Wzmacniacz + amplituner + KD (?)Kolumny/Konsola

Eydryan

New member
Witam,
Chciał bym zacząć się rozglądąć nad jakiś ciekawym zestawem audio do pokoju mojego dlatego proszę was o pomoc i doradzenie mi.

Ze sprzętu który chcę podłączyć pod audio mam:
- Telewizor LED 50 Samsung UE50J5100 200Hz FULL HD (Nie ma ARC, ma dwa wejscia HDMI IN, jeden optyk)
- Konsola Playstation 4 (ma HDMI i Optyka)
- Pokój 18m2 który zagospodarowany jest tak: s13.postimg.org/bixylp6xj/pok.png (proszę skopiować link do przeglądarki, nie moge wstawić normalnie linka bo jest ograniczenie)

Sprzęt głównie do nagłośnienia konsoli i do słuchania muzyki rap, hip hop, RnB (czasem ale rzadziej obejrzenie filmu).
Fronty po bokach TV, subufer z lewej strony TV, nad TV centralny, nad kanapa na sciane surroundy, jezeli mial bym sie skusic na 5.1.
I tu pytanie sie nasuwa. W co lepiej zainwestowac, aby byl "zadowolony"? - KD 5.1 / 4.0 (2x Fronty, Centralny, Subufer) / samo 2.0?

Preferuje raczej mocne walniecie basem, ale i cieplejsze wysokie tony, aby nie były piskliwe i drażniące, czasem lubie też posłuchać głośno muzyki ;)
Potrzebny jest mi na pewno dobry wzmacniacz i jakis amplituner, ktory zlacze ze wzmacniaczem i cd. Wzmacniacz i CD na stereo, amplituner na KD, da sie tak zrobic? Oczywiscie nie zapominajac o podlaczeniu konsoli. Jakie rozwiazanie w tej sytuacji waszym zdaniem bylo by najlepsze? Jaki sprzęt, jakie połączenie/ jakie kable do tego? Budżet powiem tak, nie chce aby to był sprzęt słabej klasy, ale też nie statać mnie od tak na wyłożenie 10 tys :) Czyli coś ze średniej półki. Myśałem nad Dali Zensor 7 (można wyrwać w fajnej cenie już i używki i nowe), do tego osprzęt aby wszystko połączyć jakiś, co wy na to? Pozdr.

Ostatnia edycja:

Rafal7

Banned
pok.png

Eydryan

New member
Dali Zensor7 + Denon avrx3200w fajnie to gra w KD. Dali widziałem gdzieś za 4tyś używane.

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Czyli Twoja propozycja to amplituner tylko? Do stereo rowniez? On da rade lepiej jak wzmacniacz z podlaczonymi frontami a reszta kanalow podlaczona w amplitunerze? Wtedy myslalem aby spiac jakis wzmacniacz i jakis amplituner miec dwa klocki wzmak na obsluge stereo a ampli na pozostale kanaly. Da sie to jakos tak zrobic? Czy jak bedzie najlepiej ..

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Tu masz podstawowe info. Napisane haotycznie ale wydaje mi sie ze zrozumiale.

Koledzy tu na forum proponują ci różnego rodzaju systemy. Systemy typowo do kina, Typowo do Muzyki, hybrydy.

1. System oparty na amplitunerze. Amplituner to taka puszka co ma w sobie kilka podzespołów. Wszystko w jednym. Służy do zrobienia kina domowego w 5.1, 7.1, 9.1, Auro, Atmos 5.1.2, 5.1.4, 7.1.4 itp.. Co zawiera taki amplituner w sobie - z jakich podzespołów się składa:

a) DAC - czyli urządzenie dzięki któremu odczytasz sygnał cyfrowy. Możesz podłączyć, TV, Czytnik Bluray, DVD, PC, xbox, PS4 itp.

