Współpraca komputera (D-SUB) z plazmami

trandus

New member
Witam,

Noszę się z zamiarem zakupu plazmy, rozważam zakup PANASONIC TH-37PV80 lub innego podobnego.
Zastanawia mnie kwestia uzyskania proporcjonalnego obrazu z komputera na tym właśnie telewizorze, który ma proporcje 16:9, czemu nie odpowiadają rzeczywiste proporcje rozdzielczości matrycy (1024 x 720). Jeżeli ustawię taką rozdzielczość w komputerze to obraz uzyskany na plazmie będzie dość mocno rozciągnięty (aby był proporcjonalny 16:9, to rozdzielczość powinna być 1280 x 720).
Komputer mam zamiar podłączać przy użyciu D-SUB RGB.
To są oczywiście moje teoretyczne rozważanie nie poparte praktyką.

Z góry dziękuję za dopowiedzi,
trandus

darkmajin

Member
Bez reklam
plazmy maja prostokatne pixele rozdzielczosc w kompie niema nic wspolnego z rozdzieczoscia natywna tej plazmy ustaw 1280x720 bedzie gitarka .. pozatym przyjmie pewnie wyzsze rozdzielczosci wiec problemu byc nie powinno ..zawsze mozna manuala sciagnac :)

trandus

New member
darkmajin napisał:
plazmy maja prostokatne pixele rozdzielczosc w kompie niema nic wspolnego z rozdzieczoscia natywna tej plazmy ustaw 1280x720 bedzie gitarka .. pozatym przyjmie pewnie wyzsze rozdzielczosci wiec problemu byc nie powinno ..zawsze mozna manuala sciagnac :)
Rozumiem, ale mam kolejne pytanie: czy taka rozdzielczość (1280x720) pojawi sie na liście dostępnych rozdzielczości po podłączeniu kabla (czy zostanie zaciągnięta przez PnP?), czy sam ją muszę jakoś dodać - nie mam na liście takiej rozdzielczości, a dodawanie niestandardowej nie jest takie proste (mam kilkuletniego Della z matrycą 1400x1050, czyli 4:3 i Radonem 7500, planuję wymianę, ale też na model z taką matrycą, tyle, że IBM).

Pozdrawiam.

darkmajin

Member
Bez reklam
dostepne rozdzielczosci sa zalezne od podlaczonego sprzetu naprawde trudno mi powiedziec ale wydaje mi sie ze beda takie rozdzielczosci najlepiej w instrukcji zobaczyc :)

tomiga

New member
Obawiam sie ze jezeli bedziesz podlaczal przez DSUBA to niestety bedziesz skazany na natywna rozdzielczosc plazmy. A w przypadku proby uruchomienia trybu 720p uzyskasz komunikat Mode not supported (ja tak mam w Samsungu)
No i niestety przegladanie zdjec nie jest najprzyjemniejsza rzecza na takich plazmach :( (rozciaga obraz) - przynajmniej jezeli uzyjesz standardowych programow.
A tak przy okazji to panas ma DSUBA?

darkmajin

Member
Bez reklam
powyzszy nie przemyslany post

bo porównywanie dwóch róznych tv mija sie z celem...

na str 28 w instrukcji jest napisane jakie rozdzielczosci przyjmuje oczywiscie oficjalnie pod d-sub rozdzielczosci jest mało o reszcie jest napiasne ze moga nie dzialac co nie znaczy ze nie dzialaja..

inaczej jest przy połaczeniu hdmi dziala 720p i 1080i wiec nie rozumiem czemu na d-subie miał by nie dzialac ..

wiec nie sprowadzaj kolegi do parteru jak sie nie znasz..

trandus : a czemu akurat ten model i czemu plazma .. trzeba sie rozejrzec za takim z dobra obsluga d-sub a nie kupowac najtaniej jak sie da bo i w biedronce mozna kupic plazme :p

tomiga

New member
@darkmajin

bo porównywanie dwóch róznych tv mija sie z celem...
Fakt mam inny telewizor (i autor postu musi wziasc to pod uwage) ale przedstawiam mozliwe konsekwencje takiego polaczenia

inaczej jest przy połaczeniu hdmi dziala 720p i 1080i wiec nie rozumiem czemu na d-subie miał by nie dzialac ..
Chociazby dlatego ze zlacze D-SUB moze byc zupelnie inaczej traktowane - oddzielnie oprogramowane (w samsungu jest to PC mode - i sa dostepne dodatkowe opcje w menu telewizora) i przy probie uruchomienia innej rozdzielczosci pojawia sie komunikat mode not supported (a po HDMI nie ma problemu) - jak widac wiec moze nie dzialac....

