@armanig masz rację. Na 2 forum na którym jestem od kilku lat te dyskusje były takie same i zazwyczaj moderatorzy je kończyli.
Zgadzam się, że plazmy mają dużo wad:
- migotanie (nie wszystkie modele)
- zużycie energii - w ostatnich seriach było trochę lepiej, ale bez porównania do LCD
- słaba jakość w dzień, zgadzam się u mnie też rolety rozwiązują ten problem
- szkło - jw
- grzejnik - w ostatnich modelach było już ok, ale też bez porówania do LCD
- wymiary - nigdy nie zeszliby do poziomu LCD
- trudniejszy "start" - więcej ustawiania, "hartowanie" ekranu itp.
- wypalanie całkowity - kilka ostatnich serii były już ok, ale w LCD po prostu tego problemu nie ma
- wypalanie częściowe (loga) - wg mnie nigdy tego problemu całkowicie się nie pozbyto. Znajomy ma ostatnią serię Pan-a i problem (niewielki) nadal występuje
Ale te wszystkie minusy można jakoś rozwiązać jeśli zależało nam na jakości obrazu. A w LCD jedynym rozwiązaniem było zamknięcie oczu.
Zgadzam się, że współczesne LCD są lepsze od plazm sprzed kilka lat w praktycznie każdym aspekcie. Ale porównujmy modele z tych samych lat. Naprawdę nikt nie pamięta "glinianych" twarzy, kolorów jak z bajek o Barbi, duszków piłkarzy i piłek? Naprawdę? Ja jak włączałem swoje LCD to zawsze miałem takie "ja pier...." z tyłu głowy. Plazma zawsze mnie denerwowała swoimi foszkami: "a to trzeba tak, a nie można tego, a to jest tak" itp., ale zawsze jak ją włączyłem to rekompensowała wszystkie te problemy.
Ja w 100% rozumiem osoby kupujące LCD - duży, cienki ekran bez problemów, plug&play bez kombinacji, interesowania się tematem, ustawiania, problemów itp. Ale nie potrafiłem znieść jak ktoś w latach 2008-2011 mówił o przewadze jakości obrazu w LCD. No nie...
@maxan
Wg mnie PS51D550 to nie była średnia półka. Np. G10 czy potem G30 to średnia półka (o ile się łapią na średnią półkę). Kuro wyższa, a potem było premium za 25k w wzwyż. Jak oglądałem ostatnio TV w jednej z sieciówek to mi sprzedawca (nieproszony) zaczął polecać TV powiedziałem że szukam czegoś ze średniej półki. A on i stwierdzi, że H6400 to średnia półka, a nawet wyższa. Tak patrząc to seria 8 to już chyba premium, szach/mat Bang & Olufsen
PS. żeby nie było: Nie, nie uważam, że B&O jest jakiś super. Użyłem tylko jako przykład premium.