zakup nowego tv i kd. prośba o pomoc

ambi

New member
Hej,
Najpierw kwota: tv ok. 3500zł kd. ok 1500zł. (nie musze mówić, że im mniej tym lepiej)
Zacznijmy od tv.
Tata jest już chyba praktycznie przekonany co do zakupu jakiegoś lcd'ka 32" samsunga. Ja jednak chce się dowiedzieć czy lcd w tej chwili kupowany to nie wywalania kasy w przysłowiowe błoto? No bo jednej strony nie ma to tego fullHD, ale z drugiej przecież zanim w Polsce telewizja w tej jakości będzie powszechnie dostępna minie parych ładnych latek (a może się mylę?) a obraz na tym "małymHD" (720p?) i tak jest imponujący.
Może powiem co będzie oglądane na tv: głównie tv z sitka, po zakupie planujemy też założyć jakąś cyfre czy tą telewizje n(czy któraś oferuje programy w hd? czy mają dopiero wprowadzić? słyszeliście może kiedy i jakie?), i do tego jakieś filmy z płytek, głównie divx, dużo rzadziej jakiś film na dvd.
Tv, będzie oglądany często (nie tylko wieczorem, ale także i w południe), pokój jest całkiem dobrze nasłoneczniony. Odległość od tv..hmm myślę że z 4-5m)
Myślałem czy nie lepiej by kupić poprostu zwykłego kineskopowego 32 calowca, bo i cena sporo niższa i patrząc na to co będzie oglądane, to chyba HD aż tak bardzo się nie przyda..chyba, że w programach na cyfrze czy innej platformie cyfrowej będzie widać różnicę w jakości wyświetlanego programu. (będzie czy nie będzie, oto podstawowe pytanie!)
Myślałem też o jakiejś plaźmie,ale w sumie to w podobnej cenie jak lcd, a rozdzielczości takiej do małegoHD nawet nie będzie, więc odpada.
Noi lcd..jakie konkretnie modele proponujecie do tej ceny? Zwykłych samsungów lcd 32cale na skąpcu wyskoczyła mi cała strona..od 2800 do 5000. A może jakaś inna firma?

Teraz co do kina domowego.
Planowany jest oczywiście jakiś zestaw 5.1. Nie chcę żeby to było plastikowe niewiadomo co, ale z drugiej strony fundusz jest ograniczony. Muzyka będzie raczej żadko słuchana. Satelitki dobrze by było żeby były na podwyższeniu, bo raczej nikt ich nie będzie na scianie podwieszał. Lepiej brać osobno kolumny+amplituner+dvd czy wszystko w komplecie? A może bez amplitunera i wzmacniasz aktywny? Dvd ma odtwarzać wszystkie divxy, xvidy itp. a do tego oczywiście pliki z różnymi formatami czcionek BEZPROBLEMOWO. O mp3 i jpg chyba nie musze wspominać, bo to już chyba wszystko umie odtwarzać.

Do góry