Zakup telewizorka

giesem

New member
Witam, jest to mój pierwszy post na tym forum, także chciałem wszystkich aktywnych i tych mniej aktywnych użytkowników przywitać, tak więc witam wszystkich!

Mój problem polega na tym, że chciałbym kupić TV ale ze względu dostępności dużej ilości odbiorników, jak i modelów różniących się czasami tylko drobnymi detalami, oraz znikomą wiedzą na ten temat chciałem zasięgnąć ewentualnej pomocy w doradztwie i doborze odpowiedniego odbiornika dostosowanego do moich potrzeb.

Poniżej przedstawiam krótki opis do jakich celów TV będzie mi służył:

• najbardziej zależy mi na jakości obrazu
  • ogólnym zastosowaniem będzie oglądanie filmów, w wysokiej rozdzielczości (FULL HD), ale nie wykluczam, że trafić się może film o słabszej rozdzielczości
  • lubię oglądać filmy akcji, więc słyszałem również, że w niektórych modelach występuje smużenie - chciałbym tego uniknąć
  • dobrze więc by było, gdyby TV ten nie miał problemów z odtwarzaniem popularnych rozszerzeń (mkv itp)
  • kolejnym dość ważnym aspektem jest aby TV posiadał DLNA - gdyż będę chciał podłączyć do mojego dysku NAS (Synology DS110J)
  • dobrze by było też, aby nie miał problemu z podłączeniem do komputerka (będę potrzebował dodatkowego obszaru do pracy)
  • Jeżeli chodzi o matrycę, to chyba byłbym za zastosowaniem LED (zawsze to żywsze kolory, i mniejszy pobór mocy i raczej niewielka różnica cenowa)
  • Rozmiar TV określam na 32'' - większy mi raczej nie potrzebny
  • chwilowo mam brak sygnału telewizyjnego, ale jak już zakupie TV to pewnie zaopatrzę się w "Cyfrowy Polsat", "N", czy cokolwiek tam będzie lepszym wyjściem (więc zwykłą telewizję też będę oglądał - pewnie dużo rzadziej, ale jednak)
  • Spotkałem się również z przypadkiem, gdy do tv podłączam dysk zewnętrzny do jednego portu usb, a pendriva do drugiego portu usb i odczytywany był wtedy tylko (chyba) pendrive - również chciałbym tego uniknąć
  • cena najlepiej do 2000

oto modele, które mi polecano:

1. SONY 32" Bravia KDL-32EX520 (tylko tam chyba jest 50Hz więc nie wiem jak tam ze smużeniem)
  2. SAMSUNG UE32D5500 oraz UE32D5000 (nie do końca wiem jaka jest różnica między nimi)
  3. SONY 32" Bravia KDL-32EX720 (tam jest chyba 3D które jest mi zbędne)
  4. Jeżeli macie lepsze propozycję chętnie wysłucham!
Proszę o pomoc w wyborze najlepszego odbiornika pod względem najlepszej jakości obrazu jak i wymienionych wyżej parametrów.

Do góry