony + pewnie jakieś zasłony na okna więc w razie czego można zasłonić ale wiadomo, że zawsze zasłonięte nie będą.
7.Jaki masz obecnie telewizor ?
Jakieś LG 32LH7000 ale ten nowy idzie do nowego dużo większego mieszkania więc stąd taka zmiana wielkości
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ?
Nie wiem jakie są
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ?
Nie wiem jak on się nazywa ale prawdopodobnie będzie to Vectra normalnie ze ściany kablem potem dekoder i TV
10.Jakie urządzenia ?
Myślę, że podstawy typu kilka portów HDMI port USB itp wystarczą ale może mieć inne fajne "bajery"
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ?
zwykle chodzi od rana do późna nocy z małymi przerwami ale największa częstotliwość oglądania jest od późnego popołudnia do późnej nocy.
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ?
Nie wiem
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ?
Wszystko
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ?
Fajnie jak będzie taka opcja ale nie jest ona priorytetem
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie?
W przyszłości PS4 lub XBOX 720 nie więcej jak 1h dziennie
16.Preferencje co do marki ?
ma być dobry
17.Preferencje co do wielkości ?
55-70 (nie wiem czy 70 nie za dużo?)
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ?
trudno powiedzieć
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ?
różnie, przewaga godzina 16-2 w nocy
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ?
Jakieś 4-5miesięcy temu słyszałem o "rewolucji" OLEDów i ich cena miała wynosić coś koło 20tys zł jednak jak na razie nigdzie nich nie widziałem.
Jeżeli ma być to zwykłe LCD (led czy tam coś... nie znam się) myślę, że mogę przeznaczyć 15.000zł (oczywiście jeżeli nie ma sensu przepłacać chętnie zapłacę mniej, a jeżeli jest sens dołożyć do tego jakąś kwotę też przeżyję)
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ?
Nie wiem co to pasywne czy aktywne... ogólnie 3D może mieć chociaż pewnie będę z tego korzystał raz na pół roku