YAMAHA RX-V 463+JBL SCS 178 + subwoofer

spayder

New member
Jak najbardziej blokowisko, powera nie musi być dużo nie przepadam za trzęsącymi się ścianami.
Myslałem nad większymi kolumnami ale niestety fizycznie ich nie mam gdzie zmieścić a plastików nie chce.

spayder

New member
Nazwę kopiowałem z aukcji widocznie ktoś ze sprzedających chciałpodnieść wartość towaru poprzez odpowiedni opis, oczywiście sub ma być z zestawu.

Witam ponownie doczytałem, że kolumny które zaproponowałem w tym wątku mają 4 Omy impedancji a ampli pracuje w zakresie 6-8 więc szukam innych, mam następujące propozycje :

STX KD-110 5.0 - do tego dobrałbym jakiegoś suba lub
canton movie 60 cx
tannoy efx 5.1

jak myślicie które będą się najlepiej nadawały?

Ostatnio edytowane przez moderatora:

spayder

New member
Dzięki za szybką odpowiedź.
Kolejne pytania tym razem do amplitunera:

1. Czy warto zastanawiać się nad ampli wyposażonym w skalowanie do 1080 czy funkcja ta nie ma większego znaczenia?
2. Jeżeli podłącze Yamahe 463 przez HDMI (video + audio) to czy mam możliwość wyboru "co ma grać" np oglądam wiadomości to dźwięk niech leci z telewizora słucham koncertu to dźwięk niech idzie z ampli?

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
ad1 masz tv fullhd?
ad2 463 nie obsługuje dźwięku przez hdmi więc będziesz miał go w tv, a podłączając jeszcze po coaxialu lub optyku także w amplitunerze.

spayder

New member
ad1 Jeszcze nie mam ale przymieżam sie dojednorazowego zakupu telewizor fullhd + KD

ad2 Informację o tym że 463 pobiera dźwięk z HDMI wziąłem z miesięcznika AUDIO nr 10/2008 gdzie jest on opisany
cytat: "...Yamaha potrafi pobrać sygnały z portu HDMI i podać je wprost na wewnętrzne dekodery audio..." - Jesteś pewien że Ty masz rację?

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Ma repeater więc może obsługiwać dzwięk przez hdmi. Niestety nie prześle go w takim wypadku dalej. Czyli dźwięk po hdmi w tv odpada.

spayder

New member
A w jaki sposób mógłbym to obejść, jednak odpalanie całego kina domowego aby wysłuchać wiadomości jest bezsensu, a z drugiej strony podłączeniue dzwięku innym kablem to powstaje pytanie po co dźwięk w HDMI?

Mam jeszcze prośbę doosób posiadających wyżej wymienione Tannoy-e czy mogą podesłać fotki w jaki sposób mają je powieszone, nigdzie w necie nie mogę takich znaleźć, z góry dzięki.

spayder

New member
Kurcze inaczej sobie wyobrażałem działanie całościowe takiego zestawienia telewizor-ampli. Działanie opisane przez ciebie jest dla mnie bezsensowne.
Miałem nadzieje, że działa to bardziej jak kiedyś działało zestawienie telewizor-magnetowid gdzie nie musiałem włączać całego zestawu aby obejrzeć telewizor.
A czy są ampli, które miałyby takie działanie że przy podłączeniu przez ampli miałbym wybór czy chce dzwięk uzyskać z głośników 5.1 czy z telewizora lub jeszcze dalej idąc uzyskać przy takim polączeniu obraz na tv bez włączania ampli (to drugie nie jest może tak ważne)?

ps Widzę że na tym forum robisz chyba za jedynego fachowca. ;)

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Niestety nie ma takich amplitunerów.

Podłącz hdmi bezpośrednio do TV, dźwięk dodatkowo do amplitunera. Włączając lub wyłączając amplituner będziesz decydował o dźwięku.

spayder

New member
blackninja - dzieki za wyczerpujące odpowiedzi.

Będę musiał jeszcze raz przemysleć jakiego ampli potrzebuję (czy nie lepiej wybrać któryś z niższych modeli lub inną firmę) 463 wybierałem głównie ze wzgledu na opcje HDMI z dźwiękiem ale widzę że i tak nie będę jej wykorzystywał.

Do góry