zakup aparatu cyfrowego? jaki wybrać?

dupcon

New member
cześć,
wiem że temat może nie w tym dziale ale nie wiem gdzie go apisać? Jak coś to przerzućcie ten temat . Interesuje mnie zakupc aparatu cyfrowego w mniej wiecej tych parametrach:

1. 7 mln. Pix - minimum
2. 2,5' cala - minimum
3. Stabilizacja obrazu
4. ładowarka + akumulator
5. Jak największa rozdzielczość przy nagrywaniu filmów

Nie wiem czy można to pogodzić ze sobą ale było by to idealne
w Media polecano mi te aparaty:
- Samsung L730 (499,-)
- HP R742 (399,-)
- Olympus X790 (599,-)

czy warto się nad nimi zastanowić a może jest cos lepszego w tej klasie cenowej na rynku?? Nikon, panasonik, może Sony?

proszę o odpowiedź
dziex wielki za konkrety i oceny

Gucio50

New member
Bez reklam
dupcon napisał:
cześć,
wiem że temat może nie w tym dziale ale nie wiem gdzie go apisać? Jak coś to przerzućcie ten temat . Interesuje mnie zakupc aparatu cyfrowego w mniej wiecej tych parametrach:

1. 7 mln. Pix - minimum
2. 2,5' cala - minimum
3. Stabilizacja obrazu
4. ładowarka + akumulator
5. Jak największa rozdzielczość przy nagrywaniu filmów

Nie wiem czy można to pogodzić ze sobą ale było by to idealne
w Media polecano ... ... ...

zobacz Sony T-200 http://www.sony.pl/view/ShowProduct...eType=Main&category=DCC+Digital+Still+Cameras

Na skapiec.pl 850-900zł :eek:

Sam bym go kupił , ale mam juz Sony-R1

p@well

New member
aparat dla wymagającego amatora

Każdy ma swoje gusta i potrzeby, ale proponuję Ci wziąć pod uwagę też Canon Powershot 720 IS. Prócz szukania TV, od pół roku testowałem aparaty dla siebie - bym mógł sie bawić ustawieniami manualnymi, jak i dla żony i syna, którzy pojęcie o fotografowaniu mają standardowe.
Wybór padł na ten model i po 3 tygodniach wciąż mnie zaskakuje.
Jak dla mnie i wielu innych 10/10 w konkurencji cena/jakość.
Dane są w każdej przeglądarce cenowej, opisy np. fotopolis, a cena spadła do 587zł. Dolicz 60zł na ładowarkę i 2x2szt akumulatorki, extra kartę Sandisc 2GB extreme III i masz za ok. 670zł niezły sprzęt.

Wczoraj wieczorem wstawiałem opinię na ceneo, powinna dziś być zaakceptowana. Jak nie pojawi się, to więcej info na priv - jestem do dyspozycji.:)

polecam
p@well

dupcon

New member
p@well napisał:
Każdy ma swoje gusta i potrzeby, ale proponuję Ci wziąć pod uwagę też Canon Powershot 720 IS. Prócz szukania TV, od pół roku testowałem aparaty dla siebie - bym mógł sie bawić ustawieniami manualnymi, jak i dla żony i syna, którzy pojęcie o fotografowaniu mają standardowe.
Wybór padł na ten model i po 3 tygodniach wciąż mnie zaskakuje.
Jak dla mnie i wielu innych 10/10 w konkurencji cena/jakość.
Dane są w każdej przeglądarce cenowej, opisy np. fotopolis, a cena spadła do 587zł. Dolicz 60zł na ładowarkę i 2x2szt akumulatorki, extra kartę Sandisc 2GB extreme III i masz za ok. 670zł niezły sprzęt.

Wczoraj wieczorem wstawiałem opinię na ceneo, powinna dziś być zaakceptowana. Jak nie pojawi się, to więcej info na priv - jestem do dyspozycji.:)

polecam
p@well

no faktycznie jest ciekawy. Można znależć w necie za 587 zł ( to faktycznie nie drogo) ale chyba za ładowarkę+ akumulatorki to wyjdzaie więcej niż twoje 60 zł (wg. mnie ok 100zł) i karta Sandisc 2GB extreme III (też pewnie z 90zł)
chyba ze się mylę :D
I jeszcze jedno do ciebie pytanko, czy ty kupowałeś w sklepie z neta? jeśli tak to możesz mi opisac jak taki zakup wygląda? bo jeszcze nie miałem okazji tak kupować , więc jestem troche zaniepokojony jak to się odbywa i jak jest potem , gdy np. coś się zepsuje i reklamujesz?
dzięki za pomoc :D

