Yamaha RX-V781 + stereo - i tutaj pytanie!

jarek1234567

New member
Drodzy koledzy!

Załączam schemat mojego mieszkania, a konkretnie jego części! Mam jak to w większej części bywa cudowny duży pokój połączony z aneksją kuchenną ;-)

Na chwilę obecną posiadam TV 40' SONY i obok niego dwa ALTUSY 75 podpięte pod Yamahę RX-V781. Chciałbym dorzucić do tego zestawu wzmacniacz stereo na pre-out, odtwarzacz cd i głośniki stereo.

Sprzęt, w który celuję to:
Yamaha A-S501 + Yamaha CD-S300
NAD C316 BEE + NAD C516 BEE
MARANTZ PM 5005 + MARANTZ CD 5005

Nie wiem czy to słuszna droga, ale jak mam ampli Yamahy to chętnie resztę też taką bym miał, ale o tyle, o ile ampli był mi potrzebny aby spiąć: dwie konsole, tv, gramofon i wyjść na TV + projektor to wzmacniacz i cd może być inny, ale jak by....no wiadomo :)

Chciałem się z tym wszystkim jakoś zamknąć rozsądnie więc zrozumiałem, że chyba najpierw wzmacniacz + CD z tego względu, że męczy mnie ciągłe puszczanie płyt przez konsolę, a później głośniki. Chciałbym, żeby w przyszłości były to kolumny raczej podstawkowe w konfiguracji 2.0 lub 2.1 z uwagi na ograniczone miejsce.

Jeżeli chodzi o głośniki to nie skupiałem się jeszcze na żadnych....

Potrzebuję również porady czy CD podłączam do wzmaczniacza czy ampli?
Jeżeli to miałoby być 2.1 to czy SUB podłączam do amplitunera - jak to się zgrywa w całości?
W moim ampli jest mikrofon, który dokonuje pomiaru ilości głośników oraz ich odległość itd... czy przy zestawie stereo ma to sens i będzie również możliwe?

Z góry dziękuję Wam za odpowiedzi w tym wątku.

jarek1234567-albums-album-picture629-pokoj.jpg

popej

New member
Nie wiem czy to słuszna droga
IMHO nie.

Końcówka mocy, dopóki jej nie przesterowujesz, nie ma wpływu na brzmienie. Chcesz mieć lepszy dźwięk, to szukaj dobrych kolumn i przeprowadź adaptację akustyczną pomieszczenia.

CD jako medium jest w etapie schyłkowym. Lepiej pieniądze zainwestować w jakiś serwis internetowy, typu Spotify.

jarek1234567

New member
Dziękuję za odpowiedź.

nie jest to słuszna droga aby brać tego samego producenta, czy nie jest to słuszna droga aby kupować wzmacniacz i odtwarzacz?

Końcówka mocy, dopóki jej nie przesterowujesz, nie ma wpływu na brzmienie. Chcesz mieć lepszy dźwięk, to szukaj dobrych kolumn i przeprowadź adaptację akustyczną pomieszczenia.

Myślę, że adaptacja akustyczna to temat z kosmosu na chwilę obecną dla mnie :) prędzej dorobię się dobrych kolumn :)

CD jako medium jest w etapie schyłkowym. Lepiej pieniądze zainwestować w jakiś serwis internetowy, typu Spotify.

póki są dostępne to jednak wolę cd....chodzi właśnie o prostotę..wkładam płytę i słucham...mam PS, X-BOX-a i Apple TV...nie chodzi mi o puszczanie czegoś z czegoś za co jeszcze muszę płacić...włączyć tv, połączyć się, wybrać i słuchać :) chciałbym włożyć płytę i niech leci, tym bardziej, że płyty nadal kupuję i póki będą to kupować je będę :)

nie mniej jednak nadal nie wiem, czy któryś z tych zestawów jest warty uwagi albo który najbardziej?! :)

popej

New member
nie jest to słuszna droga aby brać tego samego producenta, czy nie jest to słuszna droga aby kupować wzmacniacz i odtwarzacz?
Nie oczekuj, że zmiana elektroniki poprawi Ci brzmienie całości. Może będziesz zadowolony z zakupu i będziesz słuchał z większą przyjemnością, ale to głownie psychologiczny efekt.

nie chodzi mi o puszczanie czegoś z czegoś za co jeszcze muszę płacić...włączyć tv, połączyć się, wybrać i słuchać
To działa inaczej. Włączasz tylko amplituner, w telefonie wyszukujesz i startujesz muzykę, np. płytę CD. I potem muzyka gra do końca płyty a telefon możesz wyłączyć, bo już nie jest potrzebny. Mnie się zdarza puszczać w ten sposób płyty CD, które mam fizycznie na półce ;)
A 20zł miesięcznie za dostęp do ogromnej biblioteki utworów to IMHO skromna kwota.

