Wzmacniacz do Zensor 7

Remool

New member
Witam

Próbuję dopasować wzmacniacz lub amplituner stereo do kolumn Dali Zensor 7, w tej chwili mam amplituner HK3490 który z tymi kolumnami gra taki sposób że brakuje mi szczegółów w zakresie średnich tonów, są one przysłonięte często przez bas. Głos ludzki szczególnie męski odtwarzany w głośnikach często jest zbyt basowy i bas przysłania właśnie średnie częstotliwości. Poza tym wydaje mi się że w tej konfiguracji wycofana jest również góra pasma.

Odsłuchiwałem już te kolumny przed zakupem w sklepie z amplitunerem ONKYO TX-8050 oraz z moim HK3490 dla porównania i rzeczywiście po podłączeniu ONKYO było dużo lepiej w zakresie średnicy i góry pasma. Akustyka pomieszczenia była jednak kiepska i np. niskiego basu było dosyć mało przy podłączeniu do HK i ONKYO - subiektywnie był on porównywalny.

Ostatnio udało mi się wypożyczyć do domu DENONA PMA-720AE. Podczas odsłuchu zauważyłem, że wysokie i średnica poprawiła się w stosunku do HK (słychać było więcej szczegółów) natomiast basu było dużo mniej. Brzmiał on jak pukanie a nie uderzenie. Wynika to prawdopodobnie z różnicy w samej mocy urządzeń oraz charakterze brzmienia.

Proszę bardziej doświadczonych kolegów o pomoc jaki wzmacniacz lub amplituner stereo poprawi brzmienie w zakresie wysokich i średnich częstotliwości w tych kolumnach zachowując podobny poziom basu jak HK i czy w ogóle znajdę taki kompromis w cenie do około 2 tyś.

Proszę też użytkowników ONKYO TX-8050 o informacje jak amplituner odtwarza niskie częstotliwości również przy cichym odsłuchu? Może miał ktoś okazje odsłuchać ONKYO TX-8050 z Zensor 7 w domu lub w przeznaczonym do odsłuchu pomieszczeniu?

Sprzęt podłączony mam kablami głośnikowymi Profigold PGC7404 2x4,0 mm2 99,996%.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Fajnych wzmaków jest sporo, kwestia odsłuchu. Zobacz NAD C326, Exposure 1010, Marantz 6004/6005, Music Hall A 15.3 lub A 25.2, Cambridge Audio Azur 351/651, wspomnianego Denona 720, Arcam FMJ A19, Vincent SV 129/SV 400, Rotel RA 05. Nie słuchałem niestety żadnego w zestawieniu z tymi Dali. Radzę odsłuchać, bo każdy ma inny gust i co innego będzie doradzał.

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ja odsłuchiwałem Zensor 7 z Music Hall a35.2 . Bardzo dobrze to razem zagrało. Dużo szczegół, brzmienie żywe, wyraźne wokale i dobra dynamika. Niczego nie brakowało. Masz mniejszy budżet więc odsłuchaj niższe modele z oferty MH. Z Nadem moim zdanie bas był trochę za wolny i brzmienie było mniej szczegółowe. I odsłuchaj też wzmacniacze, które wymienił Krzysiek.

myty

New member
Ostatnio udało mi się wypożyczyć do domu DENONA PMA-720AE. Podczas odsłuchu zauważyłem, że wysokie i średnica poprawiła się w stosunku do HK (słychać było więcej szczegółów) natomiast basu było dużo mniej. Brzmiał on jak pukanie a nie uderzenie

to juz nie wiem jakiego basu oczekujecie. Ja mam Denona wyzerowanego, jak ustawię vol na 10 to ustrojstwa w domu drżą, bas jest może nie tak zwarty jak w pioneerze, ale na pewno nie rozlazły.

Remool

New member
Ja odsłuchiwałem Zensor 7 z Music Hall a35.2 . Bardzo dobrze to razem zagrało. Dużo szczegół, brzmienie żywe, wyraźne wokale i dobra dynamika. Niczego nie brakowało. Masz mniejszy budżet więc odsłuchaj niższe modele z oferty MH. Z Nadem moim zdanie bas był trochę za wolny i brzmienie było mniej szczegółowe. I odsłuchaj też wzmacniacze, które wymienił Krzysiek.

Dzięki Paweł Sz85, czytałem wcześniej Twoje posty na temat wyboru wzmacniacza i podejrzewam że Music HALL A35.2 zagrał by z moimi Zensorami bardzo dobrze, ale niestety kwota którą trzeba zapłacić za wzmacniacz to około 3,5 tyś, a ja mogę przeznaczyć max. 2 tyś:sad:

I

irek6311

Guest
myty a może akustyka u niego marna dlatego bas taki a nie inny ,
u mnie bas z Dali Ikon 6 mk II aż wciska do fotela i dziw że ten Pioneer ma taki kop .

