Yamaha RX-V773 czy Onkyo TX-NR616

RyEk

New member
Przyszedł czas na wybór ampli głównie do kina.
Po przeczytaniu masy testów padło na:
Yamaha RX-V773 lub Onkyo TX-NR616.
Proszę o radę.
Pokój mały, bo 14m2 - ale ampli kupuje by posłużył jak najdłużej
Wykorzystanie 80% filmy, 20% muzyka (różna).

Czy jakieś znaczące różnice między tymi dwoma ampli są?
Nie doczytałem się nigdzie czy któryś to ma, ale przydał by się taki z mic auto kalibracją.
Proszę o podpowiedź bo nie mam gdzie posłuchać jak grają.
Kompletuje sukcesywnie zestaw. Na dzień dzisiejszy są i na pewno pozostaną bez zmian:
-centralny Magnat Supreme 250
-monitory surround Magnat Supreme 200

Ze względu na budżet dokupię:
- sub Supreme 301A
- fronty Koda K-5300F

Na amplitunerze chciałem najmniej zaoszczędzić więc wybrałem takie j.w. ze średniej półki spełniające m.in takie kryteria:
- max 3tys.
- obsługa 3D
- wszystkie standardy audio
- min 5 we HDMI / 2 wy HDMI (ważne 2 wy)
- passtrought
- jak najwięcej regulacji
- nie mogłem się doszukać czy któryś z nich/oba mają mikrofon z auto kalibracją?

Jakie za i przeciw pomiędzy tymi dwoma?

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

janek_56

New member
Wszystkie pojawiajace sie tutaj opinie beda czysto marketingowe. Malo kto widzial te amlitunery jeszcze mniej osob je testowaly. A moze kilka mialo okazje je porównywać.

RyEk

New member
Ok. To może inaczej:
Porównując wcześniejsze modele-odpowiedniki tych firm, która wygrywa?

Z tego co mi wiadomo onkyo zawsze trochę z tyłu za yamahą jeśli chodzi o muzę?

mors111

Active member
Bez reklam
porównaj modele tak jak się należy

nowe Onkyo 616 jak dla mnie mocno przesadzili z ceną , ale "coś" tam dodali ( 3-cia strefa , 2xHDMI na wyjściu .. ) i tutaj bardziej bym porównywał Onkyo 709 do ceny Yamahy

w stereo ponoć Yamaha jest lepsza ( mi nie pasowała za bardzo z moimi kolumnami model 6.. -jakiś czas temu porównywałem sobie , dlatego mam Onkyo 609 )

RyEk

New member
Uprzedziłeś mnie.
Przemyślałem wszystko i obecnie zmienił się mój typ.
Jestem już w 90% przekonany na Yamahe RX-V671 = ~1900zł
Ok i teraz powstaje kolejny problem:
- czy zostawić monitory Magnata 200 i centralny 250 i dokupić fronty + suba - tylko jakie?
- czy kupić zestaw 5.0 innego producenta + sub a te potem sprzedać
Teraz to dopiero powstały schody bo:
- mam ograniczony limit gotówki do całości ampli + głośniki = ~4500-4700zł
- kompletnie w przypadku zestawu 5.0 nie wiem co wybrać - niestety mała miejscowość uniemożliwia mi odsłuch - wokół same badziewia - oraz ograniczony budżet
- w przypadku pozostawienia Magnatów same frontowe głośniki albo wychodzą podobnie cenowo w stosunku do zestawów 5.0 albo brak możliwości kupna samych frontów ?
- sub chciałbym najlepiej z 30cm (lecz niekoniecznie) głośnikiem by "schodził" jak najniżej w kinie, z bass reflexem, z głośnikiem skierowanym do przodu, nie musiałby mieć super mocy ~100W (w przyszłości pokój 25-30m2, obecnie 14m2 :) ) - cena do 1tyś z przesyłką
Myślałem nad którymś z magnatów np Supreme 301A lub jeśli warto to Quantum'y ale przekraczają budżet ~1200zł - może coś innego z niskim zejściem basu :) Jakaś pomoć w wyborze mile widziana.
- fronty raczej z bass refrexem skierowanym do przodu - będą stały blisko ściany wiec tylni br raczej odpada. Na początku myślałem o Supreme 2000 ale piszą, że takie sobie no i cenowo wyżej niż cały zestaw 5.0 QQ5000.
- Jeśli chodzi o 5.0 zastanawiam się nad QQ5000 Set II lub 6000 lub któreś z Jamo (niestety z tego co widze br mają z tyłu więc chyba odpadną) - może jakieś inne typy które zagrają lepiej z tym apli?

Chętnie pojechałbym na odsłuch ale jak wspomniałem zbyt daleko od mojej miejscowości :-(

Proszę o pomoc w wyborze bo juz kompletnie zgupiałem :)

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

Jok3r

New member
Bez reklam
Jeżeli chcesz zestaw 5.0 to spokojnie możesz celować nawet w Dali Concept 6, bo są w Twoim zasięgu budżetowym, natomiast polecałbym jednak rozwiązanie na zasadzie kupna dwóch porządnych frontów i zostawienia póki co tego co masz na surroundy i centralny, ponieważ kolumny technologicznie się tak "nie starzeją" i je się zdecydowanie rzadziej wymienia, poza tym nie ma się tam za bardzo co zepsuć, a w amplitunerach wychodzi masa nowych rzeczy, które czasem ograniczają jego funkcjonalność, lub nawet czasem kompatybilność z niektórymi urządzeniami, dlatego są częstszym elementem wymian.

