w905, f8000, wt60, pfl8008 ?

B.D.

New member
Witam. Ponieważ wyniki testów różnia się od siebie a jak radzicie nie ma co porównywac telewizorów w sklepie proszę o opinię przede wszystkim użytkowników ( choć nie tylko, każdy głos mile widziany). W zeszłym roku doradzaliście mi 40hx850 z którego jestem bardzo zadowolony a obecnie szukam czegoś większego. I generalnie czy pomijając osobiste preferencje myślicie że można stwierdzić że taki a taki model jest po prostu najlepszy? Szukam czegoś do 10000. Dzieki i pozdrawiam.

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 4 x 6 m
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? ok 3m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-4
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? na wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? obojętne
6.Jak słońce świeci w pokoju ? pokój raczej zacieniony
7.Jaki masz obecnie telewizor ? sony hx850 ale szukam drugiego
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? dobra jakość obrazu HD, super ostrość, płynność
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? vectra hd ale kończy mi śie umowa i mogę przejść na upc albo nc+ więc przy okazji, czy jakość obrazu będzie in plus czy odwrotnie przy ew. zmianach?
10.Jakie urządzenia ? dekoder hd, dvd
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? nawet 7-8h
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? bez różnicy
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? sport, filmy
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? tak
15.Czy zamierzasz grać w gry - niewiele
16.Preferencje co do marki ? nie ma
17.Preferencje co do wielkości ? 55 cali
18.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? cały dzień
19.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 10000
20.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie potrzebuje 3D

pebe86

Member
Bez reklam
Z tego zestawienia nie widziałem WT60, ale zdecydowanie polecam F8000- znakomity obraz, najlepszy na rynku "smart", i można go teraz wyhaczyć poniżej 9k z tabletem- więc trochę Ci jeszcze zostanie.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Pytam bo w tej klasie pojawi się nowy model Philipsa z poczwórnym ambilightem - 60pfl8708 i ma być troche powyżej 10.000 zł
To będzie super efekt.

NA dziś do Twoich potrzeb nie przekraczaja klasy cenowej :
- Panasonic 60 DT60
http://www.hdtv.com.pl/forum/panaso...cie-mnie-do-siebie-a-bede-wasza-radoscia.html

- Sharp 60le857
http://www.hdtv.com.pl/forum/sharp/...t-wprowadza-topowa-serie-modeli-le-857-a.html

- Philips 60PFL 6008
http://www.hdtv.com.pl/forum/philips/97666-philips-seria-pfl-6008-nowosci-2013-a.html

- Panasonic 55WT60
http://www.hdtv.com.pl/forum/panaso...o-estetyka-wykonanie-zwiewnosc-to-dobrze.html

- Panasonic 55 Vt60
http://www.hdtv.com.pl/forum/panaso...sc-ktora-otwiera-inne-horyzonty-zniewala.html

B.D.

New member
Kiki 55 cali to dla mnie max, plazmy nie chcę (już miałem), a 8078 to ciekawa propozycja. Czy oprócz poczwórnego ambi będzie sie jeszcze czymś różnił od 8008? Rozumiem że według Ciebie sony i samsunga powinienem odpuścić?

pebe86

Member
Bez reklam
Kiki zawsze odpuszcza Samsungi i Sony, za to zawsze poleca Philipsy i Panasoniki- więc bazuj przede wszystkim na swoich odczuciach.

Dla mnie sprawa jest prosta- Panasonic DT60 to niezły telewizor, ale ma słabą czerń- więc wieczorami spisze się zauważalnie gorzej od Twojego HX850.

Philipsy- za mało kontaktu miałem z 8008, ale telewizor zbiera dobre recenzje za obraz. Minusem jest szwankujący firmware, tv lubi się czasem zawiesić.

A z tym ambilight- kiki może warto byłoby doprecyzować czy telewizor ma stać, czy wisieć, bo jak stać na komodzie (albo wisieć tuż nad nią) ten poczwórny ambi nie robi różnicy.

