Wyższa jakość HDMI czy D-Sub

zamo161

New member
Witajcie.
Chce kupic sobie LCD Samsunga C650 lub LEDowego sharpa aby używać go jako monitor do komputera ponieważ mój samsung Sync Master 260 mi się znudził (przede wszystkim oglądanie w wielkim pokoju filmów na monitorku 26" jest mniej przyjemne niz na 40").

Pytanie brzmi
Wyższa jakość HDMI czy D-Sub ?
Czy kabel d-sub (niebieska standardowa wtyczka PC- TV ) jest w stanie przesyłać najwyższą jakość obrazu ? Ostatnio na próbę podłączyłem nowy LCD 37" i obraz wyglądał piękniej , ciekawi mnie tylko jeszcze czy aby na pewno nie może być lepiej ?

andrew k

New member
Teoretycznie dsub to analog, ale przesyła całą rozdzielczość (full hd), a hdmi(dvi) to cyfrowy sygnał i różnica powinna być, ale myślę że mało zauważalna. Dodatkowo za pomocą kabla hdmi można "puścić" dźwięk. Z komputera masz wyjście dvi czy hdmi?

pejotpe

New member
Bez reklam
D-Sub: analog, podwójna konwersja (cyfra-analog-cyfra) przez to większa podatność na zakłócenia (chociaż często niezauważalne).
HDMI: bez konwersji między sygnałem cyfrowym a analogowym - mniejsza podatność na zakłócenia (a jeśli już się pojawią, to będą bardzo widoczne)...

Do góry