Remool

New member
to juz nie wiem jakiego basu oczekujecie. Ja mam Denona wyzerowanego, jak ustawię vol na 10 to ustrojstwa w domu drżą, bas jest może nie tak zwarty jak w pioneerze, ale na pewno nie rozlazły.

Pewnie kwestia akustyki pomieszczeń odpowiada za takie różnice, u mnie na Denonie 720 basu prawie w ogóle nie było słychać przy cichym odsłuchu (direct), żeby było go tyle co na HK3490 musiałbym podkręcić bas na maksa.

Proponuję posłuchać Pioneer A-50 /
A-50-K 180W zintegrowany wzmacniacz klasy D z aluminiowymi panelami (czarny) - Pioneer Wzmacniacze, odbiorniki audio-wideo
powinien ci się styl grania tego wzmacniacza spodobać .

irek6311 słuchałeś może Zensor 7 z tym wzmacniaczem?

Fajnych wzmaków jest sporo, kwestia odsłuchu. Zobacz NAD C326, Exposure 1010, Marantz 6004/6005, Music Hall A 15.3 lub A 25.2, Cambridge Audio Azur 351/651, wspomnianego Denona 720, Arcam FMJ A19, Vincent SV 129/SV 400, Rotel RA 05. Nie słuchałem niestety żadnego w zestawieniu z tymi Dali. Radzę odsłuchać, bo każdy ma inny gust i co innego będzie doradzał.

Dzięki krzysiek1980, to prawda że fajnych wzmaków jest sporo, ale niestety nie wszystkie jestem w stanie odsłuchać z moimi kolumnami:sad: ale będę oczywiście próbował:)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
I

irek6311

Guest
Remool niestety nie słuchałem ale chyba za dużej różnicy w basie nie będzie (jak już to średnie ciut gorsze w Zensor 7) .

Remool

New member
A co myślicie o ONKYO TX-8050, jak w nim wygląda kwestia basu? Na odsłuchu w sklepie zagrał z moimi kolumnami dość szczegółowo, ale tak jak pisałem w sklepie była dużo gorsza akustyka i nawet na moim HK bas był kiepski.

Whiplash

New member
Bez reklam
Dziwne co mowisz o PMa bo on akurat basu to nie zaluje :) Moze w HK miales cos podkrecone, jakis loudness itd?

Albo poprostu Denon gra bedziej neutralnie od HK, ma wiecej srednicy i gory przez co basu wydaje sie mniej niz w kluchowatych HK ?

Remool

New member
Whiplash - w HK wszystko ustawione miałem na "0", ten model nie ma też funkcji loudness. Tak jak piszesz DENON gra bardziej środkiem i górą, ale niestety jak dla mnie w zakresie basu jest za słaby w stosunku do HK.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
HK delikatnie faworyzuje bas, dlatego w Denonie nie tyle jest mało basu, co jest go więcej w HK.:) Możliwe że już przyzwyczaiłeś się do delikatnie podbitego basu, i teraz w każdym sprzęcie grającym bardziej wyrównanym pasmem po prostu Ci brakuje więcej dołu? Dodatkowo HK 3490 czy 980 są dość mocnymi sprzetami, więc nie trzeba mocno kręcić żeby kolumny zaczęły porządnie grać. Pełnię mozliwości osiągniesz przy mniej podkręconym wzmaku, niż w przypadku elektroniki gdzie jest np. 50W na kanał. Oczywiście piszę tu o samej mocy, a nie o jakości brzmienia poszczególnych klocków.

I

irek6311

Guest
Trzeba też dodać że Dali Zensor 7 to kolumny do KD bardziej niż stereo więc całe pasmo mniej klarowne ,
w KD takie kolumny wspomaga subwoofer więc bas nie musi być dobry i nisko schodzący ,
bas też będzie mniej kontrolowany i soczysty niż w wyższym modelach ,
wzmacniacze ~ 2tyś zł nowe to słaby napęd dla tych kolumn jeśli chcesz na max bas z nich wycisnąć < większość polegnie ,
używany wzmacniacz z wyższej półki na Allegro wyrwiesz za ~ 2tyś bez problemu ,
co do nowych to trzeba by wszystkie dostępne w okolicy przesłuchać < najlepiej wypożyczyć pod zastaw .

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Nie przesadzajmy że Zensor to typowe kinówy:) Kiedyś starsze Concept miały słaby dół, a w Zensor uważam że już jest na przyzwoitym poziomie. Jasne że im wyzszy model, to brzmienie będzie lepsze, ale Zensor już są dość sensownym wyborem. Tylko dla ścislości, to nie są kolumny do dyskotek i mocnego basowego łupania.

