Wybór 75 cali - 8000 zł

MojNick

Klub HDTV.com.pl
vip
Cześć,
poszukuję telewizora 75 cali (marzy się nawet 85 ale budżet raczej nie ten, wolę mniejszy a lepszy niż większy a gorszy - chyba że ktoś mnie dobrze nakieruje na zakup :) )

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? salon z aneksem ok 30 m, sama część gdzie TV i kanapy ok 20 metrów.
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2 dorosłe + 2 dzieci
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? 3 na wprost, jedna pod lekkim kątem, max 1,5 metra od środa TV.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? będzie wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju? cała boczna ściana pomiędzy TV a kanapą to okno o szerokości 3 metrów i 2,5 m wysokości od strony zachodniej
8. Co chcemy, aby telewizor posiadał ? Ogólnie to dobra jakość obrazu w standardowej TV (nie wiem jeszcze jaki dostawca, ale mam komfort wyboru między większością ogólnopolskich dostawców) + pełnia jakości na platformach (YT, netflix, max, amazon prime itp), dodatkowo aby można czasami komfortowo pograć.
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? każdy
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? dekoder iptv, XSX, amplituner DENON
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? często cały dzień
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? jeżeli chodzi o przeglądarkę to nie.
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Sporadycznie XSX
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? cały dzień włączony
17. Preferencje co do wielkości? 75-85
19. Preferencje co do marki ? Raczej brak, zawsze byłem fanem sony, aktualnie mam 2x w829 i jestem z nich zadowolony, jednak sony to aktualnie ponad mój budżet. Myślałem o TCL, ewentualnie LG, Samsung.
20. Czy telewizor ma mieć 3D ? nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 8000 zł
22. Przeznaczenie tv: TV, VOD, konsola
23. Odległość od tv - lekko ponad 4 m.

Wybór pozostawiałem do tej pory wyłącznie między OLED a MiniLed. Kieruję się raczej w stronę Miniledów gdyż są sporo jaśniejsze a i z czernią radzą sobie na prawdę ok. Aktualnie mój faworyt to TCL 75C855, ewentualnie 85C845 jeżeli poszedłbym w większy rozmiar, jednak kusi mnie nowszy ale mniejszy model - cenowo w ME to samo. Pod uwagę brałem też LG 75QNED91T6A gdyż załapię się na rabaty typu 4 produkt -80% i wyjdzie mnie podobnie cenowo do TCL, jednak nie mogę za wiele o nim znaleźć w internecie. Preferuję Google TV z racji pełengo dostępu do wszystkich apek.

Także pytanie brzmi - Czy 855 jest sporo lepszy od 845 i warty zakupu. I czy jest coś co jest dla niego dobrą alternatywą w tym budżecie i czy to najlepsza opcja?
Rozważam zakup wszędzie, każdy sklep itp,
Dzięki za pomoc i odpowiedzi.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Jeśli mieści Ci się 85" - to zdecydowanie tak bym wybrał.
Masz w promocji 85C845 za 8499 zł z pakietem gratisów o wartości 500 zł
Do tego co opisałeś więcej radości przyniesie CI jednak po całości 85"
Odległość wyraźnie wskazuje na 85"
Dla członków forum masz dodatkowo z pakietem gratisów o wartości 500 zł z montażem i dostawą.
LG ok ale to nie ta klasa , nie te wyposażenie, dźwięk, możliwości.

Kiedy planujesz zakup ?

MojNick

Klub HDTV.com.pl
vip
Zakup planuję w ciągu myślę że miesiąca, chyba że przedłużą się opcje formalne z zakupem mieszkania to wyjdą może i 2. Wtedy wiadomo że będzie może taniej i wrócę do tematu, ale rozeznaję się budżetowo :)

Aktualnie mam 3,3 m od końca kanapy i TV 55 cali i dla mnie jest ok. Siedzę też nie raz w aneksie kuchennym metr dalej i również mi rozmiar odpowiada, a wtedy mamy już 4,3 metra odległości. Także tutaj wyjdzie taka sama odległość i 75 cali już będzie sporym skokiem. Ostatecznie decyduję się na ten rozmiar, pozostaje kwestia wyboru modelu.
Czy 75c855 to najlepszy wybór? Budżet 8000 nieprzekraczalny.
A może warto pójść w coś tańszego i nie będzie dużej różnicy? Dźwięk to coś co mnie kompletnie nie interesuje, będę miał docelowo kino domowe więc na to nie patrzę w ogóle.
Jak u Ciebie cenowo kształtują się teraz ten model i słabsze odpowiedniki?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Jeśli budżet nie przekraczalny i 85" Ci się ne mieści - to 75C855 będzie extra.

Jak zakup za miesiąc , to szkoda czasu na analizy, daj znać trzy dni przed zakupem, będzie już łatwo potwierdzić ceny.
Na dziś :
TCL 75C855 masz za 7699 zł z pełnym pakietem gratisów dodatkowo, z kalibracją, montażem i dostawą.
TCL 75C805 za 5799 zł z pakietem
Philips mini led 75PML9008 za 6199 zł z pakietem

MojNick

Klub HDTV.com.pl
vip
C855 ma więcej stref i jest trochę lepszy niż C845 ale ja sam osobiście chyba bym kupił 85 cali C845.
Boję się że będzie dla mnie za wielki, a i sam wolę jednak iść w jakość niż wielkość. Zawsze można zmienić kiedyś ;-)
Jeśli budżet nie przekraczalny i 85" Ci się ne mieści - to 75C855 będzie extra.

Jak zakup za miesiąc , to szkoda czasu na analizy, daj znać trzy dni przed zakupem, będzie już łatwo potwierdzić ceny.
Na dziś :
TCL 75C855 masz za 7699 zł z pełnym pakietem gratisów dodatkowo, z kalibracją, montażem i dostawą.
TCL 75C805 za 5799 zł z pakietem
Philips mini led 75PML9008 za 6199 zł z pakietem

Dzięki, ceny bardzo przyjemne. Oczywiście odezwę się do Ciebie tuż przed zakupem, w tym momencie po prostu spinam budżet na różne rzeczy i chciałem się rozeznać ile co kosztuje.
Philips bardzo mnie kusi od zawsze ze względu na amibilight, jednak odejście od Google TV to dla mnie błąd zwłaszcza że nie ma tam wielu apek - wiem że potem tego będę żałował tak jak teraz żałuję że przystawkę mam FireTV a nie coś na Androidzie - dalej nie ma apek które były obiecane 2-3 lata temu...
Marzeniem byłby Sony Bravia 7 (ze względu na ogromne uznanie dla marki) no ale tu 10tys za 75 cali to dla mnie w tym momencie przesada.

Dzięki za odpowiedzi i odezwę się za jakiś czas. Chyba że w międzyczasie pojawi się coś nowego godnego uwagi to jestem dalej otwarty na propozycje.

Do góry