Yamaha Cd-2000

Witam,

dorwałem od krewnych i znajomych królika odtwarzacz CD YAMAHA CD-2000.
Nie mylcie tego z CD-S2000. Ten to sprzęt sprzed kilkunastu lat. Chcę go podłączyć do mojej Yamahy RX-V465.

Tu jest obrazek

cd-2000-h.jpg

W związku z tym mam parę pytań:
1. Podłączam to kablem 2 - chinch - chinch - 2 do wejścia analog audio w amplitunerze. A z drugiej strony gdzie?

image.php

Do tych z lewej czy z prawej (Fixed out czy line out)?

2. Miał ktoś ten sprzęt, jak to działa? Prawdę mówiąc robię to barziej z ciekawości niż potrzeby, ale podobno to kiedyś dobry sprzęt był (podobno tez jest).

3. Czy wyjście analogowe jest gorsze od np. coaxialnych czy optycznych w tych nowszych?

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
jeśli masz dobre przewody to wyjście analogowe ma większą dynamikę .
Więc możesz swobodnie wyciągnąć z niego wszystko co potrzeba.

A wyjście wybrać fixed out, czy line out?

Czy ja dobrze rozumiem, że fixed out to wyjście z którym nie będzie działać np. przyciszanie z poziomu CD-playera, ale za to sygnał jest mniej znikształcony, bo nie idzie przez żadne potencjometry i inne syfy?

Czyli jak mam amplituner z regulacją głośności to to jest lepszy wybór?

Witam,

tak dla Waszej informacji, już udało mi się zaprzęgnąć do pracy tego dziadka. Wygląda to tak:

2022145.jpg

Zdjęcie komórkowe. Kablami się nie przejmujcie bo mam remont i przez 2 tygodnie koczuję w innym mieszkaniu.

Muzyka z tego sprzętu jak dla mnie jest niesamowita - no rzeczywiście jest różnica z PS3. Podłączyłem ten kabelek do wyjścia fixed out - i jak już mi się wydawało - dźwięk idzie bez żadnych pośredników. W ampli ustawiłem straight lub czasami direct, więc ten klocek też od siebie nic nie dodaje i jest kapitalnie. I niech nikt nie pisze, że to ampli ma słabe stereo.

Na górze CD-2000 topowy model yamahy... sprzed ... ok. 18 lat :)
Pod spodem jego późny wnuk. Ampli RX-V465. To jednak rodzinka, więc się nie gryzą :). Wszystko podłączyłem z głośnikami Monitor Audio Bronze BR2.

Szkoda tylko, że nie mam do tego pilota - ale spróbuję uruchomić obsługę z tego od ampli. Może się uda.

Henryk55

New member
Pierwsza połowa lat 90-tych do naprawdę dobry okres w rozwoju sprzetu audio. Gdybyś do tego CD podłączył jakiś wzmacniacz stereo "z epoki" to dopiero by zagrało.

jaki wzmacniacz to mógłby być? Może coś pokombinuje ;).

Jak już pisałem jestem pod megawrażeniem jak ten dziadek sobie radzi z muzyką - mam fazę na przesłuchanie wszystkich moich płyt od nowa. Lecę m.in. Cassidy, Jones, Melua itp. i jak dla mnie brzmi to o wiele lepiej. Jakbym słuchal innej muzyki. Co lepsze porównałem dźwięk z tych płyt z jedną z tych "pół audiofilskich" miniwież Yamahy produkowanych obecnie i wypada to na korzyść klamota.

Acha - także czyta CD-R, najbardziej lubi Sony :).
Normalnie jak to tak gra to zastanawiam się, czy po podpięciu jakiegoś nowego CD zauważyłbym różnicę.

don111

Banned
amplituner gra kiepsko w porównaniu do wzmacniacza co nie znaczy że ten zestaw musi tak grać ;)
kolumny są dobre a do tego odpada jeden ważny problem z amplitunerem - wysterowania, bo te podstawkowce są łatwym obciążeniem
jak do tej pory słuchałeś na amplitunerze z ps3 to po podpięciu do świetnego CD normalne że jest różnica na plus, ale ze wzmacniaczem miałbyś lepiej... z tymi MA fajnie by zagrał HK z serii 6x0 albo jakiś starszy Marantz

Dzięki za sugestie. Wrócę do tematu za miesiąc jak skończy mi się remoncik - myślę, że coś się zlepi.

Jakbyście mieli chwilę to możecie mi wytłumaczyć o co chodzi z tymi przedwzmaczniaczami? Czytałem coś, że można fronty stereo podpiąć do amplitunera poprzez wzmacniacz stereo, a do tego wzmacniacza CD i w ten sposób mieć i kino domowe i dobre stereo na jednych kolumnach.
Czyli w KD działają normalnie wszystkie głośniki, a w stereo tylko wzmacniacz + 2 fronty.

To by była opcja do tego CD.

Myślę o tym przyszłościowo, bo chciałbym za jakiś czas dokupić do tych MA jeszcze br5 lub 6 i dać je na fronty, a moje BR2 dać na tyły. No i ocxywiście BR LCR.

Jestem przywiązany do Monitor Audio - jeszcze żadne kolumny w tym przedziale mnie nie przekonały do myślenia o zmianie firmy.

don111

Banned
wałkowane na okrągło, "pre out" - użyj wyszukiwarki ;)
w przypadku Yamahy 465 będziesz musiał jednak zrobić dzielnik napięcia, bo ona nie posiada pre out

Do góry