p@well

New member
zakup

Podam Ci moją sytuacje a Ty sam oceń:
Kupowałwem pierwszy raz w sklepie internetowym sprzęt (inne rzeczy częściej).
Musisz sie zalogować na dany sklep - mail i hasło, potem zwrot potwierdzający. Wybierasz produkt do koszyka i decydujesz się na płatność - przelew, raty i takie tam. Jeżeli przelew, to w momencie wpłynięcia kasy mają do 48h ( jak mają produkt na stanie) go wysyłają. Najczęściej całość odbywa się do 2 dni roboczych. Produkt najlepiej sprawdzić przy kurierze czy nie ma uszkodzeń mechanicznych (dużo o tym na Tym forum). Prawo daje Ci przy zakupie internetowym zwrot bez podania przyczyny w ciągu 10dni bez uszkodzeń mechanicznych( odsyłasz po powiadomieniu poleconym i mailem wraz z nadanym numerem RMA - tak to się chyba odbywa). Gwarancja jest na 1 rok i odesłanie odbywa się na ich koszt. Można też załatwiać na miejscu - jeśli masz takowy sklep w swojej lub pobliskiej miejscowości.
O solidności sklepów dużo się na HDTV pisało, ale często wypomina się brak rzetelności, a nie pozytywy - wybierz najbardziej sprawdzony - nie chcę polecać, ale ja wybrałem agito. Wszystkie informacje na jakim jesteś etapie zakupu masz od razu na maila.
W końcu kiedyś trzeba spróbować kupić sprzęt z neta - na pewno taniej. Te same sklepy np. fotojoker (przy tesco) mają o 150zł droższe, a w MM ok. 700zł.

Moje ceny to: aparat - 587zł, karta - 74zł (możesz wybrać tańsze Kingston SD nawet 20zł), ładowarke kupiłem wcześniej na allegro z 4 akumulatorkami 3500mAh za 34zł - wystarczą, choc nie są firmowe.
Podejdź do jakiegoś sklepu co mają ten model i zobacz czy leży Ci w ręce i funkcje włącza się łatwo. Nie opisywałem modeli droższych, bo widziałem że nie chcesz zbytnio inwestować - pewnie słusznie.
Chyba wszystko, ale decyzję musisz podjąć już sam.

Pozdro

Ostatnia edycja:

lolek

New member
Witam.
Liczba pikseli to nie wszystko. Przeciętnemu użytkownikowi (takiemu, który pstryka fotki z wakacji, w zwykłym pocztówkowym formacie) wystarczy spokojnie 4 - 5 mln. Ilość pikseli ma znaczenie jeśli chcesz robić odbitki w dużym formacie. Z drugiej strony duża liczba pikseli może szkodzić. "Upchanie" ich dużej liczby na małej matrycy powoduje szumy na zdjęciach (znane są z tego w szczególności cyfrówki panasonica).

Ktoś kiedyś napisał, że wśród aparatów do 1 tys. zł. przeciętny użytkownik nie dostrzeże różnicy w jakości zdjęć, więc spokojnie można wybrać.... najładniejszy.
Myślę, że to pewna przesada, ale muszę przyznać że w tym przedziale cenowym nie warto gonić za wyśrubowanymi parametrami.
Pozdrawiam

p@well

New member
ilość pikseli

Zgadzam się z przed i przedmówcą... przejdźmy od słów do czynów ( cyt: REJS).

Pojemność zdjęć powyżej 8mpix zajmuje powyżej 2 Mb, a przy funkcjach wygładzenia nawet 5Mb. Najczęściej takie zdjęcia są drukowane do formatu 21x15cm, więc zbytnie zwiększanie pikseli jest W TYM PRZYPADKU zbędne.

Napisz na jaki się zdecydowałeś.

brun

Member
lolek napisał:
Witam.
Liczba pikseli to nie wszystko. Przeciętnemu użytkownikowi (takiemu, który pstryka fotki z wakacji, w zwykłym pocztówkowym formacie) wystarczy spokojnie 4 - 5 mln. Ilość pikseli ma znaczenie jeśli chcesz robić odbitki w dużym formacie. Z drugiej strony duża liczba pikseli może szkodzić. "Upchanie" ich dużej liczby na małej matrycy powoduje szumy na zdjęciach (znane są z tego w szczególności cyfrówki panasonica).

