Wybór tv dla rodziców.

adrux

New member
Witam potrzebuje pomocy odnośnie wyboru tv.
1. Odległość od ekranu: 4-5m
2. Jak słońce świeci w pokoju: TV stoi bokiem do okna
3. Jak duży jest pokój: 7x6m.
4. Preferowana technologia: LED/LCD
5. Jaki masz obecnie telewizor: 10letni crt nie mam żadnego porównania
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: standardowe kanały sport seriale etc
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: wieczór
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: raczej bez światła
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny: brak preferencji
10. Matryca błyszcząca czy matowa: brak preferencji
11. Preferowana wielkość telewizora: 42, 46
12. Preferowana marka: brak nie miałem styczności z żadną z nich
13. Czego nie lubisz w telewizorach: głośnej pracy,grubych ramek.
14. Jakie urządzenia będą podłączone: W przyszłości DVD oraz przydała by sie możliwość kina domowego, telewizja raczej naziemna dvbt
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 97% tv czasami jakiś film z pendriva.
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: kanapa na wprost
17. Czy ważne jest wifi: nie
18. Czy będziesz korzystać z widgetów: raczej nie
19. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: raczej nie
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen -VOD: raczej nie
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: nie koniecznie aczkolwiek było by miło
22. Ma mieć 3D: nie jest to priorytet
23. Ma mieć slot na karty SD: nie koniecznie
24. Ma mieć tuner DVB-S: tak
25. Jaki masz sygnał: obecnie antena jak pod obecny 10letni tv chce sie przeżucić na naziemną
26. Ile programów HD: max dla danej platformy
27.Rozdzielczość: Full HD.
28.Dvb-t: TAK
29.Na czym najbardziej Ci zależy: Wyraźne szczegóły,płynność, realność wyświetlanych kolorów, ładny obraz
30. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: ~4h
31. Sugerowana cena: +- 3000-3500

ogólnie nie mam żadnego rozeznania chce kupić tv który przyjemnie będzie się oglądać. dobrze by było aby była możliwość zawieszenia go na ścianie. Prosiłbym o wmiare szybkie rozpatrzenie bo potrzebuje papier do końca miesiąca.

krazy777

Member
Bez reklam
Przy takiej odległości od ekranu to minimum 46 cali i wyżej. Z tego co piszesz to aż prosi się o plazmę (płynność, realność kolorów, oglądanie wieczorem). Popatrz na Panasonic 50G30 i 50GT30.

Pfk

New member
Panasonic 46 G30 w pełni usatysfakcjonuje Twoich staruszków:) 3D na PDP dla starszych osób to może być porażka (technologia aktywna + ciemny obraz), więc kup im lepiej bardzo dobry odbiornik 2D.

adrux

New member
Witam ponownie nie wiem czy w dobrym temacie a więc zakupiłem według waszych rad PANASONIC TX-P50G30E. Telewizot fajny aczkolwiek 50 troche wielki ale nie o tym, mam spory problem z obrazem z dbt tak jak powinien działa praktycznie tylko polsat i tvn reszty nie da się oglądać obraz zacina sie na zielono różowy dźwięk tęż strasznie tnie na analogowym wmiare ok ale za to jakość obrazu dużo gorsza

Kpc21

New member
To nie jest problem związany z telewizorem, a z anteną.

Gdzie dokładnie mieszkasz? Z jakiej anteny korzystasz obecnie? W jakim kierunku jest ustawiona?

adrux

New member
Mieszkam nieopodal wieliczki jakieś 25-30km od krakowa. Antena jest ustawiona na wschód o model nie pytaj bo jakaś prehistoryczna.

Kpc21

New member
A jak daleko od nadajnika? Zobacz na dvbtmap.eu, nadajnik "Chorągwica".

Prehistoryczna, ale jakiego typu?

Siatkowa:
447feb7d4b565f7a724de7f1a983a5a4,5,1.jpg

czy typu Yagi-Uda:
A1-2221.jpg

(może być dłuższa, mieć więcej elementów, ale chodzi o samą konstrukcję)

Jak wygląda ukształtowanie terenu w kierunku nadajnika?

adrux

New member
Tak antena siatkowa, ukształtowanie terenu raczej górzyste aczkolwiek z odbiorem sygnału analogowego nie było najmniejszych problemów i wszystkie kanały odbierały super. Odległość od nadajnika ~5km nie sprawdzałem na stronie bo niedokońca ją ogarniam ale wiem gdzie to dokładnie.

Kpc21

New member
5 km do nadajnika - może sygnał jest za silny. Spróbuj odwrócić antenę bokiem do nadajnika. A jeśli cały czas będą problemy - zastąp płytkę wzmacniacza w antenie symetryzatorem i wtyczkę z zasilaczem (tzw. separator zasilania) zwykłą wtyczką antenową.

Z miejsca gdzie jest zainstalowana antena do nadajnika jest widoczność optyczna?

Do góry