wiec nie sprowadzaj kolegi do parteru jak sie nie znasz..
Wypraszam sobie wycieczki osobiste...

trandus

New member
Cześć,

darkmajin napisał:
trandus : a czemu akurat ten model i czemu plazma .. trzeba się rozejrzec za takim z dobra obsluga d-sub a nie kupowac najtaniej jak sie da bo i w biedronce mozna kupic plazme :p

Plazmę, bo na razie mam sygnał analogowy z kablówki i na Plazmie lepiej wygląda, przy czym nie zakładam, że w niedługim czasie zdecyduję się na HD/FHD.
Rozważam jeszcze Panasonic TH-42PZ8 z Full HD, ale po pierwsze: jest znacznie droższy, po drugie: tez nie wiem jak obsługuje D-SUBa

Co Ty byś polecił? Fakt, że chciałbym żeby D-SUB był proporcjonalnie obsługiwany, bo chcę także oglądać zdjęcia.

Pozdrawiam,
trandus

darkmajin

Member
Bez reklam
uu ja nic nie polece jak sie nastawiles na plazmy bo jestem ich przeciwnikiem no moze za ostro, nie jestem zwolennikiem plazm obecnie lcd (mowimy o lepszych) dorownuje plazmie w czerni , oczywiscie polaczenie d-sub tez lepiej sprawdza sie w lcdkach ..

a polaczenia d-sub zaleza od tvkow na jednym dziala na drugim nie najlepszym wyjsciem byl by zakup jakies grafiki z dvi wtedy problem rozwiazany no chyba ze masz lapka :/

carramba

New member
Trandus, nie mam lcd ale przyjrzałem się w sklepach dokładnie i również uważam że nawet drogie modele słabo radzą z analogowym sygnałem w porównaniu z plazmą.
Natomiast rozdzielczość 1024/768 plazmy przy podłączeniu do kompa faktycznie stwarza problem, który przewidujesz. Obraz z kompa na tv jest rozciągnięty na boki i spłaszczony, identycznie jak obraz telewizyjny 4:3 zwyczajnie rozciągnięty do 16:9. Możesz tylko oglądać komputerowy obraz na plazmie w 4:3, z pasami po bokach, albo pogodzić się z rozciągnięciem. I myślę, że każda plazma 1024/768 będzie miała tak samo. Chyba, że w trybie PC umożliwia jakieś zabawy rozmiarem ekranu, np. powiększenie poprzez obcięcie góry i dołu. Mój Samsung a457 tego nie umożliwia. Ostatecznie pozostaje wymuszenie na plazmie wyświetlenia obrazu z rozdzielczością wyższą niż natywna, ale zależnie od rodzaju plazmy i kompa może to nie być możliwe lub z kiepskim efektem typu utrata ostrości.
Dodatkowo, na moim tv nieruchomy obraz z kompa wyraźnie migocze.
Ale nie zniechecaj się całkiem, przy oglądaniu filmu z kompa na plazmie możesz ustawić proporcje obrazu w programie odtwarzającym i cieszyć się fajnym obrazem we właściwych proporcjach. :)

Berserker

New member
darkmajin napisał:
uu ja nic nie polece jak sie nastawiles na plazmy bo jestem ich przeciwnikiem no moze za ostro, nie jestem zwolennikiem plazm obecnie lcd (mowimy o lepszych) dorownuje plazmie w czerni , oczywiscie polaczenie d-sub tez lepiej sprawdza sie w lcdkach ..

Kilka miesięcy temu zakupiłem sobie plazmę - obraz świetny w porównaniu do LCD choć tu przyznam - telewizora LCD nie posiadam ale mam za to naprawdę dobry, duży i dosyć drogi monitor na lepszej matrycy. Odpalałem już kilka plików mkv i wiele z nich wygląda na LCD jak przeskalowane DVD - na plazmie obraz jest dużo lepszy pomimo niższej rozdzielczości.

Co do czerni - nie ma porównania - w LCD może wyglądać nawet i porównywalnie z plazmą dopóki nie zgasimy wieczorem światła - obraz wtedy będzie szaro-kolorowy i nic tego nie zmieni.

Jeżeli chodzi o DSUBA to oba telewizory realizują odbiór sygnału komputerowego w taki sam sposób więc pisanie, że LCD jest w tym lepsze jest nieprawdą.

darkmajin napisał:

NIE - nie jest gitarka, bo to nie jest natywna rozdzielczość plazmy i obraz będzie przeskalowany tak samo jak przeskalowywany jest obraz na LCD.

