Yamaha 663 + DVD SAMSUNG DVD-1080P8

jordan

New member
Witam :)

mam taki problem :) i pytanie jednoczesnie :)

po ostatniej rozmowie z panem w sklepie HIFI :) gdy kupowalem klipscha suba12 i tak mi powiedzial zeby np dzwiek puscic osobno coaxialem z DVD do ampli a obraz sobie osobno do TV.

tak zrobilem i wszystko ok nie wiem narazie nie slysze zadnej roznicy. ale jakosc DVD na ekranie jest duzo gorsza mimo ze ma skalacje do 1080i niz przy podpieciu przez HDMI w amplitunerku.

i teraz zeby skaler mi dzialal to podpialem spowrotem hdmi do ampli i ampli do TV dodatkowo podpialem coaxial z dvd do coaxiala ampli. i tak i tak mi idzie przez HDMI nie potrafie ustawic tak zeby obraz szedl przez ampli i dzwiek przez coaxial grzebie w ustawieniach zmieniam wyjscie AUDIO na COAX/OPTIC i jest glucha cisza.

i drugie kolejne pytanie czy jest sens ?? czy jest ogolnie duza roznica ?

jesli podpinam obraz i dzwiek przez HDMI a obraz HDMI a dzwiek COAXIALEM ??

pozdrawiam i dzieki za odpowiedz

rav126

New member
hmmm, u mnie była taka różnica, że po coax idzie mi dźwięk 5.1, a po HDMI puszczał tylko sygnał stereo :| z tym że ja mam inne DVD (Ferguson DVP868HD). więc ja zdecydowanie zauważyłem różnicę :) ale i jedno i drugie to sygnał cyfrowy więc nie powinno byc różnicy (no chyba że odtwarzasz filmy w jakichś nowych DTSach 7.1 itd, ale to juz BD, wtedy to tylko po HDMI)

natomiast co do obrazu - dziwne że jakość masz gorszą po podpięciu bezpośrednio do TV, bo przecież 663 nie ma żadnego skalera i sygnał video tylko przekazuje dalej - teoretycznie jakość obrazu powinna być taka sama.

co do ustawień - a może w menu tego DVD jest jakaś opcja wyboru jak ma przekazywać dźwięk?

i jeszcze - w ustawieniach tego ampli pierwszym w kolejności łączem dla źródeł sygnału jest HDMI. więc, żeby nie wybierać za każdym razem audio input na coax po włączeniu sprzętu, to w menu ekranowym ampli - tam gdzie są opcje źródeł dźwięku - należy ustawić na LAST zamiast AUTO.

jordan

New member
probowalem ale wzialem ksiazke ;) encyklopedie znaczy (instrukcje) i przeczytalem ze sie nie da niestety... tak zrozumialem ...

663 ma skaler do 1080P :) moj drogi

fergusona mialem 2 dni i widzialem ze on nie puszcza przez HDMI 5.1 tylko przez koaxial taki jego urok ;/ coz zostanie poki nie bedzie egreata :) tak jak jest a potem bedziemy myslec a to co pisales z LAST tez juz kombinowalem ale nie dziala

squad05

New member
jordan napisał:
probowalem ale wzialem ksiazke ;) encyklopedie znaczy (instrukcje) i przeczytalem ze sie nie da niestety... tak zrozumialem ...

663 ma skaler do 1080P :) moj drogi

Mylisz się kolego. Amplituner RXV-663 nie ma skalera do 1080p. DVD663 ma.
Moim zdaniem nie usłyszysz różnicy pomiędzy dzwiękiem po coaxialu a po HDMI, zwłaszcza że źródłem dzwięku jest DVD.

jordan

New member
to jakim cudem obraz jest lepszy niz DVD-TV mimo ze moj samsung tez ma skaler model 1080P8... ?? gdy podlaczam DVD-AMPLI-TV ? na ampli jest napisane HDMI UP CONVERSION

squad05

New member
jordan napisał:
to jakim cudem obraz jest lepszy niz DVD-TV mimo ze moj samsung tez ma skaler model 1080P8... ?? gdy podlaczam DVD-AMPLI-TV ? na ampli jest napisane HDMI UP CONVERSION

To że obraz puszczony z DVD przez ampli do TV, jest lepszy od tego z DVD do TV - jest jakieś dziwne i dla mnie niezrozumiałe w przypadku RXV663 - może spróbuj pobawic sie w ustawieniach.
Dodatkowo to że dvd lub ampli skaluje obraz do 1080p nie oznacza, że będziesz oglądał zwykłe DVD w jakości bluray. Skaler w Twoim DVD może być średniej jakości.

jordan

New member
siedzialem nad tym od 15 :) z kilka ladnych godzin i kombinatoryka we wszystkie strony i jednak wrocilem do podlaczenia dvd-ampli-tv ;)

co do tego ze nie skaluj do bluray to ja wiem przeciez :)

ale moja zona wchodzac do pokoju pytala co sie stalo z obrazem ze taki syfiaty :) wiec jak ona wogole nie zwraca na to uwagi i zapytala wiec naprawde musi byc cos nie tak :)

Do góry