b) Procesor - Który odczyta kodeki w których jest zapisany dźwięk (Dolby digital, DTS, auro, atmos) i wyśle ten dźwięk do odpowiednich wzmacniaczy (końcówek mocy) czyli informacja z której strony ma grać jaki głośnik.

c) Końcówki mocy - inaczej mówiąc wzmacniacze. Dostaje sygnał dźwięku od procesora, wzmacnia go i zasila kolumnę. Są różnego rodzaju wzmacniacze, różnej klasy.

d) odtwarzacz sieciowy - masz możliwość korzystania z serwerów dlna, tidali, spotify, radia internetowe itp

e) Radio FM/AM

Popularne amplitunery z wysokiej półki, posiadające najnowsze kodeki, to min. Marantz 7010/7011, Denon 6200, 7200, Onkyo 1010 i wyższe, Pioneer seria LX59 i wyższe i inne firmy.

Koszt takiego amplitunera waha się od 5 000 do 10 000zł. Jak widzisz taki amplituner to jest kombajn, który posiada praktycznie wszystko co potrzebne. Ale jak to mówią "jak coś jest do wszystkiego to jest....." niekoniecznie.

Możesz zrobić taki system kupując każdy podpunkt a), b), c), d), e) osobno No ale koszt będzie kilkakrotnie większy.
I tak dla przykładu:

Zamiast Procesora b) w amplitunerze Marantz 7010 możesz kupić bliźniaczy procesor. Tu sobie zobacz różnicę.
Nowy amplituner AV klasy premium SR7011 AV oraz procesor AV AV7703 łączą najnowsze funkcje audio/wideo z legendarną jakością dźwięku Marantz.

Analogicznie zamiast końcówek mocy c).
Łatwo to wytłumaczyć. Amplituner pobierze ci z gniazdka około 600W ty zamontujesz 11 głośników w tym dwie wielkie kolumny na przodzie. Niestety ale amplituner wymięknie, zabraknie mu prądu. Dlatego aby wspomóc amplituner, wysokiej klasy amplitunery posiadają wyjście PRE OUT czyli wyjście do którego możesz podłączyć dodatkowy Wzmacniacz np. Zwykły wzmacniacz stereo z wejściem main in. Np. Marantz 8004 wysteruje ci 2 wyjścia lub wzmacniacz (do kina) tzw. końcówkę mocy np. Marantz MM7025, 7055 itd. Taki wzmacniacz potrafi zasilić więcej niż 2 głośniki.

I tutaj w kupnie dodatkowego wzmacniacza jest taki myk, że możesz kupić wzmacniacz do stereo (muzyki) który posiada opcję że może być podłączany jako końcówka mocy do amplitunera. Zasilasz nim prądożerne kolumny frontowe a pozostałe głośniki ogarnia amplituner lub dokupujesz mu wielokanałowe (słabsze) końcówki mocy.

2 System oparty na STEREO - 2 kolumny 2.0 lub 2.1 (plus subwoofer).

System taki składa się analogicznie jak amplituner z tym że przeważnie każdy punkt a), b), c) itd. musisz kupić osobno:

a) Dac - źródło dźwięku cyfrowego

a2) źródło dźwięku analogowego - CD player, Gramofon

b) Procesora jako takiego tu nie ma. Nie ma dekodowania kodeków, rozdzielania sygnałów itp. Bo system stereo składa się z 2 kolumn.

c) Wzmacniacz - najważniejszy punkt systemu stereo. Masz w wzmacniacze różnej budowy, barwy dźwięku, itp.

d) Odtwarzacz sieciowy
e) Radio

3. System oparty na Amplitunerze Stereo. Czyli rozwiązanie w sumie nijakie. Masz jedną puszkę która ma właściwości jak amplituner kina domowego wszystko w jednym, oraz jakość dźwięku jak w standardowym wzmacniaczu stereo.

Jak sobie spojrzysz na stopki np. użytkownika Armaniga lub KrzysztofAudio to zobaczysz że rasowi audiofile kupują praktycznie oba systemy 1 i 2. Osobno do stereo i Kina domowego.

