wifi tv & wifi pc

dziany9

New member
Witam
Na początku chcę zaznaczyć, że przeszukałem już wiele tematów i nie mogłem znaleźć odpowiedzi (rozwiązania) na tego typu połączenie.
Połączenie kablem nie wchodzi w grę.
Mam telewizor z wbudowanym wifi w standardzie IEEE802. 11n (300mb/s) i chciałbym go podłączyć bezprzewodowo z stacjonarnym komputerem za pomocą routera wifi, w celu np. oglądania filmów 3D z dysku tegoż komputera. Z tego co słyszałem od wielu ludzi może być z tym problem (haczenie się obrazu) przy zastosowaniu tradycyjnego routera. Na jednym z serwisów aukcyjnych upatrzyłem ciekawą (według mnie) rzecz która chodzi w tym samym standardzie oraz częstotliwości, tj.: PENTAGRAM Wi-Fi PCI 802.11n 300Mb/s +ArcaVir 2013

I teraz moje pytania:
1 Czy jest szansa przy tym połączeniu bezproblemowo oglądać na TV pliki w standardzie 3d lub/i HD ?
2 Czy mając na PC internet będę mógł z niego korzystać przy tym właśnie połączeniu ?
3 Czy szyna PCI jest w stanie "przepuścić" 300 mb/s ?

Z góry dziękuję za porady, sugestie a także inne propozycję.

p.s wykluczyłem zwykły router, ponieważ z tego co wyczytałem (o ile dobrze zrozumiałem) złącze RJ-45 ma maksymalną przepustowość 100 mb/s i raczej nie zda w moim przypadku egzaminu.

dziany9

New member
Może jednak ktoś ma w miarę pojęcie w tej dziedzinie i jednak zdecyduje się pomóc.
Może niedokońca w dobrym dziale napisałem temat ale "Jak podłączyć X + Y + z +..." najbardziej mi pasowało do mojego problemu.
Pozdrawiam

zwierzak11

New member
po wifi to pójdzie mkv 6-10 Giga -streaming ok. 20 Mb/s kabla cieżko będzie ci zastapić przez wifi - u mnie niestety tak to wygląda ( standard n) a te 300 mb/s to wygląda ładnie w teorii

Tsubasa

New member
Bez reklam
Połączenie kablem nie wchodzi w grę (...) wykluczyłem zwykły router, ponieważ z tego co wyczytałem (o ile dobrze zrozumiałem) złącze RJ-45 ma maksymalną przepustowość 100 mb/s i raczej nie zda w moim przypadku egzaminu.
To jest najlepsza metoda połączenia. W standardzie 100Mb/s uzyskasz bez większych problemów przepustowość ~12MB/s, w 1Gb/s ~80MB/s (wartości są podawane około, bo kilka czynników na to wpływa).
Na wifi 802.11n 300Mb/s (szerokości kanału 40MHz) i switchu 100Mb/s uzyskasz przy sprzyjających wielu czynnikach ~12MB/s, na switchu 1Gbs/s ~17MB/s. Dużo rzeczy ma wpływ na przepustowość m.in. chipset routera i karty sieciowej, szum w eterze, przeszkody, odległość itd. Na przewodzie trzeba spełnić o wiele mniej warunków żeby uzyskać dużą przepustowość.
Mam telewizor z wbudowanym wifi w standardzie IEEE802. 11n (300mb/s) i chciałbym go podłączyć bezprzewodowo z stacjonarnym komputerem za pomocą routera wifi, w celu np. oglądania filmów 3D z dysku tegoż komputera. Z tego co słyszałem od wielu ludzi może być z tym problem (haczenie się obrazu) przy zastosowaniu tradycyjnego routera.
Sieć wifi nie jest dość wydajna, dodatkowo dużo czynników wpływa na jej przepustowość. Najlepiej by było zastosować sprzęt w standardzie 802.11ac, albo 802.11n, ale w 5GHz na małej odległości. Na 802.11n 2,4GHz dużo sieci nadaje i wiele urządzeń pracuje, które to znacząco obniżają przepustowość. Za to 2,4GHz jest lepsze od 5GHz w tym że działa na większą odległość.
Możesz komputer podłączyć przewodem do routera przez kartę sieciową 100Mb/s lub 1GB/s, a TV łączyć z routerem bezprzewodowo.
1 Czy jest szansa przy tym połączeniu bezproblemowo oglądać na TV pliki w standardzie 3d lub/i HD ?
Do tej pory spotkałem się tylko z kilkoma filmami które wymagały przepustowości aż ~8MB/s. Na przewodzie bez problemu to uzyskasz, na wifi trzeba dużo czynników spełnić, ale jest to wykonalne.
2 Czy mając na PC internet będę mógł z niego korzystać przy tym właśnie połączeniu ?
Tak.
3 Czy szyna PCI jest w stanie "przepuścić" 300 mb/s ?
Tak.