Przy okazji: jakie masz ustawienia w 781? Korzystasz z YPAO Volume? Ja już bym nie kupił sprzętu bez analogicznej funkcji. Żadna z Twoich propozycji tego nie oferuje i żaden z tych wzmacniaczy nie ma wejścia umożliwiającego sensowną integrację z 781, miałbyś 2 osobne komplety sprzętu audio.

Kolego, przerabiałem podobny problem parę lat temu.
Żaden ampli. KD w stereo nie zagra tek jak osobny wzm. stereo.
Ja zainwestowałbym w porządne kolumny, które posłużą do KD jak i stereo.
Co do sprzętu to nie pchaj się w obecne na rynku badziewie, które niema nic wspólnego z prawdziwym analogiem.
Proponuję na rynku wtórnym dorwać co do wzm. Np. Yamaha A-500, A-700 lub Onkyo, który również robi dobre wzmacniacze np. A-9155, A-9755. A-9155 co do mocy wystarczy i jest z pilotem.
Zaoszczędzisz sporo kasy a wrażenia słuchowe będą znacznie lepsze.
Co do CD też proponuję kompakty z lat 80/90 z 16 bit przetwornikiem C/A
W grę wchodzi Yamacha, Philips, starsze Techniksy.
Najważniejsze są kolumny. Proponuję przejrzeć to : Moja strona domowa - www.cambridge-acoustics.pl
Proponuję poczytać, zadzwonić i pogadać o swoich problemach. Dostaniesz informacje, które na pewno pomogą Ci rozwiązać problem.
Fakt, że będziesz miał dwa niezależne układy ale kolumny L i P będą działać i w KD i w stereo.
Trzeba tylko pamiętać aby oba wzmacniacze nie były włączone jednocześnie.
Ja mam tak już parę lat i co do kolumn żadne DALI, JBL, itd. ich nie przebiją. Poczytaj komentarze.
Pozdrawiam.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Yamaha CD S 300 jest stosunkowo słabym źródłem ,natomiast jeżeli już Marantz to poszukaj używek 5003 które są po prostu lepsze .Z wymienionych sprzętów najlepszy wydaje się NAD .A tak po za konkursem to wymień kolumny ,bowiem Altusy bardziej się nadają na estradę niż do domu

lipek1969

New member
Posiadam podobną Yamahę Rx-v773, do tego podpięty pre-outem wzmacniacz Pioneer A-30, nówka ok.1000zł. Wszelkie kolumny efektowe podpięte do ampli, kolumny przednie do wzmaka. Do ampli podłączone wszystko związane z obrazem (nc+, Raspberry-Pi jako odtwarzacz filmów, komputer), do wzmacniacza związane z muzyką (CD, drugi Raspberry-Pi jako odtwarzacz plków, komputer). Wydaje mi się, że to jest to o co pytasz. U mnie wszystko sprawnie funkcjonuje. Oczywiście jeśli słuchasz tylko muzyki włączasz tylko wzmacniacz + cd, jeśli obraz to wzmaka z ampli + źródło i projektor lub tv. Dołożenie do zestawu wzmacniacza poprawi Ci zdecydowanie jakość słuchanej muzyki.

Ostatnia edycja:

jarek1234567

New member
jako, że najbardziej brakowało mi słuchania płyt CD to poszedłem w całkowicie inną stronę niż zakładałem tj. nie we wzmacniacz i głośniki i cd tylko najpierw w odtwarzacz CD. nie chciałem wykosztowywać się teraz posiadając altusy...kupiłem Rotela RCD-951...podłączyłem i śmiga :) do tego pilot Harmony 700 ładnie go ogarnął więc już w ogóle jestem mega zadowolony! Teraz będę się czaił na głośniki!

lipek1969

New member
Nie, no poszedłeś w dobrą stronę. Muzyki zgromadzonej na półkach trzeba przecież jakoś słuchać. Kiedyś tam w przyszłości wymienisz sobie kolumny i dorzucisz wzmacniacz z pre-outem. Pożycz może od kogoś taki wzmak lub weź ze sklepu na próbę, a nie wrócisz do ampli. Mój A-30 jest z górką 2 razy tańszy od Yamahy, a gra 2 razy lepiej. A Harmony, u mnie One, oczywiście świetny, jest ze mną od dawna. Życzę spełnienia muzycznych marzeń w Nowym Roku :)

Do góry