Yamaha RX-V773 jaki wzmacniacz stereo pod preout.

Sasanki

New member
Witam.

Posiadam dość "młody" amplituner Y773 wraz z kolumnami Mission M34i. Ostatnio urosło miejsce odsłuchu z 19 do 40m2. Te kolumny średnio sobie radzą w takiej kubaturze pomimo iż te 40m2 nie jest idealnym kwadratem (kształt litery L).
I tu jest mój problem. Nie chciałbym rezygnować z tego amplitunera tylko dokupić mocniejsze kolumny. Byłem ostatnio na odsłuchu kilku kolumn.
Z budżetowych jakie słuchałem to duże wrażenie zrobiły na mnie Audio Pro Avanto FS20
oraz Klipsch RF82 II.
Z tych dwóch konstrukcji bardziej mi odpowiadał dźwięk Klipsch`a. Wiem że to trochę inna półka ale można je dorwać w dobrej cenie. Ponadto nie jestem przekonany czy konstrukcja z głośnikiem niskotonowym z boku zdała by u mnie egzamin. Mam mało miejsca między szafka z jednej strony a z drugiej nawet gdyby głośniki zamienić miejscami to stoi sub. Odległości raczej nie sprzyjające tonom niskim (poniżej 20cm)
I tu narodził się drugi problem. Czy Yamaszka poradzi sobie z takimi kolumnami (ewentualnie RF62II).
Czy ktoś z forumowiczów posiada takie combo i może coś podpowiedzieć?
Drugi mój krok jeśli stwierdzicie że Y773 kompletnie nie jest w stanie napędzić Klipschy RF62/82 jest związany z tematem.
Y773 posiada preouty na wszystkie kanały (ja chcę korzystać tylko z systemu 2.1) . Czyli sub JBL Es250 jak mniemam został by pod preoutem z Yamaszki i Klipsze już pod wzmacniaczem stereo. Tak na szybko z budżetowych nowych wpadł mi w oko Pioneer A50. Czy on podoła i czy takie rozwiązanie ma sens żeby dołożyć kolejne 2k?. Jeśli nie ten Pioneer to poproszę o alternatywy.
Ze względu na to że kilka "klocków" mam spięte tym amplitunerem pod hdmi rezygnacja z niego odpada. Do pseudo KD (dopóki dzieciaki są małe) ten system jest dla mnie ok. Sub daje radę i to z zapasem ale w stereo jest już słabo. Dodam że głównym źródłem dźwięku są pliki flac z usb w ampli oraz CD z Panasonica BD85.

I

irek6311

Guest
Pioneer A-50 odpuść bo w nim wzmacniacz klasy D więc im większe obciążenie końcówki tym większe zniekształcenia ,
tak do cichego słuchania w średnim pomieszczeniu jest ok i kolumny muszą być dopasowane ,
nie ze wszystkim sobie radzi co zaobserwowałem kupując go i dobierając kolumny .

Sasanki

New member
Rozumiem przez to że bez 3,5-4k się nie obejdzie ?:)

A jak ma się ten Marantz do Yamahy AS1000 , który lepszy bo to już chyba podobna półka? Pomijam fakt że Marantz wygląda słabo ale to już kwesta gustu.
Jeśli Yamaha się nada to czy może być tak że pilotem od s1000 będę regulował jednocześnie Y773?

Rafał29

New member
Mam podobny dylemat do Twojego i zastanawiam się nad NAD 356bee, może zna ktoś lepiej ten wzmacniacz? Opinie ma bardzo pozytywne

Sasanki

New member
też jestem ciekaw bo kopałem całą noc fora i w zasadzie jeśli ten wzmak uciągnął by Klipsche RF82 to chyba ze względu na cenę za jaką można mieć nówkę to chyba jako jedyny mieści się w moim budżecie od zaraz. W zasadzie jak na NAD to aż podejrzanie niska.
Warto dopłacać do Yamahy S1000 ok 1000zł?

z kolegą Rafał29 wiemy już że NAD 356 poległ ze względu na nieszczęsne zworki ...temat szeroko opisany tutaj:
http://www.hdtv.com.pl/forum/stereo/107713-wzmacniasz-stereo-dla-paradigm-monitor-9-v-7-a.html