Obadaj i poczytaj trochę o Samsungu F8000, dla mnie to najlepszy obecnie telewizor w tym budżecie. Nie ma chyba innego telewizora obecnie, który tak zgodnie zbierałby najwyższe oceny za obraz, w testach na całym świecie. No chyba że Panas ST60, ale wspomniałeś że nie chcesz już plazmy (inna sprawa że to jednak niższa półka jeśli chodzi o wyposażenie).

P.S.
Kiki, niedawno pisałeś że w tv liczy się dla Ciebie przede wszystkim jakość obrazu a nie inne "bajery"- a teraz, polecając 60pfl8708, jako argument podajesz jedynie poczwórny ambilight. A model jeszcze się nawet nie pojawił.

Ale jak rozumiem, skoro to Philips, to wiadomo już zanim się pojawi że jakość obrazu będzie zniewalająca? ;)

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Nie masz racji , bo wiele osób kupując telewizor z potrójnym ambilightem i stawiając go przy ścianie - marzyło też o czwartym kolorze.
Więc ich marzenia się spełnią. Po trosze moje mam nadzieję że też.

Nie podaję że jedynie, a podaje że będzie. O telewizorze się nie wypowiadam bo po prostu go nie widziałem.
======================

B.D - to jest Twój wybór.
Ale jeśli wykonasz

8094d1374262007-poprosze-o-pomoc-55-a-moze-60-i-jaki-projekt-do-tv.jpg

Podobny obrazek z Twoim ustawieniem to byłoby super!
To zdecydowanie ułatwia pracę.

B.D.

New member
Jeśli chodzi o sam design telewizora to samsung bije na głowę 3 pozostałe. Cenowo to poziom philipsa ( sony i panas wyraźnie droższe). Przed hx850 miałem jednak philipsa 9703 i ambi zazwyczaj (choć nie zawsze ) robi dużą różnicę. Chyba zawężę wybór pomiędzy f8000 i 8008 (8708).

B.D.

New member
A jaka telewizja jest nadawana w najlepszej jakości ? Mam vectre ale kończy mi sie umowa i mogę zmienić. Tam gdzie mieszkam większość jest dostępna.

B.D.

New member
Kiki a ten sharp 857 którego nie brałem pod uwagę wart jest rozważenia? Niestety nigdzie nie znalazłem jego testu a wiem że Ty go testowałeś.

Karpaj

New member
Bez reklam
Kiedyś zdecydowanie N miało najlepszą jakość tranmisji, ale obecnie nc+ to stara jakość c+ - trochę lepiej od cyfrowego polsatu, ale rewelki u mnie nie robi, nawet jak do ZL1 podłączę. Tak czy siak - optymalnie mieć satelitę, no i oczywiście to jednak oferta programowa i cena są najważniejsze :p

A co do telewizorka - Sharpa nie widziałem jeszcze, więc tu z recenzjami trzeba poczekać.
Philips 8008 wyróżnia się ambilightem oraz czernią, natomiast gorzej wypada z kątami, ustawieniami fabrycznymi (choć thx daje radę jak zawsze, to wypada mu poprawić niebieski) oraz oprogramowaniem.

Samsung F8000 wypadł naprawdę elegancko po kalibracji - świeci bardzo dobrze. Na standardzie - jaskrawość i brak naturalności rażą. Natomiast ma najlepsze oprogramowanie i bardzo szybkie działanie. Dość dobrze radzi sobie także z czernią, nawet pod kątem.

Panasia WT60 nie widziałem, więc nie powiem Ci póki co czy warto.

Sony W905 świeci bez kalibracji dość słabiutko, mniej więcej jak ES8000. Po kalibracji znacznie lepiej, ale cena póki co jest mocno zawyżona - jest to model będący odpowiednikiem zeszłorocznego HX850.
Ja bym jeszcze pod uwagę wziął najtańsze 4K - w sierpniu będzie Tośka 58L9 w cenie jakieś 12-14tyś. Do tego zapowiada się że to będzie jedyne 4K z dobrym skalowaniem - bo LG i Soniacz póki co pokazały się dość przeciętnie.

Tak czy siak - wybierz to co uważasz za najlepsze dla siebie, i nie słuchaj geniuszów w marketach, co Ci wcisną to co im się będzie opłacać :p

Do góry