Witam.
Mam pewien problem i mam nadzieje że pomożecie mi w tym zagadnieniu.
Do rzeczy.
TV Sony KDL-42EX440
Konsola Xbox SLIM
System 5.1 z amplitunerem Philips HTR5000
Cyfrowy polsat
Do TV mam podpięte: Xbox oraz Cyfrowy Polsat po kablach HDMI
TV jest podłączony z amplitunerem po kablu optycznym.
Cyfrowy polsat nadaje w systemie (wg wskazań amplitunera) PCM 2 i nie ma problemu z dźwiękiem
Jak zacznę grać na konsoli (amplituner przełącza się na system 3/2/1 i mam pełny format 5.1) ale zdarzają się przerywania w dźwięku. Czasem jest to baaardzo rzadkie, a czasem się to krzaczy i jest to niesamowicie irytujące.
Dodatkowo jak poruszam kablem przy TV (optykiem) to dźwięk przerywa niemiłosiernie. Muszę ułożyć w pewien sposób kabel aby było wszystko OK, a dokładniej wsadzić go do końca, i lekko wysunąć do tyłu. (trochę to pomaga, ale przerwy zdarzają sie sporadycznie)
Jak optyk podłącze bezposrednio z Xbox do amplitunera to problemu nie ma i wszystko gra pięknie.
Jakieś pomysły? TV tak kaszani dźwięk czy może w jakiś sposób gniazdo w TV jest uwalone?
Bo zważywszy na to że cyfrowy polsat i tak nie nada mi formatu 5.1
To rozmyślałem podłączenie wg schematu
Xbox - optical - amplituner
Cyfrowy polsat - tv - minijack -> cinch -> amplituner
Mam pewien problem i mam nadzieje że pomożecie mi w tym zagadnieniu.
Do rzeczy.
TV Sony KDL-42EX440
Konsola Xbox SLIM
System 5.1 z amplitunerem Philips HTR5000
Cyfrowy polsat
Do TV mam podpięte: Xbox oraz Cyfrowy Polsat po kablach HDMI
TV jest podłączony z amplitunerem po kablu optycznym.
Cyfrowy polsat nadaje w systemie (wg wskazań amplitunera) PCM 2 i nie ma problemu z dźwiękiem
Jak zacznę grać na konsoli (amplituner przełącza się na system 3/2/1 i mam pełny format 5.1) ale zdarzają się przerywania w dźwięku. Czasem jest to baaardzo rzadkie, a czasem się to krzaczy i jest to niesamowicie irytujące.
Dodatkowo jak poruszam kablem przy TV (optykiem) to dźwięk przerywa niemiłosiernie. Muszę ułożyć w pewien sposób kabel aby było wszystko OK, a dokładniej wsadzić go do końca, i lekko wysunąć do tyłu. (trochę to pomaga, ale przerwy zdarzają sie sporadycznie)
Jak optyk podłącze bezposrednio z Xbox do amplitunera to problemu nie ma i wszystko gra pięknie.
Jakieś pomysły? TV tak kaszani dźwięk czy może w jakiś sposób gniazdo w TV jest uwalone?
Bo zważywszy na to że cyfrowy polsat i tak nie nada mi formatu 5.1
To rozmyślałem podłączenie wg schematu
Xbox - optical - amplituner
Cyfrowy polsat - tv - minijack -> cinch -> amplituner