Wybór Odtwarzacza Popcorn vs. Dune Dużo Pytań. POMOCY PRZY WYBORZE

84markot

New member
Witam Wszystkich użytkowników forum, Na samym początku chciałbym Wszystkim podziękować za poprzednią pomoc. Śledzę bardzo uważnie wszystkie tematy związane z odtwarzaczami HDD, Mam nie lada wybór między trzema modelami:

1) Popcorn C200
2) Popcorn A-210
3) Dune HD MAX

Na który mogę się zdecydować? Do którego mogę podłączyć 2 dyski po 2TR, Nie interesuje mnie podłączanie Bluray,(mam osobny odtwarzacz).

Najbardziej zależny mi na Idealnym odtwarzaniu Full HD 1080p oraz dźwięku przestrzennym 5.1

Mam pytanie dotyczące odtwarzacza Popcorn C200 czy może ktoś słyszał o C210? Może warto poczekać?

I ostatnie pytanie dlaczego Odtwarzacz Dune HD MAX jest aż tak drogi co on ma takiego że tyle kosztuję, Czym on się różni Od Odtwarzaczy Popcorn?

Bardzo Was proszę o Odp. Bardzo zależy mi na fachowe doradztwo profesjonalistów.

Dziękuję Pozdrawiam

Soryu

New member
Bez reklam
Istota C200 albo Dune (Prime, Max) polega na połączeniu odtwarzacza sieciowego z blurayem i wtedy warto w nie zainwestować. Natomiast jeżeli nie zależy Ci na blurayu (bo już masz osobny) to nie ma sensu przepłacać - wystarczy A200/210 (albo też inny na mocnym cpu sigmy 8643/42 np. Netgear NeoTV550, Egreat S800,Egreat S5/A1080, Egreat S2, itd.).

Wątpię żeby stworzyli C210, bo w C200 nie ma czego ulepszać (ma już "pudełkową" obudowę).

pkomp

New member
100% perfekcji zapewni tylko htpc...ale dla wygody to co napisał kolega - dorzuce jeszcze połowe tańszy LG DP1(ale tylko dysk zewnętrzny)

Kirek50

Moderator
Bez reklam
Do którego mogę podłączyć 2 dyski po 2TR, Nie interesuje mnie podłączanie Bluray,(mam osobny odtwarzacz).

Do każdego z wymienionych, przynajmniej jeden dysk wewnętrzny i drugi zewnętrzny. Popcorn C200 daje możliwość zamontowania wewnątrz dwóch dysków, ale jeden z nich to 2,5 cala, więc pojemność do 1 GB. Aczkolwiek ludziska kombinują, wstawiają "sanki" i montują 2x3,5 cala.

Natomiast normalnie dwa dyski wewnętrzne po 3,5 cala pozwala wmontować Duna HD Duo i Xtreamer Pro. Możliwości mają dokładnie te same, Duna jest na Sigmie 8643/8643 i kosztuje 1200-1400 zł, a Xtreamer Pro jest na nowym Realteku 1283 DD i kosztuje 770 zł.

84markot

New member
Hej Bardzo dziękuję za Odp mam jeszcze jedno pytanie jaka jest różnica między procesorem Sigma 8643/8643 a Realtek 1283 DD.

Dzięki Pozdrawiam

Kirek50

Moderator
Bez reklam
jaka jest różnica między procesorem Sigma 8643/8643 a Realtek 1283 DD.

Nowe Sigmy są mocniejsze - 667 mhz CPU, 333 mhz IPU (image processing unit),trzy 333 mhz audio DSP, mają zaimplementowaną m.in. obsługę przeglądarek internetowych (obecność i funkcjonalność w playerze zależy od firmware), możliwość podłączenia myszy i klawiatury (nowe Realteki "plus" również - zależy od firmware), obsługują (8642) szyfrowanie Macrovison - odtwarzanie komercyjnych płyt Blu-ray (niektore konstrukcje na Realtekach też sobie radzą, ale bez menu), DRM, CA. To tak w największym skrócie. Oczywiście funkcjonalność urządzenia w dużej mierze zależy od producenta i jakości firmware.

Jeszcze więcej możliwości będą miały Sigmy 8644/46 (choćby gigabit LAN, pamięci 64 bit do 1 GB DDR2-800) - urządzenia w nie wyposażone mają pojawić się jeszcze w pierwszym kwartale br.

Tak naprawdę jednak, gdy używamy playerów przede wszystkim do oglądania filmów, nowe generacje obydwu procesorów funkcjonalnie są porównywalne, a produkty na Reltekach są tańsze.

Ostatnia edycja:
Do góry