Witam. Kupiłem używany TV samsung UE32j5200aw. Sprawdziłem go na miejscu i działa gdy go przywiozłem poleżał parę dni gdyż nie miała czasu go zamontować. Wczoraj gdy go zamontowałem to okazało się że nie wykrywa mi komputera po Hdmi szukałem przyczyny w kompie w kablach i w końcu załapał bawiłem się ustawieniami rozdzielczości pod siebie i niby wszystko było ok do momentu gdy odłączyłem kabel hdmi to wyskoczyła informacja o braku sygnału ale ta informacja migała(zapalała się i gasła )wyłączyłem telewizor, włączyłem ponownie i tyle. Teraz mam tak że jak go włączę to obraz jest ciemny trzeba się bardzo wpatrzy to widać tą informację o braku sygnału, ale gdy klikam na pilocie Source to pojawia mi się menu(oczywiście wszystko ciemne) ale szybko znika i tak w kółko. Moje pytania do was:
1 Jak sprawdzić samo podświetlenie tego telewizora bo nie nie jestem przekonany że samo w sobie podświetlenie się zepsuło
2 Co może być powodem tego migania obrazu i jak to naprawić. Jak to wszystko po sprawdzać.
może napiszę, co zrobiłem. Na początku nawet nie wiedziałem, co to jest T-con, no ale domyśliłem się, że to jest ta płytka na dole, ma ona oznaczenie 8105q54 (lub B105054, słabo widać).
1. zmierzyłem bezpiecznik na nim jest 13v
Płytę główną to J4303
2. Gniazdo od dołu patrząc
a pierwsza nóżka 53-56v
b druga 37-39 v
c trzecia 36-39 v
d czwarta 10-25 v
Następnie zmierzyłem to złącze, co jest obok głośnika (zdjęcie tu) i tak od lewej
1. 4,97
2. 0v
3. 0v
4. 3,29
5. 3.30
6. 0v
Jeśli potrzebujesz jakieś informacje, to konkretnie mi powiedz, jaki układ mam zmierzyć i gdzie on się znajduje, będzie lepiej i szybciej. Następnie zacząłem odpinać po kolei wszystko, co jest podpięte do tej płyty głównej, jak również te dwie taśmy z tego T-coma i za każdym razem było to samo, czyli podświetlenie migało bardzo słabo. Gdzie jest ten G2992BP11U 0.75V VTT i jak go sprawdzić? Ostatnią rzeczą, jaką zrobiłem, to podłączyłem laptopa pod HDMI i okazało się, że dźwięk jest cały czas normalny, ale obraz pojawia się i znika praktycznie bez podświetlenia, tak jak na tym filmiku pod spodem.
ps. czy ten radiator na tej płycie głównej się tak bardzo grzeje? ponieważ pochodził u minutę i parzył.
1 Jak sprawdzić samo podświetlenie tego telewizora bo nie nie jestem przekonany że samo w sobie podświetlenie się zepsuło
2 Co może być powodem tego migania obrazu i jak to naprawić. Jak to wszystko po sprawdzać.
może napiszę, co zrobiłem. Na początku nawet nie wiedziałem, co to jest T-con, no ale domyśliłem się, że to jest ta płytka na dole, ma ona oznaczenie 8105q54 (lub B105054, słabo widać).
1. zmierzyłem bezpiecznik na nim jest 13v
Płytę główną to J4303
2. Gniazdo od dołu patrząc
a pierwsza nóżka 53-56v
b druga 37-39 v
c trzecia 36-39 v
d czwarta 10-25 v
Następnie zmierzyłem to złącze, co jest obok głośnika (zdjęcie tu) i tak od lewej
1. 4,97
2. 0v
3. 0v
4. 3,29
5. 3.30
6. 0v
Jeśli potrzebujesz jakieś informacje, to konkretnie mi powiedz, jaki układ mam zmierzyć i gdzie on się znajduje, będzie lepiej i szybciej. Następnie zacząłem odpinać po kolei wszystko, co jest podpięte do tej płyty głównej, jak również te dwie taśmy z tego T-coma i za każdym razem było to samo, czyli podświetlenie migało bardzo słabo. Gdzie jest ten G2992BP11U 0.75V VTT i jak go sprawdzić? Ostatnią rzeczą, jaką zrobiłem, to podłączyłem laptopa pod HDMI i okazało się, że dźwięk jest cały czas normalny, ale obraz pojawia się i znika praktycznie bez podświetlenia, tak jak na tym filmiku pod spodem.
ps. czy ten radiator na tej płycie głównej się tak bardzo grzeje? ponieważ pochodził u minutę i parzył.