X360 vs HD950

mistrz

New member
witam
za jakis niedlugi czas mam zamiar zakupic X360. Chcialbym tez zeby robil za player dvd. Szukalem sporo po sieci ale opinie sa rozne takze postanowilem zadac pytanie tutaj. Jak jest z upscalingiem dvd na x360? Z tego co znalazlem wynika ze jest, tyle ze generalnie odtwarzanie dvd jest lipne bo sypie jakimis artefaktam itd. Wprawdzie te wypowiedzi sa z konca zeszlego roku wiec tuz po premierze ale nic innego nie znalazlem. Jak to wyglada teraz? Czy zostalo to poprawione wraz z aktualizacja softu? I po jakim laczu leci ten upscaling bo w paru miejscach pisali ze trzeba przez VGA podlaczyc. I teraz druga czesc postu ktora w sumie zalezy od odpowiedzi na 1 czesc. Czy ten player Samsunga, Hd 950, bedzie prezentowal lepszy obraz ze swoim upscalingiem niz Xbox? Wiecej wydawac nie chce takze prosze nie proponowac innych dvd. Pod uwage biore tylko te dwa rozwiazania czyli : sam Xbox360, albo X+Samsung. Tutaj zalezy mi tylko na jak najlepszym odtwarzaniu dvd. Z gory dziekuje za odpowiedz i przepraszam jesli juz bylo podpobne pytanie, szukalem i nie znalazlem.
pozdrawiam

ortax360

New member
Witam
Niestesty jakosc odtwarzanych fimów na XBOX360 jest załosna a upscaling ? fakt działa ,ale obraz pozostawia bardzo wiele do zyczenia jest lekko rozmyty bez rewelacj natomiast w 480p jest lepiej i obraz ostrzejszy .
Konsola podłączona jest do LCD 32LX500 kablem vga ( rozdzielczosc w konsolia ustawiona na 1360*768). Moje
Dvd sony dvp-ns900qs podłączone przez component (lub nawet rgb) odbiera w por, do X360 wrecz rewelacyjnie ,ale to w koncu player a nie konsola.
Do filmów wez samsunga spisze sie lepiej niz X360 .

ar2

Wsparcie
Członek Załogi
HD Squad
sam nie porównywałem, ale mogę przytoczyć opinię znajomego który ma zgoła odmienne zdanie, może przyczyną jest połączenie? on podłącza xboxa przez komponent i wg jego zdania jakość jest bardzo wysoka.

@ortax360 próbowałeś podłączyć przez komponent?

mistrz

New member
@ ar2 : ale przy komponencie nadal dziala upscaling?
Generalnie wolalbym miec jedno pudlo zamiast dwoch zarowno ze wzgledow estetycznych jak i finansowych. ;)

ortax360

New member
Tak podłączałem przez componetn (mam ver premium) . Obraz mniej ostry niz przez vga jezeli chodzi o gry . Natomiast filmy przez comp. 720p ?

eeeee to nie to co z prawdziwego playera dvd.

PS przez component tez działa upscaling.

Nie wiem czym sie zachwycac na starym xboxie tez jezt upscaling do 1080i .

Ostatnia edycja:

mistrz

New member
Mam jeszcze jedno pytanie, ale nie bede smiecic osobnym topiciem :
jak jest z upscalingiem gdy film leci z podlaczonego przez VGA laptopa? Bedzie lepszy/gorszy/porownywalny od tego z HD950(HDMI) czy X360(component)? Chodzi o to ze u siebie mam 1xVGA 1xComponent (jest jeszcze 1xHDMI ale w tym momencie on nie ma znaczenia) takze na raz moge miec 2 sprzety podlaczone a chcialbym uniknac przelaczania non stop kabli (X360 po componencie, na VGA laptop). Ale zaczne myslec nad innym rozwiazaniem jesli sie okaze taki player-laptop to ogolnie lipa. Kiedys czytalem ze laptop podlaczony po DVI prezentuje jakosc sredniej klasy playera DVD (i to by sie nawet zgadzalo, poprzedniego lapa mialem z DVI i obraz byl jak na moj gust bardzo dobry), no ale wlasnie to bylo po DVI a nie VGA. Prosze specow o pomoc w tej sprawie, z gory dzieki. Aha i tak przy okazji, czy 5m kabla VGA ma wplyw na jakosc obrazu, nabylem jakis lepszejszy ze zloconymi koncowkami i innymi bajerami (byly nawet i po 30m, takze na 5 nie powinno byc problemow).

ein

New member
Klocek po komponencie

baaaaardzo, baaaardzo ladnie gra. Nie wiem dlaczego pojawila sie w tym topicu krytyka klocka jako playera, bo serio - jak sie zobaczy ten kapiacy kolorami dash i dodatkowo zapusci materialy (rozne :) ) to mmm... palce lizac. Po VGA na Twoim sprzecie bedzie pieknie via laptop gralo. To wlasnie Samsung jest tu niekwestionowanym liderem (bo natywna rozdzialka sie klania, gdzie w wiekszosci konkurencji po VGA jestesmy skazani na 1024x768). Oczywiscie, materialy HD sie skaluja ale coz z tego, jezeli po DVI-HDMI via PC takoz calosc bedzie skalowana do mozliwosci matrycy. Przy dlugosci kabla trzeba uwazac, ale jezeli to wysokiej klasy kabelek to nie powinno byc absolutnie zadnych problemow.
BTW widze, ze posiadasz Creative DDTS-100, czy podobnie jak moja skromna osoba, uwazasz ze nie ma lepszego systemu dzwieku przestrzennego z takimi mozliwosciami (systemy dzwieku plus zlacza) za takie smieszne pieniadze? :)

mistrz

New member
Dzieki za odpowiedz. Generalnie cala sytuacja z X360 jest dla mnie niezle zakrecona. No bo tak :
prezentowali mozliwosci po komponencie
teraz sie okazalo ze "lepszy" obraz daje VGA
upscaling nie dziala po componencie
Chyba bedzie trzeba po prostu po zakupie poeksperymentowac. Wolalbym po componencie miec konsolke zeby uniknac przelaczania kabli ale z 2 strony slyszalem ze po VGA obraz jest ostrzejszy a po componencie bardziej "rozmyty" i ciemny. A czy do upscalingu z laptopa jest potrzebny jakis konkretny program czy zwykle PowerDVD wystarczy? Przepraszam jesli to laickie pytanie ale juz sie w tym gubie.
Co do DDTS-100 to generalnie chcialem miec wszystko spiete w jednym miejscu : tv+muza z laptopa po opticalu+konsola+sluchawki no i oczywiscie do tego glosniki. I ogolnie swoje zadanie wykonuje dobrze.

Do góry