Wybór 46-tki LED 3D

dc12345

New member
Czytam od kilku dni posty na forum i niestety czym więcej czytam tym mniej wiem... :) Wybrałem cztery modele, które wydają się spełniać moje wymagania i chciałbym poznać Waszą opinię.

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? - 4x5 m
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? - 3,5m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? - przeważnie 2
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? - na wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? - najpierw niech trochę postoi, a później go powieszę :)
6.Jak słońce świeci w pokoju ? - okna od północy i zachodu (są rolety)
7.Jaki masz obecnie telewizor ? - CRT 29 cali :)
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? - dobrą jakość obrazu, odtwarzanie filmów z USB (z napisami), nagrywanie na USB
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? - Cyfra+
10.Jakie urządzenia ? - laptop
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? - ok 5h
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? - wolałbym matową lub półmatową
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? - filmy, discovery i national geographic
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? - raczej nie
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? - nie
16.Preferencje co do marki ? - brak
17.Preferencje co do wielkości ? - tylko i wyłącznie pasuje mi 46 cali
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? - słaba jakość obrazu
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? - wieczorami
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? - około 3000
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? - tak, aktywne

Między tymi modelami się zastanawiam (ceny z rtv euro agd):

Philips 46PFL5507K + 2 x okulary 3D - 2990zł
Sharp LC-46LE730E + 2 x okulary 3D - 3390zł
Toshiba 46TL933 - 2990zł
Samsung UE46ES6100 - 3429zł

Dziękuję z góry za wszelkie wskazówki :)

bysiu1988

New member
Jeżeli denerwuje Cię słaba jakość obrazu, to od razu odrzuć Samsunga, niekoniecznie jest zła, jednak z wymienionych tutaj opcji wypada pod tym względem najgorzej. Dodatkowo z tego co pamiętam matryca w nim jest chyba błyszcząca. Natomiast Philips wydaje mi się ciekawy w tym zestawieniu, szkoda że nie miałem okazji obejrzeć Toshiby. Wg mnie jeśli chodzi o jakość obrazu to wygląda następująco( nie uwzględniając Toshiby, która raczej świeci lepiej niż Samsung):
1. Philips
2. Sharp
3. Samsung

Karpaj

New member
Bez reklam
Jak nabardziej Toshiba - sam mam i jestem mega zadowolony. Takiej jakości obrazu nie da się znaleźć w żadnej innej firmie w tej kategorii cenowej - najbliższy jakościowo był by Sony hx750 lub Panasonic ET50.

Ew. zainteresuj się TL838 - to niemal to samo, ale w czarnej ramce, i bez konwersji, ale za to z matową matrycą.

dc12345

New member
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Wczoraj cały dzień czytałem o tych modelach, a dzisiaj byłem w sklepach zobaczyć jak wyglądają na żywo te modele. Teraz wybieram już tylko między dwoma modelami. Oba kosztują 2990zł (do Philipsa w cenie są jeszcze 2 x okulary). Wygląda to mniej więcej tak:

Philips 46PFL5507K
- wiesza się
- wolno działa smartTV
- smużenie (nie u wszystkich występuje)
- nie działają polskie znaki w napisach

Toshiba 46TL933
- brak nagrywania na USB

Mam pytanie jak działa menu w tej Toshibie? Nie wiesza się? I drugie pytanie czy napisy z polskimi znakami na tej Toshibie wyświetlają się bez problemu?

Jutro kupuję telewizor :)

dc12345

New member
Kupiłem Toshiba 46TL933 :) Ten Philips 46PFL5507K miał jednak jakość obrazu nie do zaakceptowanie przeze mnie... Niebawem zdam relację jak ta tośka się sprawuje :)

geoon

New member
Z chęcią przeczytam uwagi co do tego telewizora ponieważ sam zastanawiam się nad jego kupnem i zapewne padnie na 46TL933. Jeżeli coś będzie Cię denerwować w tym modelu lub coś będzie nie tak yo napisz o tym.

dc12345

New member
TV podłączony :) Obraz żyleta, dźwięk bardzo przyjemny :) Póki co znalazłem jeden problem, z którym nie mogę sobie poradzić, a mianowicie chodzi o napisy w filmach puszczanych z pendriva. Nie widzi kompletnie napisów, próbowałem z TXT. Później konwertowałem TXT na SRT i nadal nic. Następnie zmieniałem kodowanie na UTF-8 i nadal nic. Albo ten telewizor nie obsługuje w ogóle napisów albo sam już nie wiem :)

dc12345

New member
Niestety z tego co wyczytałem to ten TV nie obsługuje napisów ani w TXT ani w SRT ale poradziłem sobie inaczej z tym problemem. Może komuś się przyda więc opiszę jak to robię:

1. Ściągnąłem dwa programy:
AVIAddXSubs 9.10 - •• AVIAddXSubs 9.10 - Download, Pobierz | AVIAddXSubs 9.10 - Download w Komputerswiat.pl | AVIAddXSubs 9.10 - Download, Pobierz

SRT 1.4 - DownloadSRT 1.4 - CDRinfo.pl

2. W katalogu programu AVIAddXSubs znajduje się plik AVIBitrate.exe i nim sprawdzam ile klatek na sekundę ma film.

3. Ściągam napisy w formacie TXT i programem SRT 1.4 konwertuje je na format SRT. Przy zapisywaniu napisów podaje ilość klatek na sekundę, które odczytałem AVIBitrate.exe

4. Uruchamiam program AVIAddXSubs.exe i za jego pomocą mixuje avi z SRT (można w nim ustawić wielkość, rodzaj czcionki, wypozycjonować itp.)

5. Nagrywam tak przygotowany plik na pendriva i tak oto przygotowany plik śmiga aż miło na tej Toshibie :)

Jeśli ktoś ma inny (szybszy lub lepszy sposób) to proszę o info :)

dc12345

New member
Wielkie dzięki! :)

Potwierdzam, po wgraniu najnowszego softu napisy w formacie SRT działają :) A więc wystarczy przekonwertować TXT na SRT i zapisać z kodowaniem UTF-8. Napisy oczywiście działają z polskimi znakami :)

Do góry