Wybór telewizora do salonu

DoctorWho

New member
Dzień dobry, cześć!

Planujemy z rodziną zakup telewizora do salonu. Czas się zmienić starego 37-calowego LG'ka.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? ------- cały pokój 15 x 15m ale przestrzeń do oglądania telewizji ma 4 x 4m
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? ------ 3 -3,5 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? ------- 3-4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? ------- również z boku
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? -------- wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju? ------- gdy patrzę na telewizor okna są na prawo ode mnie, 3-4 metry w prawo, 3-4 metry w tył, okna tworzą literę L (więc jedno okno jest na przeciwnej ścianie, w stosunku do telewizora); słońce świeci od zachodu
7. Jaki masz obecnie telewizor? --------- LG 37LG3000
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? -------- SmartTV
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? -------- Cyfrowy Polsat (jeszcze nie podpisałem umowy, nie wybrałem żadnych opcji)
10 .Jakie urządzenia? --------- Dekoder HD, dysk przenośny, laptop
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? -------- Ciężko powiedzieć, ale tak koło 3-6h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? --------- brak preferencji
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? --------- filmy
14. Czy zamierzasz serfować po internecie? -------- niewiele
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? ------- Raz, dwa razy w miesiącu, chyba że wypadają jakieś święta i się rodzina zjedzie, wtedy kilka dni z rzędu
16. Preferencje co do marki? -------- brak
17. Preferencje co do wielkości? -------- ok. 55"
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? --------- słaby dźwięk, dlatego chciałbym też soundbar
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? -------- popołudnia i wieczory
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? -------- 6000 - 7000 zł
21. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne? -------- Nie musi mieć, nie zależy mi na nim

Z góry dziękuję za poświęcony czas, na rozwiązanie mojego problemu z wyborem telewizora.
Pozdrawiam.

Do góry