Zestaw Armaniga oparty na urządzeniach firmy Marantz

Ampli:MARANTZ SR7009+MM7055+MM7025+MM7025 BR:MARANTZ UD7007,PM7004,CD6004,NA7004

1. Ma amplituner - kombajn do oglądania filmów:
MARANTZ SR7009
2. Z racji że ma aż 11 głośników i ten kombajn nie uciągnie mu tych głośników to dokupił kolejne końcówki mocy (wzmacniacze kina domowego):
MM7055 - końcówka zasilająca 5 głośników
MM7025 - końcówka zasilająca 2 głośniki
MM7025 - końcówka zasilająca 2 głośniki

Dodatkowo do zasilania 2 przednich dużych kolumn kupił wzmacniacz PM7004 stereo, który wykorzystuje jako końcówkę mocy w kinie (przełącza guzik) i teoretycznie funkcjonuje on tak samo jak MM7025 czyli zasila 2 kolumny.

3. Odtwarzacz płyt Bluray UD7007 do odtwarzania filmów, sygnał (obraz i dźwięk) jest przesyłany do Amplitunera.

To jest praktycznie kompletny system do oglądania filmów.

A co gdy chce słuchać muzyki? W lepszej jakości niż przez amplituner?

To ma drugi system tradycyjny system STEREO.:
1. Sercem systemu jest wzmacniacz PM7004, który guzikiem odłącza od amplitunera. Czyli zmienia go z funkcji "końcówki mocy" na wzmacniacz stereo.
2. CD6004 analogowe źródło dźwięku do czytania płyt CD.

Tak to moja propozycja do przemyślenia Denon 3200w i Dali Zensor7 i jeśli chcesz też wzmacniacz jako końcówka w KD a muzyka w stereo na fronty to podpiąć z Denon Pma1510Ae. Ja tak miałem i polecam. Są różne rozwiązania i różne firmy. Ja testowałem to rozwiązanie i polecam. Hmm...7tyś na bank się nie zamkniety budżet to zaznaczam od razu.

Eydryan

New member
Dzieki. Wiem mnie wiecej jak by to mialo dzialac. Interesowalo by mnie polecenie jakis kolumn biore pod uwage Zensor 7 i do tego ktory wzmacniacz najlepej z nimi zagra i do ktorego bede mogl podlaczyc amplituner. W ostatecznosi jak naprawde koszt bedzie wysoki chetnie sie zadowole porzadniejszym stereo ktory naglosniki mi tv i konsole i na ktorym bede mogl posluchac swoich rytmow o ktorycb pisalem w 1 poscie ;) Powiem szczerze najbardziej interesujs mnie taki sprzet do sluchania pozniej do grania na konsoli a na koncu do filmow ktore i tak w kinie ogladam a nie w domu, ale czasami ske zdarza ;) Czekam na wasze podpowiedzi dziekuje.

Wzmacniacz który posiada wejście oznaczone jako "Main in" "Amp In" a amp av który posiada "Pre out"
Ja polecam Denona z Zensorami7 ale ile ludzi to tyle sugestii. Odsluchaj to zdecydujesz. Pionki a30 jeden z tańszych wzm który posiada "Main In"
Denony to od modelu 3xxx posiadają wyjście "pre out"

Eydryan

New member
A procz Zensorow cos z nizszej polki cenowej ale godne polecenia dla moich upodoban muzycznych by bylo? A jak by wygladala sprawa z kupnem samego wzmacniacza i frontow samych czy da sie wtedy naglosnic i tv i konsole przez wzmacniacz bez amplitunera?

Ps. Moze ktos jeszcze podzieli sie opinia odnosnie wzmacniacza i ampli co by tu wybrac ... Sprawdzic.
Moze cos z Marantza?

