Yamaha 3030 i podłączenie Pace PVR HD żeby uzyskać 5.1

dyzio4

Klub HDTV.com.pl
VIP
Znowu koledzy potrzebuję pomocy.
Próbuję podłączyć Pace PVR HD do Yamahy za pomocą kabla optycznego żeby uzyskać dźwięk 5.1.
Kabel podłączyłem. W opcjach Yamahy zmieniłem na "optyka" i ...cisza. Jest obraz, który idzie przez HDMI a nie ma fonii. Na wyświetlaczu Yamahy pokazuje decoder off. Coś czuję, że podłączam do Yamahy nie do tego łącza optycznego, co trzeba ale wypróbowałem wszystkie i nadal cisza. Z kablem jest wszystko w porządku, ponieważ "świeci" po wpięciu do dekodera. Pomożecie?

werf

Active member
Bez reklam
Przypisałeś sobie odpowiednie wejście do AV 1....itd
A jeszcze jedno ten PVR nie wypuszcza audio po hdmi ?

Ostatnio edytowane przez moderatora:

dyzio4

Klub HDTV.com.pl
VIP
Puszcza audio po HDMI ale tylko w stereo. Dopiero po optycznym może być 5.1. Nic nie przypisałem, chyba nie wiem jak?

werf

Active member
Bez reklam
poczekaj poczekaj to jest stary dekoder c+ tak ?

Pewien jesteś że oglądasz program właśnie z taką ścieżką audio ?

Włącz na pilocie Yamahy guzik Straight

werf

Active member
Bez reklam
Atlas chmur teraz leci na kanale 30 polska ścieżka 5,1 TVP HD na 13 cały czas 5,1 przełącz sprawdź

dyzio4

Klub HDTV.com.pl
VIP
pokazuje PCM, problem jest chyba w podłączeniu. Jak przełączam w ustawieniach na optyczny to jest cisza a powinien być dźwięk

werf

Active member
Bez reklam
Przypisz optyka do wybranego AV menu-funkcje-input assignment

Poszukaj też w ustawieniach dekodera czy nie ma możliwości zmiany może cały czas masz ustawione PCM na wyjściu zamiast DD

Ostatnia edycja:

dyzio4

Klub HDTV.com.pl
VIP
Udało się tylko nie wiem jak :). Wkładałem optyka do różnych wejść w ampli i w końcu pojawił się dźwięk DD. Teraz oglądam mecz w dolby digital :)

Do góry