Yamaha NS-50 NS-P60 czy Jamo 506 HCS3 - do Yamaha RX-V465

_kRiS_

New member
Witam,

Musze sie szybko zdecydowac na ktorys z zestawow jak w temacie.
Zastosowanie - 40% kino, 40% ps3, 20% muza.

Ustawienie raczej pod sciana, wiec preferowany przedni BR...
Co zagra lepiej z tym ampli?
Poko 30m2, z czego polowe stanowi kacik AV.

Z gory dziekuje za porady.

schwarz

New member
Jamo S506 ja nie ma min 30-50cm od ściany to gra słabo, zero basu. Generalnie są to za słabe kolumny do 30m2. Chyba że nie lubisz dużej ilości basu to może wystarczą.

_kRiS_

New member
Jak bedzie za malo basu, to dokupie sobie suba i powinno byc po klopocie. Na razie chcialbym zobaczyc jak to bedzie sie spisywac... Odsunac je troche moge, choc wolalbym minimalnie. Bardziej interesuje mnie porownanie do podobnych cenowo konstrukcji vide te NS-y.

schwarz

New member
Moim zdaniem jak nie możesz odsunąć 30cm to nie kupuj S506 tylko coś z przednim BR. NS nie słyszałem ale widziałem i wygląda dla mnie bardzo słabo. W tym budżecie to np. QQ5000 z przednim BR, chociaż mi się brzmienie nie podoba. Napisz ile chcesz kasy wydać i czy z subem czy nie bo to ważne:)?

_kRiS_

New member
Mysle, ze z 30cm bede mogl odsunac. QQ wizualnie troche dla mnie za niskie, wole wyzsze i wezsze kolumny, bo tak lepiej mi je wpasowac do pomieszczenia. Na razie wersje bez suba, najwyzej go dokupie jak bedzie brakowac basu i nadejdzie przyplyw $. Do wydania niewiele bo do 1200zl... Z gory dzieki za rady. A co mozesz powiedziec o swoim zestawie? Jestes zadowolony?

schwarz

New member
U mnie na 16m2 S506 i sub300 gra zadowalająco i dynamiki nie brakuje. Ale szczerze jak słucham dubstepa to mam ochotę na wymianę S506 na S608:grin: Może chcesz kupić 2tygodniowe S506?:-D Tak jak powiedziałem S506 za małe na 30m2 ale jak taka kasa to NIE kupisz nic lepszego już nie mówie ładniejszego.

_kRiS_

New member
Mialem okazje przetestowac oba zestawy w warunkach domowych dokladnie z tym ampli i jestem dosc zaskoczony.
Jak na moje (subiektywne) ucho - w moich warunkach lepiej gra zestaw Yamahy.
W kinie zdecydowanie, w muzyce podobnie. Yamaha troche niedomaga pod wzgledem basu, ktorego w jamo wiecej, ale poza tym w moim pomieszczeniu i na moje ucho gra lepiej. Oczywiscie Jamo sa jeszcze ladniejsze, ale to nie moze byc decydujace...

Jeszcze mam mozliwosc wyboru i dalej jestem w kropce, aczkolwiem zdziwiony...

hdtsl

Member
kRiS, jak jestes zainteresowany to mam swoje ns50+60 na sprzedaz (wymieniam na MA RX6), stan idealny, wisnia. niekatowane, bo mieszkam w bloku na 2 pietrze srodkowe mieszkanie (z kazdej strony sasiedzi).

_kRiS_

New member
Dzieki - mam juz swoj zestaw.

Jedno mnie zastanawia - Yamaha mimo teoretycznie nizszej mocy nominalnej,
na tych samych ustawieniach gra GLOSNIEJ od Jamo...
Z czego moze to wynikac?

Jok3r

New member
Bez reklam
Moc nominalna mocą nominalną, ale skuteczność swoją drogą, więc odpowiadając na Twoje pytanie: Yamaha ma większą skuteczność, stąd ta różnica.

Do góry