Ostatnia edycja:

Eydryan

New member
A czy z Zensorami 7 ladnie zgra sie Denon Pma720 + Denon avr 3312 czy polacze tego wzmaka i ampli razem? 3312 na pewno ma preouta, 720 tez a to musi miec main in amp in? Zensora 7 na pewno wezme fronty pozniej bede dalej rozbudowywal. Na razie jako stereo by gralo do muzy ale i do naglosnienia konsoli PS4 czy samego TV.

Czytalem ze i Denony i Marantzy z Zensorami ladnie sie zgrywaja ale chy a denon cenowo atrakcyjniejszy np powyzszy przyklad.. Mozna wyrwac w fajnych pieniadzach a i wzmacniacz nowke.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Eydryan jedz na odsluch, posluchaj co ci pasuje.

Zensor 7
Heco music style 900 - podobno lepsze i tansze od zensorow
Klipsh
Jbl
Pylon
Indiana Nota

Marek jeszcze mozna by nawymyslac.
U nas na forum na dzien dzisiejszy najpopularniejsze to Heco music Style 900 oraz Zensor 7

Z amplitunerow tez jest kilka do wyboru:
Denon 3200
Marantz 5010
Marantz 1605 (wyjscie pre out tylko na frony)
Onkyo rz800
Yamaha - nie znam konkretnego modelu
Pioneer - noe znam konkretnego modelu

Co do wzmacniaczy to musza miec wejscie Main In
Denon 15xx
Marantz 7004 (7005 nie ma) i potem wersje 800x.
Onkyo a9755. (Ten napewno ma innych nie znam)
Nad 356bee (ale niby z tylu zworki trzeba przelaczac)

Chyba ze chcialbyc celowac w jakies uzywane to bylbys klase wyzej:
Kef R700
Tannoy xt8f
Heco celan 701 lub 702

Krzysiek jak ja kupowalem swoj pierszy zestwa to na topie tu byly Roth Oli i Jbl a kupilem Jamo :) A dzisiaj to nie wiem czy te Roth oli wogole istnieje.... :)

Ostatnia edycja:
Roth Oli są i nawet w fajnych cenach, jeśli zaś chodzi o 720ae to nie posiada "main in" sygnał po aux robisz ale hmmm...za każdym razem trzeba kombinować z volume.
Tak jak koledzy mówią tylko odsłuch.
Heco900 odsłuchiwałem i cenowo też fajnie wychodzą.
Marantz 6010 to podobno odpowiednik Denona3200w zresztą to jedna rodzina jest ;)
Chcesz na początek stereo to zacznij wzmacniacz z "main in" potem amp av kupisz.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Tak.

Rozne firmy, roznie to nazywaja.

Bali odpowiednikiem x3200 jest raczej 5010
Marantz 6010 jest 9 kanalowy.

Ostatnia edycja:
Dzieki za konkretna odp.

A czy w Marantz 7004 main in nazywa sie Power Amp direct in?
### Marantz PM 7004 ### pilot (RTV i AGD Sprzęt audio dla domu Wzmacniacze i pokrewne Wzmacniacze Marantz)
Bo w niektorych tych modelach co podales zs jest Main In to nie widze podpisango tak gniazda.

Im wiecej sie dowiem i wiecej osob sie wypowie bedzie mi latwiej;) dziekuje za kazda pomoc.
Tak to jest to samo. Później jak kupisz amp av z pre out to bez problemów połączysz razem i wzm będzie jako końcówka mocy.

Eydryan

New member
Okej. Celowac bede w te Marantzy albo Denona wzmak i ampli. Co do kolumn to Zensory 7 albo Heco Music Style 900. Slyszalem Klipschy i kazde inne ktore beda graly podobnie mocno basem ale cieplej wysokimi tonami beda dla mnie fajne do sluchania ;) no i czasem jak sie galke podkreci to zeby szklanki skakaly hehe. Heco nie slyszalem jeszcze.

Ostatnia edycja:
Do góry