Najlepiej jest odpalić na komputerze rozdzielczość natywną telewizora (czy to plazmy czy to LCD), a w playerze ustawić odpowiednie proporcje ekranu dla filmów - wtedy odpowiednim przeskalowaniem zajmą się shadery karty graficznej (z tym poradzi sobie nawet układ na płycie głównej bez najmniejszego problemu) a efekt będzie 100 razy lepszy niż karmienie telewizora wyższą rozdzielczością.

Polecam XBMC, który jest prawdziwym kombajnem multimedialnym i w którym po ustawieniu w preferencjach proporcji ekranu właściwie wyświetlane będą nie tylko filmy ale i zdjęcia.

Ja właśnie kombinuję jak zrobić aby ekran windows był wyświetlany w 1024x768 ale z proporcjami 16:9, bo czasem odpalam na plazmie google earth.

darkmajin

Member
Bez reklam
Co do czerni - nie ma porównania - w LCD może wyglądać nawet i porównywalnie z plazmą dopóki nie zgasimy wieczorem światła - obraz wtedy będzie szaro-kolorowy i nic tego nie zmieni.

zmieni kolego radze poczytac troche o nowosciach w technologiach niestety takie LCD kosztuja spory kawalek grosza..

Jeżeli chodzi o DSUBA to oba telewizory realizują odbiór sygnału komputerowego w taki sam sposób więc pisanie, że LCD jest w tym lepsze jest nieprawdą.

to ile tv przetestowales przed napisaniem tego ? LCD w wiekszosci przypadkow obsluguja wiecej rozdzielczosci niz plazemki

NIE - nie jest gitarka, bo to nie jest natywna rozdzielczość plazmy i obraz będzie przeskalowany tak samo jak przeskalowywany jest obraz na LCD.

bedzie gitarka i w porownaniu do twojej smiesznej proby rozciagniecia 1024x768 i mysleniu ze bedziesz mial natywna to bedzie gitarka elektryczna

plazma ma inne pixele niz LCD.. ta twoja rozdzielczosc to nawet nie HD.. jedyne co uzyskasz to rozciagniety obraz

to teraz shadery skaluja? ... no coz mimo to właczylem skalowanie na karcie puzniej wyłaczyłem róznica zadna..

hd 4780, sharp x20e ..

jak by zwykly player nie wystarczał .. niewiem jakos nigdy niemam problemow z przesylaniem filmow na kompa moze to tylko ja:niewiem:

pozdrawiam.

PopaY

New member
Bez reklam
Heh, naprawdę nie macie większych problemów ;) U mnie przez D-Suba mam genialną rozdzielczość i jakość FHD na NFS Undercover :D

ivf

New member
Berserker napisał:
Ja właśnie kombinuję jak zrobić aby ekran windows był wyświetlany w 1024x768 ale z proporcjami 16:9, bo czasem odpalam na plazmie google earth.
spróbuj ustawić jedna z takich rozdzielczości: 1280x768 lub 1360x768 lub 1366x768. wprawdzie nie są to rozdzielczości natywne Twojego TV, jednak przeskalowanie obrazu tylko w poziomie jest "akceptowalne", a obraz będzie panoramiczny ;) zresztą sprawdź sam i daj znać czy Tobie odpowiada takie rowziązanie

jayson

New member
Przeczytałem cały ten temat (2x ;) ) mówicie o rozdzielczościach 1240x ... ileś tam, a co w przypadku gdy chciał bym podłączyć plazmę pd kompa przez d-sub a w kompie mam 800x600 ???
tylko bez napadów śmiechu proszę:D mój "sprzęt" (komputer) to relikt przeszłości i tu trzeba popisać się jeśli oczywiście cokolwiek da się zrobić???
uprzedzam że o karcie graficznej nie ma mowy :(

Kemot7

New member
Z niższymi rozdzielczościami powinien TV sobie poradzić bez problemy (chyba że ustawisz jakąś bardzo wysoką częstotliwość odświeżania).
Mam Panasonica TX-P42X10E, więc HDReady z natywną matrycą 1024x768. Niestety tylko w takiej rozdzielczości obraz jest dobrej jakości. TV akceptuje wyższe (do 1366x768) ale kosztem utraty ostrości (głównie widać to na literach w podpisach ikon). Zatem jeśli ktoś ma zamiar pracować na komputerze podłączonym to TV to chyba lepszy będzie LCD (albo coś z FullHD).
Natomiast przy oglądaniu filmów (typowych DivX) nie zauważyłem żadnej różnicy przy zmianach rozdzielczości. Jasne, że jak chcemy oglądać jakiś MKV w HD to bez sensu byłoby pozostawać przy rozdzielczości 1024 (jak film jest w 1280).
Dodam jeszcze że dla wejścia PC Panasonic ma dodatkowe opcje korygujące położenie i wielkość wyświetlanego obrazu.

Do góry