Wymiana amplitunera na wzmacniacz

malin1976

Member
Posiadam obecnie amplituner Pioneer sx20 oraz kolumny Monitor audio mr4 . Amplituner kupiłem przejściowo używany za grosze i teraz przyszedł czas na wymianę najsłabszego ogniwa . Pokój kwadrat 5X5 metrów , słucham praktycznie wszystkiego od popu , rocka po hip hop czy tego czegoś co leci na telewizji Viva ;) Do tego zestaw ten służy mi do oglądania filmów na blu ray ale to nie priorytet bo z kinem nic nie wygra a każdy hit właśnie tam oglądam . Planuję przed zakupem odsłuch i tutaj mam w planach trzy opcje :
Denon pma-720ae
Pioneer a30
Onkyo 9030
Proszę o opinie co może bardziej sprawdzić się z moimi kolumnami a także które wzmacniacze prócz wymienionych będą bardziej pasowały do moich potrzeb . Budżet nieprzekraczalny : 1400 zł czyli taki sam jak za kolumny kupione w znanym na tym forum olsztyńskim sklepie :)

Kejup

Member
Bez reklam
Witaj!
Wzmak ma być nowy czy może być używany? Jeśli może być używany to zainteresuj się jeszcze Nad c326bee.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Z używanych rzeczywiście najlepszy byłby NAD ,Cambridge Audio .Tak się składa że miałem te kolumny kiedyś ,wzmacniacz nie może być do nich jasny nawet korzystne jest aby równowaga tonalna była przesunięta w stronę niskich częstotliwości
Myślę że z wymienionych dobry byłby Pioneer ze względu na muzykalność i średnicę

malin1976

Member
Nad c 326bee używka śledzę od pewnego czasu i aktualnie jest jeden ze stycznia 2017 na gwarancji na allegro za 1400 ale ta cena to niewiele mniej od nówki więc wolałbym chyba dopłacić . A który Cambridge Audio ? Azur 640 ? Nowsze modele to albo słabiaki typu Topaz AM10 a potem od razu CXA60 . Nie mają nic pomiędzy niestety :(

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Faktem jest ,że Cambridge Audio Topaz to słabe konstrukcje głownie wynika to z faktu że stopień mocy jest tam zrealizowany w postaci układu scalonego
Ze starszych dobry były Azur 640/650 albo trochę "nowsza" konstrukcja Azur a 350 ,kiedyś w przyszłości mógłbyś sobie dokupić kompakt C350 i masz fajny zestaw

Kejup

Member
Bez reklam
Nad c 326bee używka śledzę od pewnego czasu i aktualnie jest jeden ze stycznia 2017 na gwarancji na allegro za 1400 ale ta cena to niewiele mniej od nówki więc wolałbym chyba dopłacić . A który Cambridge Audio ? Azur 640 ? Nowsze modele to albo słabiaki typu Topaz AM10 a potem od razu CXA60 . Nie mają nic pomiędzy niestety :(

Też uważam że 1400 to za dużo za używanego c326. Były wcześniej w granicach 1000-1200. Jak Ci się nie śpieszy to poczekaj. I tu pojawia się kolejny dylemat bo piszesz że wolałbyś dopłacić do nówki ale wtedy w tej kwocie masz używke c356bee. Tak to jest z tymi zakupami. Jak jesteś ze śląska to zapraszam do mnie posłuchać c356 po modzie, może uznasz że warto dołożyć?

malin1976

Member
No niestety z pomorza hehe . Zastanawiam się jeszcze nad dołożeniem i jednak kupnem sprzętu nowego . W przedziale do 1800 zł mam do wyboru wspomniany Nad C326 BEE ale też znalazłem Onkyo A-9050 . Plusem tego ostatniego jest optyk który w moim przypadku się na pewno przyda ale to żaden priorytet . Niestety do końca sierpnia czytam tylko testy i opinie a potem ruszam do Gdańska lub Olsztyna na odsłuchy . Korci żeby dołożyć do lepszego i nowego sprzętu ale w ostateczności taki Pioneer a30 też nie powinien być złym wyborem ;)

Kejup

Member
Bez reklam
Eee to jeszcze masz troszkę czasu ;-) A może trafi się coś fajnego w Twoim budżecie. Ja polowałem też na coś całkiem innego (Anthem 225, Cayin mt35s czy CAV a12) a trafiła się okazja to skorzystałem i nie żałuję.

