YAMAHA RX-V663 czy RX-V863?

GOLUMN

Member
Witam wszystkich.Nie wiem,który lepszy.Czy 663 czy 863.Czym się tak bardzo różnią?Warto dopłacać?Nie jestem geniuszem w tych sprawach tylko trochę poczytałem w gazetach,katalogach itd.

PopaY

New member
Bez reklam
Trochę pytanie nie na miejscu :p Oczywiście, że lepszym jest 863, chociażby ze względu na scaler video do 1080p. Wystarczy poczytać dane techniczne i sam byś sobie na to pytanie odpowiedział.

supczinskib

New member
Ja mam troche inne pytanie. Zapominajac o wyposazeniu amplitunerow, bo roznice sa oczywiste i latwo je sprawdzic. Czy ktos probowal obiektywnie porownac akustyczna strone modeli RX-V363, RX-V463, RX-V563, RX-V663, RX-V863, RX-V1900 lub czesci z nich. Czy duza jest roznica w odsluchu np. muzyki ?

Czytajac forum mam wrazenie, ze wiekszosc kieruje sie wyposazeniem, nigdzie nie znalazlem wrazen odsluchowych porownujacych konkretne modele np. RX-V463 i RX-V863.

jowi

New member
A jak dla mnie zasadniczą różnicą między tymi modelami jest skalowanie SD. Czy ktoś z forumiczów może podzielić sie odczuciami organoleptycznymi w działaniu skalera i czy rzeczywiście widać różnicę? Innymi słowy czy warto dołożyc te parę stówek dla tego ficzersa? Skalownie możliwe jest tylko na sygnale podawanym po wejściu analogowym (od komponenta w dół), czy to już nie powoduje pogorszenia obrazu mimo poprawy rozdzielczości?

rav126

New member
A ja mam 2 pytania:
pierwsze: czy jeżeli poślę sygnał do TV z DVD fergussona DVP868HD, który skaluje obraz SD, przez ampli rx663 (który jak wiemy nie skaluje obrazu) to czy obraz będzie przeskalowany? Jak to w ogóle będzie się zachowywało?

I drugie pytanie: czy głośniki które oferują w zestawie z Yamaha Rx-v663 - Yamaha NS50 + NS60 to dobry wybór? Dzisiaj ich słuchałem, i wydawało się ok, a cena za ten zestaw to 2700, warto? czy może do tego ampli wziąć jednak np. TAGA TAV-406, albo Koda AV-707 v.2(koszt ok 800zł)?

Ostatnia edycja:

jędrzejj 1957

Active member
Bez reklam
Moim zdaniem jeżeli stać Ciebie na kolumny Yamahy to nie bierz do głowy;)Koda , lub Taga (chociaż sam miałem Taga406 ale z Onkyo i nie było żle) tym bardziej że odsłuchałeś i się Tobie jak piszesz podobało.

rav126

New member
no posłuchałem, i wydawały się ok, chociaż może ciut za dużo wysokich tonów (ale to raczej do ustawienia), jeszcze podjadę może w nast weekend i zobaczę jakieś inne głośniki

aha, no stać, nie stać ;) jak pisałem ten zestaw wychodzi ok 2700, a jest w nim ten ampli 663, wspomniane glosniki i dvd S663, i dlatego pytam, bo w sumie jakbym kupował sam ampli a do tego głośniki to miałbym właśnie na nie jakies 800 zł. a tak na prawdę dużo opini nie ma o głośnikach Yamahy. może blackninja coś o nich wie więcej.

Ostatnia edycja:

mat74

Well-known member
Bez reklam
szczerze mowiac to za 800 zl i tak nie kupisz dobrych kolumn....no chyba ze mialbys naprawde kupe szczescia i dostal dobre uzywki.....- jesli nie jestes taki farciarzem- to poprostu bierz co daja a w przyszlosci bedzie ci latwiej sie ich pozbyc zamieniajac na lepsze- ....zawsze bedziesz mogl powiedziec ze dostales je wlasciwie free ;)

rav126

New member
kurde, i niestety to czego się obawiałem :/ ta cena to była pomyłka, była literówka w opisie, zamiast 663, za tę cenę był 363 + głośniki + dvd :( no nic, muszę teraz coś innego wykombinować. chociaż muszę przyznać że ten 363 grał świetnie z glosnikami yamahy.
hmm, i co teraz kupić, budżet właśnie ok 2700. jakieś sugestie? myślę że chyba pozostanę przy jakimś ampli yamaha, tylko teraz który jest najtańszy wspierający DTS HD (myślę przyszłościowo, bo teraz mi to na niewiele się przyda), i jakie ew głośniki do tego, bo te NS-50+NS-P60 wychodzą dość drogo :(
doradźcie :)

edit: właśnie zauważyłem nowe amplitunery z yamahy, i między innymi jest tam rx-v365, ciekawe czy w odróżnieniu od poprzednika (363) przekazuje dźwięk po HDMI

Ostatnia edycja:

ALEX-77

New member
a ja mam pytanie ,czy jak będę miał podłaczony do V663 tuner sat. np.N-ki po HDMI czy Componencie i jak wyłacze na pilocie ampli.to będę miał obraz na tv ?? czy muszę miec cały czas załaczony amplituner ?? jak to wygląda w Yamaszce ??

ALEX-77

New member
no to lipa odpada ,szkoda bo Denon 1909 potrafi przekazać obraz gdy jest wyłączony ehh..zawsze coś nie tak :( .

Ostatnio edytowane przez moderatora:

pejotpe

New member
Bez reklam
Denon nie potrafi przekazać sygnału, gdy jest WYŁĄCZONY. Z jednego prostego powodu - switch HDMI wymaga prądu, co oznacza, że musi być PRZYNAJMNIEJ w trybie STANDBY+HDMI Control ON - pożera to jakieś 30W (według producenta), kiedy zwykły tryb STANDBY to 0,3W (a wyłączony to 0W). Nadal jest mniej niż podtrzymanie całej elektroniki (60-110W), ale wystarczy do oświetlenia 20m^2 pokoju żarówką energooszczędną...

mat74

Well-known member
Bez reklam
jestes pewny z tym denonem? wydaje mi sie ze kazdy amplituner musi byc wlaczony zeby przekazac dalej sygnal

pejotpe

New member
Bez reklam
Ja? Tak. Selektywne zasilanie różnych układów pozwala na ograniczenie poboru mocy i przesyłanie sygnału HDMI (no, ale nie ma nic za darmo).

mat74

Well-known member
Bez reklam
hehehe- drobne nieporozumienie- posty weszly w odwrotnej kolejnosci i moj dotyczyl wypowiedzi <alex_77>
wiec <pejotpe> - potwierdziles moja wypowiedz ;)

ALEX-77

New member
pejotpe napisał:
Denon nie potrafi przekazać sygnału, gdy jest WYŁĄCZONY. Z jednego prostego powodu - switch HDMI wymaga prądu, co oznacza, że musi być PRZYNAJMNIEJ w trybie STANDBY+HDMI Control ON - pożera to jakieś 30W (według producenta), kiedy zwykły tryb STANDBY to 0,3W (a wyłączony to 0W). Nadal jest mniej niż podtrzymanie całej elektroniki (60-110W), ale wystarczy do oświetlenia 20m^2 pokoju żarówką energooszczędną...
No właśnie o ten tryb mi chodziło ,a czy Yamaha ma taką możliwość ??

Do góry