Wzmacniacz a kolumny

Cezarek21

New member
Witam wszystkich i mam pytanie.
Jak ma się moc wzmacniacza do mocy kolumny głośnikowej.
Mój wzmacniacz generuje rzeczywiste 128W 8ohm na kanał przy stereo a kolumny mają oznaczenie 75W 8ohm, czyli moc wzmacniacza jest o 53W wyższa niż kolumny.
Czy wzmacniacz nie uszkodzi mi kolumn przy takiej nadwyżce mocy ??
Czy jak nie będę szalał z głośnością to mogę spokojnie słuchać bez obaw że kolumny się uszkodzą ?
Bardzo proszę o wyjaśnienie.

I

irek6311

Guest
Mocniejszy wzmacniacz jest bezpieczniejszy dla kolumn, nie przesteruje się a jeśli kolumny będą na skraju maksymalnej wydolności to będzie to słychać, słabszy wzmacniacz po prostu przesterujesz i w oka mgnieniu spali wysoko tonowe głośniki, co do kręcenia gałką wzmocnienia to przy wydajnym wzmacniaczu około godziny 11 będziesz miał mocno wysterowane kolumny, jak zaczną zniekształcać dżwięk to to usłyszysz, imprezowanie na domowym wzmacniaczu i kolumnach odradzam, przy dłuższym graniu na max uszkodzisz głośniki, cewka niskotonowego osiąga temperaturę 150"C i na początku jest dobrze chłodzona ale po czasie układ z nią powiązany się mocno nagrzewa, następuje spadek mocy kolumn, wypada wtedy zrobić przerwę, lub grać do końca i po imprezie wymienić głośniki ;)

fazer58

Member
Bez reklam
Generalnie,jak ktoś potrzebuje rzeczowej odpowiedzi,to dokładnie podaje markę wzmacniacza i kolumn,a tak w "ciemno" ,to możesz słuchać bez obaw.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Czy jak nie będę szalał z głośnością to mogę spokojnie słuchać bez obaw że kolumny się uszkodzą ?
Głośnikom generalnie źle robią sygnały o dużym poziomie zniekształceń (czyli wtedy, gdy przesadzamy z głośnością i przeciążamy wzmacniacz). Niektórzy twierdzą, że należy unikać także sygnałów o stałej częstotliwości, jakie można znaleźć np. na płytach i plikach testowych. Jeśli ktoś sobie na przykład bada, czy słyszy 20 kHz i podkręca wzmacniacz na maksa, może łatwo spalić głośniki

Do góry