XtreamerTV

robix1

New member
XtreamerTV to jedna z pierwszych premier roku 2013 na rynku odtwarzaczy multimedialnych.
Posiada procesor Sigma Designs 700MHz. Cały opis dostępny na stronach internetowych.

Zastanawiam się nad nim. Plusy wynikające z opisu to:

1. Pasywne chłodzenie
2. Miejsce na HDD 2,5"
3. Pobieranie informacji o filmach i muzyce z internetu

Znaki zapytania:

1. Czy odtwarza muzykę z tzw. gapless playback (bez przerw)
2. Jak się sprawuje jako serwer plików.
3. Prędkość kopiowania plików po sieci

Proszę o opinię osoby, którym ten odtwarzacz wpadnie w ręce

Kirek50

Moderator
Bez reklam
Nie miałem jeszcze do czynienia z tym playerem (ale czynię starania), ale biorąc pod uwagę specyfikacje i pierwsze wzmianki na forach mam pewne obawy. Oczywiście zweryfikuje je praktyka, ale...

Przede wszystkim - wedle dostępnych mi danych - player jest oparty na Androidzie (2.2), a tenże system bardzo źle współpracuje (kiepska kompatybilność) z chipami opartymi na MIPS, jak zastosowana w tym przypadku Sigma. Wskazują na to doświadczenia z obecnymi wcześniej na rynku konstrukcjami na tejże Sigmie (Tvix, Popbox).

Ludzie, którzy już używają XtreameraTV nie są jakoś szaleńczo zachwyceni, skarżą się na niedopracowany firmware (50 poprawek w drugiej edycji firmware), kłopoty z DLNA i NAS (o iPhone'ach wspominał nie będę, bo wstyd)...

Jeżeli komuś potrzebne są do szczęścia różne Jukeboxy, wideo walle, plakaty i opisy z Internetu itp. być może będzie zadowolony. Jeżeli jednak ktoś potrzebuje solidnego playera multimediów to sugeruję ostrożność i poczytanie wypowiedzi na zachodnich forach, bo na krajowych jeszcze cisza.

Do góry