XR-85X90L - jaki będzie kolejny model? Ile jeszcze czasu w sprzedaży?

Przymierzam się do zakupu Sony XR-85X90L. Obecna promocja to 8500 - myślę, że będzie jeszcze lepsza cena i mogę poczekać. Tylko obawiam się, że ten model zostanie wycofany, a jego następca będzie kosztował około 12 tys. Tyle za TV to nie zamierzam płacić. Stąd moje pytanie czy wiadomo jaki model będzie następcą i jak myślicie ile czasu jeszcze będzie w sprzedaży XR-85X90L - czy to kwestia tygodni czy miesięcy?

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Następca jest Bravia 7, ma tak samo beznadziejną pół matową matrycę.
Z tych dwóch, bierz B7, ta przynajmniej jest ML, a można już wyrwać za ok. 10k

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Czytaj uważniej, B7 można było wyrwać za ok. 10-11k z cashbackiem
Ja osobiście i tak wolałbym C855, za podobnie 10k.
X90L w ogóle nie brałbym pod uwagę.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
W klasie cena do jakości też wybrałbym C855.
Ma świetna jakość w tej klasie i bardzo duże możliwości.
I jest promo dla członków forum z pakietem gratisów - jak zawsze.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
TCL 85C855 za 10499 zł - przy przedpłacie 14 dni cena 9,999 zł
TCL 98C855 15,999 zł - przy przedpłacie 14 dni - cena 14.999 zł
Plus dodatkowo pakiet gratisów o wartości 500 zł
Pakiet :
  • kalibracja
  • wtyczki
  • sprawdzenie
  • aktualizacja
  • montaż
  • dostawa.
A jaka to miejscowość ?

Ostatnia edycja:

Arek

Member
@armanig tak z ciekawości o co chodzi z tą matrycą półmatową? Bo ostatnio szał pał na matryce matowe - najnowsze tablety mat, topowy QD Oled od Samsunga mat, a przecież wiadomo, że jak mat to gorszy kontrast itd. Chodź pieją z zachwytu recenzenci z całego świata nad Bravią 7 , że nawet do 1000 nitów w zwykłych scenach to ma lepsze przejścia tonalne i więcej szczegółów od Bravii 9 itp. W sumie jedyna krytyka dotyczy kątów widzenia i braku anty odblaskowej powłoki.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Matowa matryca, to zupełnie inna pada kaloszy.
Ta ma spełniać konkretne założenia, a konkretnie eliminować odbicia w specyficznych warunkach - przy czym ma też inne wady.

Ten półmat, czy jak kto woli półpołysk, w X90L czy B7, nie spełnia żadnego z nich, bo nie taka była idea, zwyczajnie taka specyfika niższych modeli Sony.
W ciągu dnia, na ciemnych scenach wygląda to słabo, robi się mleko na ekranie. Wygląda to fatalnie na tle matryc glare Samsunga, Bravi 9, TCL, czy w końcu oledach - te mają smolistą czerń.

W każdym sklepie to zobaczysz, wiele osobę też o tym mowi, czy pisze.
Wspominali też o tym pracownicy Sony Centre.
Natomiast niektóre recenzje, to grupa własnej adoracji, wiele razy przekonałem się, czy nawet udowodniłem, że nie wspominają o wielu (kluczowych) aspektach - co mogę też udowodnić w każdej chwili.
Prasówki, układy itd.

Jak Ci nie przeszkadza ten pół mat i wyprane kolory bez głębi przez pół dnia, to ok. Bo tutaj te "przejśćia" tonalne nie mają większego znaczenia.
Zresztą, trzeba samemu się przekonać - na żywo.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Czemu , bo ma najlepsze parametry w klasie cenowej.
I po sprawdzeniu po prostu gra najlepiej.

Marlo

Active member
Na CES 2025 ,C865 będzie droższy od C855, lepiej dołożyć do C865, , bo tak jak pisałem będzie blisko Oleda.
Będą nowe matryce WHVA, co ciekawe Samsung też będzie brał te matryce od TCL.

Ostatnia edycja:
Do góry