malin1976

Member
W sierpniu będę śledził okazje na olx i alledrogo używanych wzmaków : Nad c326 bee , Pioneer a30 i Cambridge Audio a350 a jak nic się nie pojawi to uderzę do salonu po nowy . Dobrze by było jakbym te używki znalazł w północnej Polsce aby można było podjechać , obejrzeć i posłuchać .

malin1976

Member
No właśnie ten sr10 i sr20 były priorytetem rok temu ale musiałem najpierw zmienić telewizor a w międzyczasie stwierdziłem że jednak kupię nie amplituner a wzmacniacz stereo . Uważasz że błądzę ?:)? Amplitunery podobno nie robią tak bardzo jak wzmacniacze ;)

Borixon

Active member
Bez reklam
Jeśli CA to starczy Ci na 650/651, denon 720 to gracz z ligi minimalnie lepszej niż amplitunery, odpuść, Onkyo 9755 to już lepszy klocek.

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
No właśnie ten sr10 i sr20 były priorytetem rok temu ale musiałem najpierw zmienić telewizor a w międzyczasie stwierdziłem że jednak kupię nie amplituner a wzmacniacz stereo . Uważasz że błądzę ?:)? Amplitunery podobno nie robią tak bardzo jak wzmacniacze ;)
Te amplitunery nie są złe, spora moc i jednak dobra jakość audio.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Jeśli CA to starczy Ci na 650/651, denon 720 to gracz z ligi minimalnie lepszej niż amplitunery, odpuść, Onkyo 9755 to już lepszy klocek.

Chyba że mowa o wysokich modelach amplituner Arcama i CA...wtedy dźwiękowo jest znacząco lepiej...ale znowu swoje kosztują. ..

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Chyba że mowa o wysokich modelach amplituner Arcama i CA...wtedy dźwiękowo jest znacząco lepiej...ale znowu swoje kosztują. ..

Nie potrzeba aż takich wysokich modeli ,wystarczy np. amplituner Onkyo TX 8130 ,który gra zaskakująco dobrze ,paradoksalnie jego wybór może się okazać lepszy niż wzmacniacza Onkyo 9030

Taka mała uwaga - w przypadku kolumn Monitor Audio MR4 najwięcej uwagi należy zwrócić na aspekty tonalne niż na ilość watów .To co najbardziej mnie się nie podobało w tych kolumnach to nadmierne ożywienie i podgrzanie wyższej średnicy .Z jednej strony jest to plus ponieważ dźwięk nie jest "lepki" i jest bardzo sugestywny (bezpośredni) co słychać szczególnie w przypadku wokali ,z drugiej strony na dłuższą metę może to się okazać męczące .Dobrze jakby wzmacniacz "dociążał" kolumny w niskich rejestrach nawet kosztem lekkiego cofnięcia wysokich tonów ,natomiast wystrzegał by się konstrukcji o jasnym dźwięku które spowodują nadmierne wyeksponowanie wysokich tonów (których i tak w tych kolumnach nie brakuje) co spowoduje dalsze wyostrzenie dźwięku
Chociaż sam nie próbowałem ale znam opinie ludzi którzy do tych kolumn podłączali wzmacniacze lampowe i chwalili sobie takie zestawienie

Ostatnia edycja:

malin1976

Member
Myślę że pójdę w stronę wzmacniacza stereo jednak .

A czy Nad c316 bee to duży kompromis w stosunku do Nada c326 bee i czy w ogóle brać go pod uwagę bo to chyba raczej wzmacniacz pod kolumny podstawkowe niż moje Monitor Audio MR4 ? Moc według testów 49W przy ośmiu omach a katalogowo 40 . Tanio można by wyrwać używkę , posłuchać pół roku i puścić dalej w obieg hehe

Ostatnia edycja:

malin1976

Member
Nad c326 to priorytet i mam inny na oku bo do Wadowic troch daleko ;)
Przejrzałem chyba cały net , recenzje , opinie i zaciekawił mnie jeszcze Marantz PM6005 . Dałby radę z Monitor Audio MR4 czy Nad 326 bee bezkonkurencyjny w tym przedziale cenowym ?

Do góry