Tak więc ja na Twoim miejscu kupiłbym dobre fronty i amplituner, a jak by mnie drażniły "stare" kolumny, to sukcesywnie bym dokupował od kompletu, z którego miałbym już fronty.

Na początek nie obciąży Ci to bardzo budżetu, a zyskasz super zestaw, na który na początku pewnie byś sobie nie pozwolił, tak więc małymi kroczkami do celu :)

Ostatnia edycja:

RyEk

New member
Zapomniałeś o subie który jest mi niezbędny (po prostu muszę zakupić go wraz z ampli :) ) co przy zestawie 5.0 Dali + ampli nie zmieszczę się w założonym budżecie. Muszę pójść na jakiś kompromis.

1. Czy jest duża przepaść między wspomnianymi przeze mnie QQ5000 a w.w. przez ciebie Dali w KD?
Na plus QQ przemawia cena kompletu + zestawienie całości 5.0 jednego producenta.
Jak sprawują się te te QQ z wybraną przeze mnie Yamahą.

2. Jeśli jednak zdecyduje się na QQ5000 to w takim razie jaki sub? Ten wspomniany przeze mnie da rade? (będę zadowolony z efektu ciśnienia i "czuć jego efekt" (nie o moc mi chodzi tylko o jakość w KD) czy szukać czegoś innego - jakiego?)

3. Ewentualnie spróbować najpierw sprzedać to co mam - myślę, że wyrwałbym za te 3 koło 400zł.
Posiadam również zestaw komputerowych pierdziawek Logitech Z-5500 za którego wpadłoby również parę stówek, co poszerzyło by budżet o kolejną kaskę.
Jestem w kropce. Wolałbym gotowe rozwiązanie na teraz - 14m2 - i w przyszłości ewentualna zmiana po przeprowadzce na inny zestaw kolumn 5.0 lub samych frontów.

Nie było by tu tylu niepotrzebnych pytań, jakbym miał możliwość odsłuchu poszczególnych proponowanych przez ciebie i siebie zestawów, a tak mam mętlik w głowie :)

4. Ewentualnie zakupie samo ampli + sub (obecnie brakuję mi dobrego procesora dźwięku-duża ilość urządzeń, niewystarczająca ilość wejść cyfrowych audio i trzeba kombinować :-( )a resztę po dozbieraniu dodatkowej kasy i sprzedaży 3 Magnatów + Z-5500.

Najbardziej zależy mi na KD, muza jest dużo mniejszym dla mnie priorytetem ale też ważnym (miło jest czasem posłuchać czegoś fajnego i być z efektu zadowolony.

5. Jeszcze jedno głupie pytanko :p: jak mają się te QQ5000 do Jamo 606 i C407 ? - mam jedyną możliwość odsłuchu właśnie modelu C407+ sub 250 w z zestawieniu z Technics Su-X950 - posłucham jak to gra i będę rozważać dalej :)

Zobaczę jeszcze co inni mają jeszcze do powiedzenia.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

P.S. Czym się różnią QQ5000 od QQ5000 Set II ? Nie mogę się doczytać różnic.

Część sprzętu zamówiona:
- ampli RX-V671
- sub Magnat Quantum 530a (Supreme 301A sprzedawca napomniał coś o kombinowanej mocy wzmacniacza 40W - gdzieś również widziałem takie info) z resztą różnica wagowa znaczna - mówi sama za siebie
O reszcie jeszcze myślę. Póki co, podłącze to co mam.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

janek_56

New member
QQ 5000 2 Ma inny głosniik wysokotonowy. Delikatnie mniej ostry. W kinie roznica pomiedzy Dali a Quadralami bedzie nie wielka zekl bym nawet że w kinie Quintasy moga okazac sie nieco lepsze ze wzgledu na ich ostrzejsze brzemienie. Ale najbardziej chyba staral bym sie dokupic same frotny do zestawu ktory juz masz. I polowal bym na Magnaty Quantum 605/655
Ktore śa lepsze od QQ i Dali. A i wkinie i w stereo pokaża pazor

RyEk

New member
To jest konstrukcja zamknięta czy z br z tyłu? Jeśli to drugie to nie wiem, ze względu na odległość od ściany czy nie bedzie to grac jak powinno.
Się uparłem na ten br z przodu :) Nie wiem czy słusznie.

RyEk

New member
Poczytałem sobie o nich na audio.com.pl i chyba odpadną bo są jak to magnaty "mocno basowe" (obecnie przy tak małym pokoju chyba bardziej szkodzi ni poprawia odsłuch. Z resztą w KD resztą zajmie się wspomniany sub). Wolałbym coś bardziej neutralnego z miękkim basem, ew. lekko soczystą górą. Póki co idę w kierunku QQ5000. Z tego co piszą te QQ właśnie tak grają, co przy przednim br i niskiej cenie jeszcze bardziej zachęca mnie do zakupu. A te magnaty co mam - sprzedać lub uzupełnić zestaw do 7.1 po przeprowadzce :p
Będę kupować przez internet więc teoretycznie zawsze mogę zwrócić.
Jak skompletuję całość napiszę czy jestem zadowolony z zamierzonego efektu.
Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.

RyEk

New member
Sprzęt przyszedł. Na razie poznaje mnogość ustawień i studiuje instrukcję obsługi. Póki co jestem b. zadowolony.
Jedno słowo odnoście suba: To był dobry wybór, że wziąłem Quantuma zamiast Supreme - odpowiednia moc do reszty z lekkim zapasem.
Po przeprowadzce do większego pokoju imho całość zagra jeszcze lepiej.
Pozdrawiam

Do góry