wifi tv & wifi pc

dziany9

New member
Witam
Na początku chcę zaznaczyć, że przeszukałem już wiele tematów i nie mogłem znaleźć odpowiedzi (rozwiązania) na tego typu połączenie.
Połączenie kablem nie wchodzi w grę.
Mam telewizor z wbudowanym wifi w standardzie IEEE802. 11n (300mb/s) i chciałbym go podłączyć bezprzewodowo z stacjonarnym komputerem za pomocą routera wifi, w celu np. oglądania filmów 3D z dysku tegoż komputera. Z tego co słyszałem od wielu ludzi może być z tym problem (haczenie się obrazu) przy zastosowaniu tradycyjnego routera. Na jednym z serwisów aukcyjnych upatrzyłem ciekawą (według mnie) rzecz która chodzi w tym samym standardzie oraz częstotliwości, tj.: PENTAGRAM Wi-Fi PCI 802.11n 300Mb/s +ArcaVir 2013

I teraz moje pytania:
1 Czy jest szansa przy tym połączeniu bezproblemowo oglądać na TV pliki w standardzie 3d lub/i HD ?
2 Czy mając na PC internet będę mógł z niego korzystać przy tym właśnie połączeniu ?
3 Czy szyna PCI jest w stanie "przepuścić" 300 mb/s ?

Z góry dziękuję za porady, sugestie a także inne propozycję.

p.s wykluczyłem zwykły router, ponieważ z tego co wyczytałem (o ile dobrze zrozumiałem) złącze RJ-45 ma maksymalną przepustowość 100 mb/s i raczej nie zda w moim przypadku egzaminu.

sapsa

New member
... I teraz moje pytania:
1 Czy jest szansa przy tym połączeniu bezproblemowo oglądać na TV pliki w standardzie 3d lub/i HD ?
2 Czy mając na PC internet będę mógł z niego korzystać przy tym właśnie połączeniu ?
3 Czy szyna PCI jest w stanie "przepuścić" 300 mb/s ?

Z góry dziękuję za porady, sugestie a także inne propozycję.

p.s wykluczyłem zwykły router, ponieważ z tego co wyczytałem (o ile dobrze zrozumiałem) złącze RJ-45 ma maksymalną przepustowość 100 mb/s i raczej nie zda w moim przypadku egzaminu.

ad1. tak, HD na pewno, 3D też jeżeli telewizor który masz ma (ale skoro ma wifi to też ma) DLNA. Chyba najłatwiej będzie ci to uruchomić z Windows Media Player, możesz też skorzystać z programu: PS3MediaServer lub UniversalMedia Server (oba powinny obsługiwać twój telewizor, ale jak już mówiłem, z WMP będzie mniejszy problem, chyba że nie posiadasz windowsa) ad2. nie rozumiem pytania, ale jeżeli pytasz o korzystanie z internetu na PC to jak najbardziej (nie parujesz urządzeń w sieci tylko stream-ujesz video do urządzenia), a jeżeli pytasz o telewizor to jeżeli jest to SMART TV to tak ad3. PCI ? czy PCI-e? PCI-e jak najbardziej, PCI chyba nie produkują N-ki na PCI. ad PS. Są routery, które w sieci lan posiadają Ethernet 1GigaBit. taki by ciebie interesował - ale czy to 100 czy 1000 (1giga) to wszystko zależy od ustawień jakości steramowania. Może na obu puszczać, wiem bo przerabiałem to bardzo długo. Chociaż i tak najlepszym rozwiązaniem jest bezpośrednie połaczenie kablem HDMI.

dziany9

New member
Dzięki za odpowiedź, tak naprawdę nie chodzi mi o wyświetlanie obrazu z PC bo tak by chyba było przy kablu HDMI a chodzi mi o przeglądanie zawartości dysków i ewentualnemu ich odtworzeniu za pomocą kodeków TV.

sapsa

New member
Dzięki za odpowiedź, tak naprawdę nie chodzi mi o wyświetlanie obrazu z PC bo tak by chyba było przy kablu HDMI a chodzi mi o przeglądanie zawartości dysków i ewentualnemu ich odtworzeniu za pomocą kodeków TV.

Wtedy jak najbardziej tak jak pisałem. streaming i DLNA. WMP lub UniversalMediaServer. Wtedy program odpalasz na pc, wybierasz katalogi do "przeglądania" a na tv jako źródło wybierasz twój pc, i przeglądasz sobie pliki jakbyś miał podpięty dysk do tv. WMP puszcza film w mp4 (jak dobrze pamiętam i zawsze działa), a UMS jest na tyle "smart",że jeżeli twój TV obsługuje kodedki filmu z PC to leci natywnie, a jeżeli nie to "dekoduje" film i wysyła tak żeby TV to rozumiał (w tym wypadku 2-rdzeniowy procesor będzie potrzebny i trochę ramu ;-) )

Do góry