Yamaha RX-V471 - Nagle więcej dudniących basów.

Tomasz M.

New member
Witam serdecznie na forum i, pewnie jak większość z nowych, od razu szukam pomocy.:(

Jest sobie amplituner kina domowego Yamaha RX-V471 Natural Sound AV Receiver, do którego podłączony jest zestaw 5 kolumn JAMO. We wrześniu ubiegłego roku upłynął termin gwarancji - choć może jakimś cudem jest na 36 miesięcznej i mam jeszcze czas na reakcję.
W konfiguracji wyłączono subwoofer i niskie tony przenoszą kolumny podłogowe JAMO S506 - te dwie ustawione są jako "large". Kolumny centralna i tylne satelity ustawione są jako "small" i nie przenoszą niskich tonów. Sprzęt zarówno pod dekoderem Vectry, pod tunerem jak i pod podłączonym komputerem działał idealnie, ale do czasu. Pewnego dnia zauważyłem, że audio odtwarzane z kompa (i nie tylko) zawiera znaczną i uciążliwą domieszkę dudniących basów. Dzieje się tak zarówno przy transmisji analogowej jak i cyfrowej. Myślałem, że jest to wina zwrotnicy w jednej, bliższej, kolumnie podłogowej. Jednak zwrotnica nie wygląda na uszkodzoną, a i druga kolumna dudni basami. Oczywiście zmniejszenie ich w menu, kombinacje EQ czy też "oszukanie" sprzętu, że ma podłączony subwoofer - to wszystko pomaga, ale jako że stało się to praktycznie z dnia na dzień, to szukam przyczyny. Może jakieś elektrolity w ampli padły? Sprzęt ma w szafce trochę ciepło, choć na pewno się nie gotuje. Przywrócenie ustawień fabrycznych i reset DSP nic nie pomógł.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Edycja:
Chyba, jako żółtodziób, z powodu desperacji i późnej pory, założyłem temat w złym dziale, właśnie szukam opcji skasuj, ale jak mi się nie uda, to proszę o przeniesienie do właściwego. Z podziękowaniem obiecuję, że więcej się to nie powtórzy.

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Czy przestawiałeś kolumny w inne miejsce?
Czy ktoś mógł bawić się ustawieniami amplitunera podczas Twojej nieobecności?

Tomasz M.

New member
Nie zmieniło się nic. Na podłodze mam malutkie kropeczki, dzięki którym pozycjonuję kolumny, gdy ktoś je przez przypadek poruszy. W ustawieniach sprzętu nie zmieniło się nic, ale by wyeliminować jakieś wewnętrzne błędy, przywróciłem kilkakrotnie ustawienia fabryczne, przeprowadziłem kalibrację YPAO i nadal to samo.

Do góry