Wymiana starego amplitunera KD Yamahy na TX-8150 czy to ma sens?

Witam. Posiadam kolumny klipsch RP 250f i zastanawiam się czy będzie spora różnica w jakosci dźwięku jeśli wymienię swój 10' letni amplituner Yamahy rx 657 na Onkyo tx-8150?
Myślałem nad wzmacniaczem lecz te kolumny brzmią zbyt ostro na wzmakach a całkiem łagodnie jak to na Klipsha, właśnie na tym onkyo.

Witam. Posiadam kolumny klipsch RP 250f i zastanawiam się czy będzie spora różnica w jakosci dźwięku jeśli wymienię swój 10' letni amplituner Yamahy rx 657 na Onkyo tx-8150?
Myślałem nad wzmacniaczem lecz te kolumny brzmią zbyt ostro na wzmakach a całkiem łagodnie jak to na Klipsha, właśnie na tym onkyo.
Słuchałeś Klipsch+Onkyo???
Jeśli tak i podoba Tobie się dźwięk to nie widzę problemu. Kupujesz dla "swojego ucha"

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Planuję sobie wstępnie wypożyczyć elektronikę do domu i dłużej posłuchać.
Bali a co Ty myślisz o tym połączeniu?
Czy może istnieje jakieś lepsze połączenie? To bede szukał i słuchał dalej.
Słucham starszej muzyki elektronicznej, żadnej lupanki, polski rap, pop itp można powiedzieć, że wszystkiego.
Czy ta jakość dźwięku sporo się poprawi w porównaniu z moją stara Yamaha?

Ja zupełnie co innego.
Ja słuchałem Denon PMA-1510AE z Focal Aria 926 i Monitor Audio Silver10. Moim zdaniem te dwa zestawy fajnie się prezentują, Denona mam już i szukałem czegoś pod "moje ucho" Dali Opticon6 odpadły niestety :(
Jak chcesz typowe stereo to bym jednak w wzmacniacz poszedł, Onkyo 8150 to amp av stereo jest, nie wiem jak to gra.
Ty już posiadasz kolumny to tylko sprzęt dopasować trzeba.
Jaki budżet, sprzęt ma być nowy czy używany?
Spokojnie coś znajdziesz, na forum krąży opinia iż Klipsch dobrze się zgrywa z Onkyo.

Czytam ten temat na bieżąco.
Zastanawiam się czy będzie różnica jakościowo między 10' letnim amplikiem a tym nowym, czy warto kasę wydać czy zostać przy mojej Yamaszce?

Wypożyczyć na testy najlepiej, nic innego Tobie nie pozostaje, ale to jest oczywiste ;)

Tak zrobię na wypłatę ;-) może znajdzie się jakiś forumowicz do tego czasu który kiedyś też miał taki dylemat.
Na początku byłem bardziej zainteresowany 9050 lepszy dół i dynamika, ale z Klipshami za ostro, 8150 okazał się łagodniejszy.

Tak zrobię na wypłatę ;-) może znajdzie się jakiś forumowicz do tego czasu który kiedyś też miał taki dylemat.
Na początku byłem bardziej zainteresowany 9050 lepszy dół i dynamika ale z Klipshami za ostro, 8150 okazał się łagodniejszy.
Jakiś punkt już masz. Ja wiem że najlepiej test sprzętu w domu robić ale dobrze by było abyś w sklepie coś też potestował i ewentualnie zapytał się o wypożyczenie do domu. Rp-250 nie są też dużymi kolumnami w porównaniu do rp-280 i nie będą grać aż tak niskim basem.

Dla mnie bas to tylko dodatek do muzyki, bas z tych małych kolumienek w zupełności mi wystarcza, bardziej zależy mi na górze i środku ;-)
Może coś takiego jak Marantz Pm seria 6 lub 7?

Do góry