Na polu boju została Yamaha AS1000 ale z tego co się zdążyłem zorientować to już chyba ostatnie modele dostępne jako nowe i też nie zawszę się okazują nowe.
Drugi to Pioneer A70 ale nie wiem jak on się ma się do 50tki bo różnica w cenie spora a z tego co wyczytałem to też wzmacniacz klasy D (ale o tym też nie wiem za wiele).
Marantz MM7025 odpada ze względu na brak możliwości podłączenia CD bezpośrednio pod wzmacniacz, czy się mylę?
No i z załączonego linka wyłuskałem jeszcze music hall a35.2 ale nic kompletnie nie wiem o tej marce/modelu i jak on ma się do Yamahy/Pioneera bo przynajmniej cenowo to ta sama półka chociaż jego można mieć już za 3k , reszta ok 3,5k

Ostatnio edytowane przez moderatora:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Ostatnio kolega Paweł_Sz85 odsłuchiwał Music Hall'a i mu się bardzo spodobał. Ja jak szukałem wzmacniacza, to też go słuchałem i ostatecznie miałem spory dylemat czy jego brać czy Exposure. Jak dla mnie świetnie grający wzmak i wykonanie również na dobrym poziomie.

jurass

Banned
Marantz MM7025 odpada ze względu na brak możliwości podłączenia CD bezpośrednio pod wzmacniacz

Ale to chyba nic dziwnego w przypadku końcówek mocy. A co jest złego w podłączeniu CD do amplitunera?

Jak w przypadku takiej konfiguracji (napędzania frontów przez oddzielną końcówkę mocy) ustawić poziom poszczególnych kanałów w KD? Na oko, ucho, miernik SPL? Czy można normalnie wykorzystać kalibrację z amplitunera? Jakie wady dla KD ma taka konfiguracja systemu?

Rafał29

New member
Music Hall staje się powoli chyba moim faworytem. Jeżeli wzmacniacz gra "równo" to już jest duża zaleta. Poza tym według mnie świetnie wygląda:)

Sasanki

New member
Ale to chyba nic dziwnego w przypadku końcówek mocy. A co jest złego w podłączeniu CD do amplitunera?

Wiesz...nie zastanawiałem się nad tym czy to końcówka czy wzmacniacz czy jeszcze inne ustrojstwo, dostałem propozycję przyglądnięcia się temu wzmacniaczowi więc poczytałem trochę . W zasadzie dał by radę ale odpadł ze względu na właśnie brak wejść analogowych/cyfrowych , bez jakiejś dalszej filozofii. Nie szukałem wzmacniacza stereo wśród końcówek mocy jeśli o to Ci chodzi, ot jedna z propozycji posiadająca wejście "direct in".

Co złego w takim podłączeniu...hmmm...cóż, niewiedza. Nie znam jakości preout`u w Y773, nigdzie się nie doczytałem na ten temat. Luźne uwagi tylko na różnych forach, nawet nie dotyczące Yamahy, że generalnie w sprzętach budżetowych nie ma co liczyć na porządną jakość tych wyjść. Ale biorąc to na logikę to chyba jedno urządzenie w torze analogowym mniej = lepiej. Dlatego pomyślałem sobie że jak już wydaję kolejne 3k to profanacją byłoby puszczanie płyt CD poprzez amplituner. Mam sporą kolekcję CD i docelowo na pewno wymienię BD85 na coś rasowego bo o ile obraz wylewa się z plazmy tak w stereo mam wrażenie że gra gorzej niż stare DVD Panasonica S75.

Ostatnio kolega Paweł_Sz85 odsłuchiwał Music Hall'a i mu się bardzo spodobał. Ja jak szukałem wzmacniacza, to też go słuchałem i ostatecznie miałem spory dylemat czy jego brać czy Exposure. Jak dla mnie świetnie grający wzmak i wykonanie również na dobrym poziomie.

No cóż , chyba ciężko będzie o coś jeszcze z podobnej półki cenowej z wejściem direct .Zatem przy pierwszej okazji umawiam się na odsłuch. Muszę mieć pewność że napędzi Klipsche RF82

Ostatnio edytowane przez moderatora:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Klipsch mają dobrą efektywność, a wzmak ten ma 85W/8 Ohm. Ktos na innym forum pisał że sparował te kolumny z Marantz PM 7004 i było ok., a wzmak ten ma chyba 70W/8 Ohm. Ale jak zawsze należy posłuchać i samemu ocenić.

Do góry