Podaj jaki masz internet. Od kogo, prędkość, sprzęt sieciowy. Na jakiej odległości z jakimi przeszkodami po drodze miałby się łączyć wifi w TV z routerem. Najlepiej narysuj schemat domu z pokojami i naniesionymi: routerem, modemem, TV, komputerem itp.

Stawiałbym na router Tp-Link TL-WDR3600 ~230zł, jeśli oczekiwałbyś większych przepustowości po wifi to Asus RT-N66U ~500zł. W komputerze zastosuj kartę sieciową 1Gb/s, a jeśli chodzi o wifi to Tp-Link TL-WDN4800 ~140zł, na której można uzyskać ~23MB/s w 5GHz.
Rozważ zakup NAS żeby pełnił rolę serwera DLNA i zarazem przydał się do innych przydatnych rzeczy.

dziany9

New member
Mam internet szerokopasmowy 2 mb/s, antena od niego (podobno dobra- 5GHz) jest na dachu następnie przewód idzie do pokoju wchodzi jakbydo takiego małego pudełeczka z 2 gniazdami RJ-45 i jednym wejściem z zasilacza, następnie z drugiego gniazda jest połączone z komputerem (również przez RJ-45). Karta sieciowa jest taka : Karta Realtek RTL8168D/8111D Family PCI-E Gigabit Ethernet NIC (NDIS 6.20). Ogólnie modemu i routera jeszcze nie posiadam, byłbym wdzięczny jaki w mojej sytuacji byłby najlepszy (do 300 zł). Układ mieszkania w załączniku (wszystko jest na jednej kondygnacji). I jeszcze TV ma zakres częstotliwościach 2400-2483,5 MHZ i 5150-5250 MhZ, moc wyjściowa 802.11n 2,4GHz: 11dBm oraz 802.11n 5GHz: 12,5dBm

p.s Patrzyłem podany przez Ciebie router (Tp-Link TL-WDR3600) i wygląda zachęcająco, wydaje mi się, że powinien spełnić moje oczekiwania, tym bardziej, że za kilka miesięcy komputer zostanie przeniesiony w prawy dolny róg salony (poniżej kropki :) ) i będzie prawie na jednej ścianie z TV co prawda 2 metry wyżej ale nie będzie między urządzeniami żadnych przeszkód.

Attachments

• Bez tytułu.jpg
    Bez tytułu.jpg
    56,2 KB · Wyś: 111
Ostatnia edycja:

Tsubasa

New member
Bez reklam
Zamiast komputera podpinasz do tego urządzenia router. Komputer i TV łączyć z routerem przewodem lub bezprzewodowo. Jak masz możliwość manewrowania urządzeniem od operatora internetowego, to rozważ jego przeniesienie do pomieszczenia z TV żeby podłączyć wszystko przewodem. Tp-Link TL-WDR3600 lub Tp-Link TL-WDR4300 (ma trochę lepszą przepustowość na 5GHz) mają dwa radia 2,4/5GHz, to możesz spróbować podłączyć TV z routerem na 5GHz jeśli nie zdecydujesz się na przewód. Komputer ma kartę 1Gb/s i najlepiej podłącz się z routerem przez nią.

Ostatnia edycja:

dziany9

New member
Wielkie dzięki za pomoc, wybrałem Tp-Link TL-WDR4300. Jak podłącze i ustawię wszystko to dam znać jak to śmiga ale to dopiera za jakiś tydzień bo TV jeszcze w pudełku (końcówka remontu).
Pozdrawiam

Do góry