Ktoś kiedyś napisał, że wśród aparatów do 1 tys. zł. przeciętny użytkownik nie dostrzeże różnicy w jakości zdjęć, więc spokojnie można wybrać.... najładniejszy.
Myślę, że to pewna przesada, ale muszę przyznać że w tym przedziale cenowym nie warto gonić za wyśrubowanymi parametrami.
Pozdrawiam
dodam tylko, że proponuję celować w znanych producentów, zwłasza optyki ZEISS (SONY), LEICA(PANASONIC), OLYMPUS, NIKON, FUJI, CANON.
A zamiast zwracać uwagę na ilość milionów pikseli, proponuję sprawdzić fizyczną wielkość matrycy światłoczułej gdyż to ona ma wpływ na jakość fotek, nie pomijając oczywiście szkała -to PRIMO.

lolek

New member
Popieram. Dobra optyka i matryca to podstawa. Zakup cyfrówki, któregokolwiek z producentów wymienionych przez brun, daje gwarancję jakości jeśli nie zdjęć, to przynajmniej wykonania samego aparatu.

Szukając cyfrówki warto zwrócić równiez uwagę, na możliwości ustawień manualnych - pozwalają one wyciągnąć więcej z możliwośći aparatu, dają sporo zabawy, a przede wszystkim uczą robić "prawdziwe" zdjęcia.

Przed dokonaniem wyboru poczytaj testy, jest ich naprawde dużo w necie. Na początek polecę Ci ten.

Gucio50

New member
Bez reklam
lolek napisał:
Witam.
Liczba pikseli to nie wszystko. Przeciętnemu użytkownikowi (takiemu, który pstryka fotki z wakacji, w zwykłym pocztówkowym formacie) wystarczy spokojnie 4 - 5 mln. Ilość pikseli ma znaczenie jeśli chcesz robić odbitki w dużym formacie. Z drugiej strony duża liczba pikseli może szkodzić. "Upchanie" ich

Nie do końca jest tak. :confused:

Za 2-3 lata kupisz sobie telewizor jakieś 37" lub nawet 40 i wtedy na ekranie zdjęcia 4-5 MPix będą wyglądały jak ze starej gazety.:p

Ale proszę bardzo. Twój wybór, twoje pieniadze. Za 12MPix SAony z obiektywem Zeiss, z formastem zdjęć 16:9 za 850zł to naprawdę warto.

Oczywiście nie musi być Sony, ale dobty obiektyw, przyzwoita rozdzielczość typu HDTV i łatwość obsługi to powinno być warto w porównaniu ze śmieciem HP czy Kodak za 500zł. Kodak zresztą i HP już padli w produkcji aparatów fotograficznych, tak jak Toshiba z odtwarzaczami i formatem HD DVD :mrgreen:

mariof

New member
Bez reklam
pudło Gucio - a dlaczego to Ty wiesz;). Odnoszę wrażenie że od czasu do czasu robisz taką małą prowokację...,

Masta_J

Active member
Bez reklam
Gucio50 napisał:
Nie do końca jest tak. :confused:

Za 2-3 lata kupisz sobie telewizor jakieś 37" lub nawet 40 i wtedy na ekranie zdjęcia 4-5 MPix będą wyglądały jak ze starej gazety.:p

(...)
, przyzwoita rozdzielczość typu HDTV

Hehe, nie czytałem dawno większych bzdetów :)

4-5 MPIX? Przypomnę, że FULL HD to 1920x1080 a do zwykłej odbitki wystarczą nawet 2 MPIX, można więc pójść na kompromis i kupić 3 MPIX - problem jest taki, że raczej to już dzisiaj niemożliwe :)

W żadnych wypadku nie należy kierować się ilością MPIXów a jak ktoś tu już mądrze wspomniał clue to fizyczny rozmiar matrycy i ilość MPIX na niej upchanych.
Równie ważna jest jakość optyki i możliwości ustawień manualnych.

Pozdrawiam,

mariof

New member
Bez reklam
a ja myślę że Gucio doskonale wie jak jest naprawdę ale bawią go "sprostowania" w kwestiach oczywistych;). Nie tak Gucio? Przecież widzę że "stary pierdoła" jesteś - jak ja:D

dupcon

New member
dzięki wielkie za pomoc :)
narazie zbieram kase bo mam 500zeta ale chce uzbierać na coś lepszego jak radzicie
:)

pxl666

Member
Bez reklam
a co bys powiedzial na nikon d40 kit? za skomplikowane? przynajmniej jakosc zdjec i wygoda obslugi bedzie taka jakies ZADNA cyfrowa malpa, chocby niewiem co o niej napisali na pudelku, nie dostarczy...

Do góry