wybór tunera

Jarro777

New member
Witam wszystkich

Przeglądam forum już od dłuższego czasu, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania.
Proszę was o pomoc w wyborze tunera. Mam TV Panasonica 55ST50, do tego zamierzam dokupić wzmacniacz Onkyo SR313, antena zbiorcza (mieszkam w kamienicy) naziemna oraz Sat z zezem - sygnał przechodzi przez multiswitcha i każdy ma w mieszkaniu gniazdo końcowe R/TV/2xSAT (ze switcha przychodzą dwa przewody).

Poszukuję tunera do odbioru sygnałów SD i HD, podłączenie przez HDMI, na dzień dzisiejszy kanały niekodowane. Zależy mi na dobrym obrazie i sprawnej obsłudze - żebym nie musiał czekać przy przełączaniu lub co drugi dzień zmieniać soft, możliwość tworzenia własnych list, etc to też dobry gadżet. Nie jestem maniakiem i nie zamierzam w sprzęcie dłubać. Poza tym nie mam na to czasu :)
Wiem że cena jest ważna, ale nie zawsze jest wyznacznikiem jakości i nie chciałbym przepłacać za coś co można kupić taniej. Poza tym nie jestem maniakiem :) Wiem, że nie kupię takiego tunera za 200zł, ale nie chciałbym też wydać więcej niż powiedzmy 2500zł

I teraz pytania laika:
1. Jaki sprzęt polecicie do tych wymagań minimalnych?
2. Jaki tuner polecicie jeżeli chciałbym mieć możliwość oglądania jednego kanału, i nagrywania drugiego? Lepsze są tunery z dyskami wewnętrznymi czy podłączanymi przez USB?
3. Jaki sprzęt wybrać jeżeli chciałbym w przyszłości oglądać kanały kodowane, ale w chwili obecnej nie wiem jaką platformę wybiorę, a nie chciałbym sprzętu wymieniać? Czy można znaleźć tuner uniwersalny współpracujący ze wszystkimi i tylko wymieniać karty? Czy zmiana platformy wymaga zmiany softu?
4. Co wybrać jeżeli chciałbym spełnić wszystkie wymagania, czyli kanały kodowane z każdej platformy oraz nagrywanie i oglądanie jednocześnie?
5. Czy jest coś za co jeszcze warto dopłacać a o czym nie wspomniałem?

Dzięki za odpowiedzi i mam nadzieję, że nie uraziłem was takimi prostymi pytaniami, jeżeli tak to z góry proszę o wybaczenie :blagam:

Jarek

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Wymagania wysokie

1. Najlepiej wybrać sprzęt renomowanego producenta ,tacy z reguły zapewniają wsparcie w postaci oprogramowania (aktualizacji)
2. Aby oglądać jeden kanał a nagrywać drugi (inny) tuner musi mieć dwie głowice ,są również tunery z trzema głowicami (dvb-t +2 satelitarne ) ale takie urządzenia są kosztowne
3.W Polsce w zasadzie zostały dwie platformy ,w przypadku Cyfry + sprawa jest trochę utrudniona bowiem nie dostaniesz samej karty jak dawniej ,w grę wchodzą NNK HD ,TNK HD ,Smart HD w przypadku pierwszej jest moduł w cenie ok.199zł ,Smart HD oraz ,TNK HD są postaci karty .Obojętnie którą opcję byś wybrał paczka Canal + nie jest dostępna .W przypadku Polsatu sprawa jest prostsza bowiem jest dostępny moduł CAM i można sobie wybrać dowolny abonament
W przypadku opcji NNK HD +Polsat potrzeba tunera z dwoma gniazdami CI+
w przypadku TNK HD ,Smart HD +Polsat potrzeba tunera z gniazdem CI+ ,oraz slotem na kartę
Ja wybierałem tuner według innych kryteriów - jakość obrazu i dźwięku +stabilność

Jarro777

New member
Dzięki za informacje
Jeżeli ktoś z was może podać konkretne modele to byłbym wdzięczny

Mam jeszcze jedno pytanie - żeby w telewizorze nie przerzucać z wyjścia TV na HDMI potrzebny będzie tuner z trzecią głowicą DVB-T? Co jest praktyczniejsze według was?

Jarro777

New member
Witam ponownie

Nie obraźcie się, ale liczyłem na większą pomoc :)
W przyszłym tygodniu musiałbym dokonać zakupu bo mi już żonka głowę suszy, a dalej nie wiem co wybrać.
Większość poleca "Vu+ duo2", ale nie wiem czy warto wydać na niego 2k i nie wiem jakie platformy obsłuży...

Wiem że takie banalne pytania was nudzą ale nie mam kogo spytać by uzyskać rzetelną odpowiedź, a na tym forum już znalazłem kilka odpowiedzi na moje pytania odnośnie innych sprzętów :D

Pozdrawiam
Jarek

przemko77

Well-known member
Bez reklam
"Vu+dou2 " jest tunerem klasy hi-end ,to droga zabawka oparta na dwurdzeniowym procesorze (jeżeli dobrze pamiętam ) 1,4ghz .Wszystkie platformy obsłuży w tym zagraniczne

Z wysokiej klasy tunerów warto się zainteresować Topfield SRP 2410 HD PV - teraz jest w promocji za 1500zł .Ma dwie głowice (można oglądać jeden program ,nagrywać dwa inne) ,wbudowany dysk 500gb ,dwa gniazda na moduły CI+ ,3 gniazda USB ,przełączanie kanałów w czasie ok.1 sekundy ....i inne cuda na pokładzie

Jarro777

New member
dzięki przemko za odpowiedź :)
czy mógłbyś potwierdzić czy dobrze cię zrozumiałem - do podłączenia TNK, czy NNK wystarczy później dokupić karty Cl+ ?? Kupuje się je u dostawcy "pakietów" przy podpisaniu umowy? W przypadku NC+ nie ma takich kart na rynku, czy może trzeba się ratować w inny sposób?
Nie ukrywam, że zanim jeszcze nastąpiła fuzja C+ i N'ki to myślałem o umowie z N'ką. Teraz jeszcze nie sprawdzałem pakietów, a interesują mnie głównie kanały przyrodnicze i muzyczne, nowości kinowe, itp mnie nie obchodzą...
Czy ktoś inny mógłby jeszcze coś innego polecić??
Żonka mnie już pogania z wyborem tego tunera, więc muszę coś wreszcie wybrać. Tym bardziej że wieczory coraz dłuższe a pracy coraz mniej :)
Pozdrawiam
Jarek

Do góry