Wzmacniacz z main in do amplitunera i jak to podlaczyc

michaltu

New member
Witam,

Na razie zupelnie kontrolnie wrzucam temat rozbudowy swojego systemu prosba o rady.

Amplituner: Denon X4000
Kolumny: Klipsch RF-82II plus centralny i surroundy
Pomieszczenie: 55m2

Czuje ze odleglosc amplitunera od glosnikow frontowych jest problemem. Do dalszego glosnika kabel wpuszczony w sciane ma 18m,
Do blizszego okolo 4m mniej.
Obecnie sa jakies noname kable 4mm2 z miedzi OFC.

Chcialbym uniknac przenoszenia amplitunera na sciane pomiedzy glosniki frontowe bo bedzie mnie czekalo rycie sufitu i sciany zeby pociagnac kabel hdmi do projektora oraz do TV ktory jest na scianie prostopadlej obecnie tuz przy TV. Dlugosc przewodu HDMI do tv tez moze sie okazac problemem bo to na styk 15m.

Zaczalem sie zastanawiac czy nie postawic wzmacniacza stereo z main in pomiedzy glosnikami frontowymi i do niego pociagnac z amplitunera kable z sygnalem pre-out.
I teraz pytanie czy na 15mb degradacja takiego sygnalu nie bedzie tak duza ze to zupelnie nie ma sensu?

Kolejny temat.
Czy dekoder DAC w amplitunerze Denon X4000 jest wysokiej jakosci do stereo czy raczej dedykowane odtwarzacze sieciowe badz tez zewnetrzne DAC to zupelnie inna liga. Tzn konkretnie ile musialbym wydac na odtwarzacz sieciowy/DAC zeby jakosc byla zauwazalnie lepsza.

Sadze ze najbardziej przyszlosciowe jest dostarczanie matetialu muzycznego z plikow wysokiej jakosci typu FLAC. Nie mam wielu CD i nie mam tez odtwarzacza wysokiej jakosci czyli moze nie ma sensu inwestowac obecnie w dobre CD lub SACD czy nawet DVD.

Celem jest dobre stereo na kolumnach, ktore obecnie mam.

Zrobilem juz pomiar akustyki pomieszczenia i widze wstepnie ze nie ma tragedii. Salon nie jest na szczescie pudelkiem, jest duzo wystepow scian, ktore widocznie rozpraszaja dzwiek. Oczywiscie nad akustyka bede pracowal rownolegle.

Czuje sie troche zagubiony - w ktora strone isc z rozwojem systemu.
Nie pisze na razie o budzecie - chcialbym to robic krokami.

Bipo

Active member
Bez reklam
Najlepszym rozwiązaniem to oczywiście wzmacniacz z main in pod który podpinasz fronty. W porównaniu z amplitunerem będzie zdecydowana poprawa na plus. Im wyższy model i mocniejszy tym lepiej. Ponadto odciążysz amplituner a zaoszczędzona moc z frontów dołożysz się na końcówki mocy zasilające resztę głośników w systemie. Więc tutaj same plusy...;-). Ponadto jeśli kupisz masz dobrze izolowane i wykonane kable nawet firmy x to przy dł.15m nie powinno być pogorszenia dźwięku. Podkreślam nie powinno być. U siebie mam np. do jednego głośnika tylnego kabel o dł. ok 18m do drugiego coś koło 12m. Różnicy nie słyszę..;-)
Jeśli chodzi o dac wbudowane a amplitunery są to na ogół średniej jakości przetworniki. Moim zdaniem dużo lepiej będzie jak kupisz osobny i podepniesz go np. do wzmacniacza.

michaltu

New member
O tylne glosniki to nie mam obaw. W ogole w opcji kino nie czuje ze musze cos zmienic obecnie w systemie.
Jednak w stereo (wiem, bo sluchalem) sprzet jaki mam, moze znacznie, znacznie wiecej i zastanawiam sie gdzie jest pies pogrzebany (konwersja DAC, kable, akustyka).
Porownanie FLAC z USB u mnie kontra CD (jakis NAD) w pokoju odsluchowym.
Chyba musze zmierzyc te swoje kable (opor) czy to nie jest jakies badziewie.
Jezli ktos ma jakies sugestie to prosze smialo - jestem otwarty na wszelkie pomysly :)

Ostatnia edycja:
Do góry