Wysoki pobór energii w trybie czuwania BRAVIA 7 K-65XR70 65"

ukauka

Member
Ostatnio zauważyłem w aplikacji eco dashboard, że w trybie czuwania odbiornik zużywa 30-40 Wh... Po analizie danych okazało się, że od października odbiornik wciąga te 30-40 Wh całą dobę na okrągło - kiedyś w trybie czuwania było 0,5 Wh. Dodatkowo dwa razy usłyszałem jak w nocy odbiornik jakby się resetował - pstryknięcie, na moment ekran się załączał na ciemno szaro/niebiesko , dioda pod ekranem zapulsowała na pomarańczowo.

TV ma najnowsze oprogramowanie, konfiguracji też specjalnie nie zmieniałem, ani nie instalowałem dodatkowych aplikacji.

ukauka

Member
Jednak zmieniałem konfigurację :confused:

Pogrzebałem na zagranicznych forach i natrafiłem na podobny problem - funkcja Apple AirPlay i HomeKit... Wyłączyłem i po pierwszej godzinie w czuwaniu powróciło do 0,5 :rolleyes:, zobaczę co będzie po nocy. Jak ktoś ma u siebie to włączone, to niech sobie sprawdzi, bo 30-40 Wh 24/24 to nie fraszka.

osy4

New member
Witaj, miałem włączone AirPlay i wyłączyłem ale HomeKit nie mam skonfigurowane tzn. nie jest włączone czy też gdzieś jest opcja wyłączenia?

ukauka

Member
Ustawienia/system/AirPlay HomeKit Dodatkowo w ustawieniach WI-Fi zalecają wyłączenie urządzenia zdalnego.
Jaki miałeś pobór w trybie czuwania? U mnie po nocy, pobór mocy powrócił do normy - 0,5 Wh.

osy4

New member
Właśnie teraz pracuje w standby i mimo wyłączania AirPlay i nie aktywowania HomeKit pokazuje 16-18W. Wyłączyłem dalej zdalne sterowanie i miernik pokazuje 0. Zastanawiałem się czy włączone wifi nie powoduje że coś jest pobierane w tle ale chyba nie. To zdalne sterowanie mocno prądożerne.
A w innym temacie. Sprawdziłeś jaka jest przepustowość łącza internetu przez złącze LAN? Po WiFi 5G mam 300/100 mimo łącza 600/100, i myślałem że po LANie będzie więcej a tu zonk ….. 95/95. Chyba jest kartą sieciową Mb a nie Gb?

Edit:
Dostałem info z supportu Sony ze wbudowana jest karta 100Mbps. Sprawa się rozwiązała.
Ciekawe życzy 100Mb udźwignie 4K UHD 120Hz?

Ostatnia edycja:

czereśniak

New member
U mnie przez Kodi na tv foldery 1:1 z płyt bluray Full HD idą bez zająknięcia, natomiast 4K UHD tnie - zarówno po kablu jak i wifi. Na zagranicznym forum piszą, że uni-usb-3-0-do-ethernet-nintendo-switch-gigabitowy-adapter-sieciowy pomaga, ale jeszcze nie kupiłem. Nie śpieszę się, bo i tak u mnie video idzie przez zidoo z9x pro.

Osy4 u Ciebie przy tak szybkim łączu po wifi 300/100 4k UHD tnie? Myślałem, że jak zmienie na światłowód to pozbędę się problemu...

osy4

New member
Osy4 u Ciebie przy tak szybkim łączu po wifi 300/100 4k UHD tnie? Myślałem, że jak zmienie na światłowód to pozbędę się problemu...
Nie u mnie nic nie tnie bo do tej pory wszystko szło po WiFi i 4K udźwignęło bez problemu z Dolby Vision i Atmos i z HDR. Ale podłączyłem ethernet i po speed teście okazało się że jest max 95/95 i zastanawiam się czy jak zostawił bym po skrętce (wróciłem do WiFi) to czy udźwignie te 4K UHD. Z teorii 4K UHD powinno latać już od 20-30Mb/s. Zastanawiam się czy ktoś tak ma podpięte i chodzi. Jednak połączenie przewodowe jest zawsze lepsze od WiFi.

czereśniak

New member
Bitrate 4K UHD folder 1:1 często sięga 95 Mb/s, przy tych mi tnie, nie pomaga nawet zwiększenie bufora, natomiast wrzuciłem na próbę jakiś remux 4K UHD i te idą bez problemu. Ale ponieważ nie lubię półśrodków zostaję przy oryginałach, może kiedyś dokonam zakupu tego adaptera usb i wtedy może rówież te najgęstsze 4K UHD będą hulać. Zresztą i tak oglądam filmy przez zidoo i ampli, a samo Kodi na tv to taka zabawa dla satysfakcji że mam i działa na 100 %., ewentualnie do cichego oglądania w nocy bezpośrednio na tv.

osy4

New member
Zastanawia mnie intencja producenta telewizora z rozdzielczości 4K UHD i wszystkimi systemami typu HDR, Vision, Atmos itd i zastosowanie 100Mbps karty sieciowej. To przecież się samo ze sobą kłóci.
Mam hub Gbps ale na USB-C tylko tego portu brak a jak podłączył bym po USB-A 3.0 (zmieniając kabel) może nie pociągnąć. Sprawdze!
Na razie tylko WiFi.
Z mojego doświadczenie z urządzeniem zewnętrznym Chromecast 4K tam też max poszło 300Mbps po kablu (po Hubie jak wyżej), ale po WiFi już 380Mbps. To chyba sama aplikacja czy urządzenie chromcast ogranicza, bo TV ma WiFi 6 więc spokojnie powinno udźwignąć moje 600/100 jak laptop czy iPhone.

luck76

Well-known member
Zastanawia mnie intencja producenta telewizora z rozdzielczości 4K UHD i wszystkimi systemami typu HDR, Vision, Atmos itd i zastosowanie 100Mbps karty sieciowej. To przecież się samo ze sobą kłóci.
Mam hub Gbps ale na USB-C tylko tego portu brak a jak podłączył bym po USB-A 3.0 (zmieniając kabel) może nie pociągnąć. Sprawdze!
Na razie tylko WiFi.
Z mojego doświadczenie z urządzeniem zewnętrznym Chromecast 4K tam też max poszło 300Mbps po kablu (po Hubie jak wyżej), ale po WiFi już 380Mbps. To chyba sama aplikacja czy urządzenie chromcast ogranicza, bo TV ma WiFi 6 więc spokojnie powinno udźwignąć moje 600/100 jak laptop czy iPhone.
Jaki masz streamowany kontent powyżej 100 Mbps? Co chcesz streamowac z TV ze ma dla Ciebie znaczenie drugi parametr?

Do góry