Witam, jest to mój pierwszy post na tym forum, także chciałem wszystkich aktywnych i tych mniej aktywnych użytkowników przywitać, tak więc witam wszystkich!
Mój problem polega na tym, że chciałbym kupić TV ale ze względu dostępności dużej ilości odbiorników, jak i modelów różniących się czasami tylko drobnymi detalami, oraz znikomą wiedzą na ten temat chciałem zasięgnąć ewentualnej pomocy w doradztwie i doborze odpowiedniego odbiornika dostosowanego do moich potrzeb.
Poniżej przedstawiam krótki opis do jakich celów TV będzie mi służył:
oto modele, które mi polecano:
Mój problem polega na tym, że chciałbym kupić TV ale ze względu dostępności dużej ilości odbiorników, jak i modelów różniących się czasami tylko drobnymi detalami, oraz znikomą wiedzą na ten temat chciałem zasięgnąć ewentualnej pomocy w doradztwie i doborze odpowiedniego odbiornika dostosowanego do moich potrzeb.
Poniżej przedstawiam krótki opis do jakich celów TV będzie mi służył:
- najbardziej zależy mi na jakości obrazu
- ogólnym zastosowaniem będzie oglądanie filmów, w wysokiej rozdzielczości (FULL HD), ale nie wykluczam, że trafić się może film o słabszej rozdzielczości
- lubię oglądać filmy akcji, więc słyszałem również, że w niektórych modelach występuje smużenie - chciałbym tego uniknąć
- dobrze więc by było, gdyby TV ten nie miał problemów z odtwarzaniem popularnych rozszerzeń (mkv itp)
- kolejnym dość ważnym aspektem jest aby TV posiadał DLNA - gdyż będę chciał podłączyć do mojego dysku NAS (Synology DS110J)
- dobrze by było też, aby nie miał problemu z podłączeniem do komputerka (będę potrzebował dodatkowego obszaru do pracy)
- Jeżeli chodzi o matrycę, to chyba byłbym za zastosowaniem LED (zawsze to żywsze kolory, i mniejszy pobór mocy i raczej niewielka różnica cenowa)
- Rozmiar TV określam na 32'' - większy mi raczej nie potrzebny
- chwilowo mam brak sygnału telewizyjnego, ale jak już zakupie TV to pewnie zaopatrzę się w "Cyfrowy Polsat", "N", czy cokolwiek tam będzie lepszym wyjściem (więc zwykłą telewizję też będę oglądał - pewnie dużo rzadziej, ale jednak)
- Spotkałem się również z przypadkiem, gdy do tv podłączam dysk zewnętrzny do jednego portu usb, a pendriva do drugiego portu usb i odczytywany był wtedy tylko (chyba) pendrive - również chciałbym tego uniknąć
- cena najlepiej do 2000
oto modele, które mi polecano:
- SONY 32" Bravia KDL-32EX520 (tylko tam chyba jest 50Hz więc nie wiem jak tam ze smużeniem)
- SAMSUNG UE32D5500 oraz UE32D5000 (nie do końca wiem jaka jest różnica między nimi)
- SONY 32" Bravia KDL-32EX720 (tam jest chyba 3D które jest mi zbędne)
- Jeżeli macie lepsze propozycję chętnie wysłucham!