Remool

New member
Trzeba też dodać że Dali Zensor 7 to kolumny do KD bardziej niż stereo więc całe pasmo mniej klarowne ,
w KD takie kolumny wspomaga subwoofer więc bas nie musi być dobry i nisko schodzący ,
bas też będzie mniej kontrolowany i soczysty niż w wyższym modelach ,
wzmacniacze ~ 2tyś zł nowe to słaby napęd dla tych kolumn jeśli chcesz na max bas z nich wycisnąć < większość polegnie ,
używany wzmacniacz z wyższej półki na Allegro wyrwiesz za ~ 2tyś bez problemu ,
co do nowych to trzeba by wszystkie dostępne w okolicy przesłuchać < najlepiej wypożyczyć pod zastaw .

No tak, pewnie masz rację że w tej kwocie ciężko znaleźć coś co sprostałoby moim wymaganiom mając na myśli nowe wzmacniacze, ale z drugiej strony jest spory wybór i być może coś dopasuję:)

Poza tym tak jak pisał krzysiek1980, muszę szukać czegoś mocniejszego, około 100W na kanał tak żeby przy cichym odsłuchu słyszeć już podstawę basową jak to ma miejsce w przypadku HK3490.

irek6311 - ewentualnie który z używanych wzmacniaczy w kwocie do 2 tyś mógłbyś mi polecić?

Whiplash

New member
Bez reklam
No wlasnie, bez przesady ze do zensorow trzeba wzmaka za +2000zl. Dali generalnie maja brzmienie dosc swobodne, z zaznaczona gora pasma a bas maja taki w normie. Moze kolega jest nauczony brzmienia typu V z wyeksponowanymi skrajami pasma i dlatego jak slucha wzmacniaczy i kolumn ktore graja w miare muzykalnie to mu takie brzmienie nie pasuje ? ;)

Do cichego odsluchu to uzywa sie filtra loudness, ktory podbija skraje pasma. W direct podczas cichego mruczenia nigdy nie bedzie duzo basu czy dynamiki :)
Nie przesadzajmy z ta moca, 2x wiecej wat to 3dB glosniej. Denon ma ok 2x70w przy 8ohm, wiec slaby nie jest, zensory sa 6ohm wiec moc jeszcze delikatnie wzrosnie.

Ostatnia edycja:

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Dzięki Paweł Sz85, czytałem wcześniej Twoje posty na temat wyboru wzmacniacza i podejrzewam że Music HALL A35.2 zagrał by z moimi Zensorami bardzo dobrze, ale niestety kwota którą trzeba zapłacić za wzmacniacz to około 3,5 tyś, a ja mogę przeznaczyć max. 2 tyś:sad:

Są też niższe modele a15.3. W detalu kosztuje 2,5k. Jak się potargujesz może się zbliżysz do 2k. Przede wszystkim postaraj się posłuchać. Jak Ci się spodoba to i kasa się znajdzie;) Dobre opinie też zbiera Exposure 1010. Myślę, że za trochę ponad 2k do wyrwania. Ostatnio widziałem też w dobrych cenach Vincent-a SV-129. Z tego co pamiętam koło 1,8k.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Tylko wzmaki te mają podobną moc ok. 50W - 60W. Ja uważam że liczy się jakość dźwięku a nie moc, a te 50W spokojnie wystarczy do poprawnego wysterowana sporej liczby kolumn. Ale jak kolega chce kupić nowy wzmak do 2k o mocy 100W na kanał, to może być problem.

Remool

New member
Niekoniecznie musi być akurat 100W, mam jednak obawy czy różnica przy cichym odsłuchu w ilości basu w przypadku DENON PMA-720 i HK3490 nie wzięła się właśnie z różnicy w mocach dwóch wzmacniaczy? W HK przy cichym odsłuchu nie muszę naprawdę nic regulować, ani używać funkcji typu loudness i bas ładnie mruczy lub też jak trzeba jest głęboki i potrafi nisko zejść w przeciwieństwie do Denona. HK z Zensorami jednak gra tak jakby ktoś częściowo zasłonił głośnik średniotonowy.

Swojego czasu miałem też Maranzta PM5004 z OLI40 i połączenie było bardzo dobre, jednak po wymianie na HK pojawił się dużo bardziej mięsisty i głęboki bas. Co dziwne akurat w przypadku kolumn Oli nie miałem kłopotów ze średnimi i wysokimi częstotliwościami w połączeniu z tym HK.

Zensory 7 wg mnie budują lepszą scenę stereo, a w połączeniu np. z Onkyo TX-8050 dają więcej szczegółów, nie wiem natomiast czy bas będzie w tym połączeniu równie dobry, ale to już muszę ponownie sam sprawdzić (najlepiej u siebie w domu) bo jak widzę nikt na forum nie odsłuchiwał chyba tego połączenia:sad:

Do góry