Wymiana plazmy 42" na LCD 65" - 6500PLN

dzolero

New member
Witajcie,

myślałem, że uda mi się podjąć decyzję co do zakupu od samego czytania forum tak jak to udało się z Panasoniciem, ale niestety ile pytań tyle różnych odpowiedzi i ciężko mi znaleźć idealny model. Już wiem, ze będzie różnica przy przechodzeniu z plazmy na LCD, jednak czy będzie ona dla mnie, aż tak zauważalna? Dodatkowo rozmiar telewizora, czy 65" jest wystarczające, a może niepotrzebnie przeginam? Czytałem o SAMSUNG UE60KS7000 i przeraża mnie widmo przepalonych pixeli i klejonej obudowy na taśmę dwustronną. :) Widziałem go u siebie w MM za 6199 zł i prezentował się całkiem nieźle, pozostałych omawianych tu na forum modeli nie miałem okazji niestety nigdzie więcej oglądać. A może mam się wstrzymać z kupnem TV? Tylko jak długo? Rozważałem OLED widząc tutaj niesamowite opinie na ich temat, ale rozmiar 55" już stanowczo mnie tu zniechęca. :) Lubię oglądać filmy dynamiczne tj. akcji, s-f.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 25m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? Ok 5m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2 osoby
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? Na wprost - regulowany uchwyt
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju? Do południa na wprost ekranu i z boku. Ale są rolety.
7. Jaki masz obecnie telewizor? Panasonic TX-P42GT50E (plazma)
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? Mocniejsze głośniki, brak zestawu w pokoju. Youtube. DLNA.
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? NC+
10. Jakie urządzenia? (raczej żadne, nie trawię konsol :))
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 3h/dobę, później ew. 12h/dobę
12. Czy zdarza się że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program ? Raczej nie
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? C+, TVN
14. Czy zamierzasz serfować po internecie? Z poziomu tv? Raczej nie
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? TV 99%.
16. Preferencje co do marki? Brak
17. Preferencje co do wielkości? 65"
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? W moim modelu nic :) No może poza tym, że laptopa Lenovo po HDMI nie podepnę. Się nie widzą i kaplica.
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? 30% dzień, reszta noc.
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 6500 PLN
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu ? co 6-8 lat
22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych? 1 raz/tydzień

Z góry dzięki za sugestie ew. linki do wątków gdzie taki temat został już rozwiązany ostatecznie. :)

Tak roznica po przejsciu z plazmy na lcd jest zauwalna i to mocno.
Najwiekszy problem jest wieczorami. Tutaj kontrast, czern w lcd jest dramatycznie slaba na tle plazmy. Ruch tez duzo gorszy.
W zasadzie aby byc w pelni zadowolonym to pozostaje OLED. Innej drogi nie ma.
No ewentualnie LCD na matrycy VA z FALD.

dzolero

New member
Wow, no to teraz się zaczną pielgrzymki po sklepach, żeby dorwać jakąś sztukę. :) Czy te TV mają jakieś szczególne wymagania co do uchwytu na ścianę? Mój uchwyt to wysięgnik z jednym centralnym punktem mocowania do ściany na 4 śruby 12cm. Różnica w wadze tych modeli a moim to raptem 2-3 kg. Jednak nie wiem czy większe wymiary TV nie zachwieją stabilnością takiego układu.

Powiedz proszę jeszcze czy kąty widzenia na tych TV są równie szerokie co na plaźmie, którą dotychczas posiadam?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Kąty na tych modelach są wystarczające.
Jesteś niebieski , więc masz specjalne ceny i z kalibracją gratis.

Do góry