Wzmacniacz do Roth Oli 40

Remool

New member
Witam

Aktualnie do kolumn Roth Oli 40 używam Maranzta PM5004 przed zakupem porównywałem z HK980 i Marantz zagrał bardziej dynamicznie. Jednak z czasem zauważam że np. przy mocniejszym uderzeniu basu w PM5004 brakuje zapasu mocy (około 2x40W przy 8ohm). Proszę o pomoc w doborze mocnego używanego wzmacniacza (do 1000 zł) który będzie w stanie wykorzystać potencjał tych kolumn, zarazem nie tracąc kultury i detaliczności dźwięku którą reprezentuje Marantz. Zależy mi aby wzmacniacz posiadał możliwość sterowania pilotem.

Wstępnie myślałem o takich modelach:

DENON 980R
AKAI AM-69

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Popytaj Krzyska1980. On ma Oli 30, i Exposure 1010, ale słuchał tez wielu innych nowych, do 2 tys. Może coś doradzi.

Remool

New member
Dzięki, ale tak jak pisałem mam już nowy wzmacniacz Marantz-a PM5004. Aktualnie szukam czegoś używanego o większym zapasie mocy, za nowy wzmacniacz większej mocy musiałbym wyłożyć ponad 2 tyś.

Czy odsłuchiwał ktoś z Was Roth Oli40 ze starszymi wzmacniaczami? Takimi jak DENON, AKAI, NAD ...

Ostatnio edytowane przez moderatora:

norad

New member
Jak sie podoba zestawienie roth oli i marantza to moze poprostu wzmak z serii pm 7xxx. Na allegro pm 7000 są czasami w okolicach 1000 zl.

Remool

New member
Nie do końca podoba mi się zestawienie Marantz + Oli, dlatego próbuję dowiedzieć się czy ktoś odsłuchiwał tych kolumn z innymi wzmacniaczami, niekoniecznie nowymi. Przed zakupem Marantza don111 polecał mi kilka modeli używanych Denonów, Harmana i jakiś model Marantza, jednak nie miałem możliwości odsłuchu używek i wybór padł na nowego PM5004. Jedyny wzmacniacz z którym mogłem porównać Marantza przed zakupem to nowy HK980, ale w moim odczuciu zagrał dużo gorzej. I dlatego bardzo ciekawi mnie szczególnie połączenie wyższych używanych modeli Denona (i nie tylko) z Oli40, a w sieci ciężko znaleźć opinie na ten temat.

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ja mam z Oli40 Denona 720 i mi mocy nie brakuje. Brzmienie też mi odpowiada. Może zerknij na Denon PMA 1500 są używki na allegro.

Remool

New member
Dzięki za podpowiedzi, czytając je zaczynam zastanawiać się nad używanym DENON-em PM1500 lub nowym PMA720AE (cenowo podobnie). Nasuwa się jednak pytanie czy usłyszę różnicę kupując nowy PMA720AE? Może są jakieś inne nowe konstrukcje za około 1,5 tyś które zagrają z moimi kolumnami wyraźnie lepiej od PM5004?

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
tyle, ze PM5004 to nizsza połka od Denona 7XX i dwie od Denka 15XX. Mi akurat 720 nie podpasował, ale z Dali Ikon., ale 15XX to już inna bajka.

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ja nie słyszałem PM5004 więc nie wiem czy poczujesz różnice w porównaniu z PMA720. Jak masz możliwość to wybierz się na odsłuch, wtedy będziesz miał pewność. Trochę ponad zakładany budżet masz Nada C326 i Music Hall A 15.2 myślę że warte rozważenia.

Remool

New member
Odnośnie pm1500 - czytałem gdzieś w sieci, że jego dźwięk charakteryzuje się m.in. twardym basem. Zależy mi na głębokim, sprężystym basie który dobrze odda stopę perkusyjną, nie wiem czy NAD nie będzie w tym temacie lepszy?

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Słyszałem Nada 326. Mnie się podobał (oczywiście dźwięk bo wygląda średnio), bardzo dynamiczny, świetny do cięższej muzyki rockowej.

WiTT

New member
Bez reklam
Tyle że np. ja słuchałem NAD'a (mojego ampli T748 ) z kolumnami Roth Oli 40 i dla mnie to było bardzo średnio, strasznie przydymione/zamglone brzmienie było.
Nie wiem jak ze wzmakiem by zagrały. Ogólnie NAD dla mnie jest w muzyce nie do przebicia w swojej cenie. Gra muzykalnie, potrafi wydobyć niskie rejestry, no ma to coś co daje smaczku muzyce :)

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Tyle że np. ja słuchałem NAD'a (mojego ampli T748) z kolumnami Roth Oli 40 i dla mnie to było bardzo średnio, strasznie przydymione/zamglone brzmienie było.
Nie wiem jak ze wzmakiem by zagrały. Ogólnie NAD dla mnie jest w muzyce nie do przebicia w swojej cenie. Gra muzykalnie, potrafi wydobyć niskie rejestry, no ma to coś co daje smaczku muzyce :)

Ja też słuchałem wzmaka NAD z Oli i było kiepsko. Po prostu te sprzęty się nie zgrywają. Za to NAD świetnie wypada z Paradigm Monitor do cięższej i dynamicznej muzy, oraz słuchałem z Monitor Audio MR i BX - też nieźle, ale nie tak dynamicznie jak Paradigm.

Remool

New member
Z tego wynika, że NAD odpada, dzięki za wskazówki.

Pawel_Sz85 jaki charakter ma bas w Twoim zestawieniu OLI z PMA720? Twardy, miękki, głęboki itd.?

Może jednak znajdzie się ktoś kto słuchał OLI40 ze starszymi mocniejszymi modelami DENON-a np.PM1500R, 980r ...

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Bas jest bardziej miękki, sprężysty i schodzi nisko. Basu zupełnie mi nie brakuje. Kolumny grają potężnie. Znajomy jak u mnie był to sądził że mam Rela włączonego. Mnie zestawienie Denona z Oli odpowiada. Oli grają ciepło, Denon jest żywy i mnie takie połączenie odpowiada. Nic nie muli. Wyższe starsze modele w teorii powinny zagrać jeszcze lepiej. Niestety nie miałem okazji ich posłuchać. Tak z ciekawości jaki masz metraż?

Remool

New member
Metraż 25m2 ale pokój wysoki na 3m (kamienica). Przy cichym odsłuchu korzystasz z funkcji loudness? Na trybie direct niczego nie brakuje?

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Przy cichym słuchaniu korzystam. Dopiero jak daje tak na godz. 10 to już nie korzystam z loudness. Bo wtedy przy włączonym loudness już basu i wysokich jest za dużo. Sporo zależy od akustyki. Ja mam 19m2 + trochę otwartej przestrzeni.

Do góry