Wybór telewizora ? Sprecyzowane wymagania, lecz oferta za duża:)

chlypa

New member
Witam wszystkich chciałbym kupić w sumie swój pierwszy "nowoczesny" telewizor. Moje wymagania sprecyzuje odpowiadając na pytania poniżej. Proszę o jakieś propozycje. Chciałbym dodać na wstępie że mam opcje kupić LG 42LB650V za 1449 zł lub LG 42LF5800 za 1799 zł na promocji w Auchanie lub Panasonic TX-42AS6500E za 2299 zł Panasonic TX 40CS520E za 1999 zł lub LG 43LF631V za 1999 lub Sony KDL-40R550C, ale czy to odpowiedni wybór pod moje wymagania ? Budżet do max. 2000/2200 zł. Podane wyżej telewizory to tylko moje propozycje i nie obstaje jakoś bardzo przy żadnym z nich, liczę również na wasze propozycje.

1.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ?

2,5 - 3 m

3.Ile osób zasiada przed telewizorem ?

1-2

4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ?

Na wprost, ewentualnie max 30 stopni

5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ?

Stać

6.Jak słońce świeci w pokoju ?

Mam rolety więc można słońce zniwelować, największe natężenie do południa, telewizor będzie stał albo tyłem albo bokiem przy oknie.

7.Jaki masz obecnie telewizor ?

Kineskopowy :D

8.Co chcemy aby telewizor posiadał ?

USB, HDMI, Smart TV, będzie używany głownie do konsoli ps3 jak również do przeglądania neta i filmów. Nie potrzebuje 3D jeśli ma to spowodwać zaniżenie jakości innych parametrów.

9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ?

Nie planuje oglądać telewizji jako takiej, choć naziemną może zażuce jeśli będzie dvb-t wbudowane bo antenę posiadam.

10.Jakie urządzenia ?

Do tv będą podłączone tylko ps3 ewentualnie z czasem jakieś kino domowe, dlatego input lags chciałbym jak najniższy (max te <40) oraz żeby matryca była natywnie 100 Hz

11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ?

4-8h

12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ?

Obojętne. Poradźcie która lepsza.
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ?

Youtube, JoeMonster ewentualnie wiadomości.

14.Czy zamierzasz serfować po internecie ?

Tak

15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie?

Tak, około 2/4h dziennie

16.Preferencje co do marki ?

LG, Panasonic, Sony, z naciskiem na Panasonica (przeczucie)

17.Preferencje co do wielkości ?

40- 42"

18.Co Cię denerwuje w telewizorach ?

Korzystałem z kineskopowego wiec chyba niewiele ale chciałbym wycisnąć z tego budżetu który mam maksimum. Wydaje mi się że smużenie, odbijające się światło, nierównomierne podświetlenie obrazu, kiepskie skalowanie te wady będą wkurzały mnie najbardziej.

19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ?

Popołudnie i wieczór to jedyna opcja na korzystanie.

20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup :

Około 2000 zł lecz wahania na poziomie do 300 zł wchodzą w grę.

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Wymieniłeś kilka telewizorów z matrycą natywną 50 HZ.
Ja bym brał z matrycą 100Hz płynność jest zdecydowanie lepsza.
Panasonic 42 AS650
Philips 42PFS7509
Philips 42PFS7109
Samsung 40H6400

chlypa

New member
Rozumiem, choć czytam opinie na ceneo i własnie te philipsy które podałeś mają najgorsze oceny za to Samsung na 400 opinii zebrał notę 4,55 a Panasonic 4,44. Co do Filipa 509 górują opinie że się zawiesza więc boje się do niego dokładać te kilka stów, chyba że to opinie wyssane z palca.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Nie są wyssane. Philips po aktualizacjach gra bardzo dobrze.
Ci którzy korzystali z aplikacjo pojedynczych nigdy nie mieli żadnych problemów. Zapytaj np edviking .

chlypa

New member
Prócz tych 4 jest jeszcze coś godnego uwagi ? Czytam i czytam i myślę że i te 2500/300zł zł mógłbym wyrzucić ponieważ tak czy siak planuje zakup ratalny ale chciałbym jeszcze coś przyrównać do tego filipa który poleciłeś.

Ostatnia edycja:
Do góry