VT50 i WIFI

mexxmen30

New member
Witam wszystkich

Zrodziło mi sie ostatnio takie pytanko : ile uciągnie w VT50 karta WIFI zmieniłem ostatnio operatora internetu i wziołem internet 40Mb/s do tego mam router TP-LINK TL-WR841N 300MB/s i gdy wejde na przegladarce internetowej w TV na jakiś SPEEDMETER to pokazuje mi pobieranie od 6Mb/s do max 10Mb/s czy to wina karty ???? dodam ze nie mam jak sprawdzić po kablu bo nie posiadam kabla 6m a router jest w tym samym pomieszczeniu co TV.Komputer po wifi leci na 40Mb/s natomiast komórki max 20Mb/s ale maja słabe karty wifi wiec czy TV ma bardziej słabą karte niz nawet komórka ????

sory za nowy temat ale moje pytanie wywaliło w dwóch innych postach

hellhammer

New member
A jaka ma karte wifi ten model?b/g czy n lub ac? Myla Ci sie widze literki tez :) MB/s a Mb/s to 2 rozne paramtry :) Lepiej pokaz fotke ze speedmetera. Pozatym przy przeprowadzaniu testu warto nie korzytsac z neta na innych urzadzeniach, nic nie sciagac itp.

hellhammer

New member
HYmm jak ja bym to wiedzial nawet w google nie znalazłem odpowiedzi jaka ma karte, co do routera to ma 300Mbps........

wiadomo wszystko wyłaczone poza TV

a sprawdzam przykładowo na tym :
Test łącza - Speed Test - pomiar łącza internetowego

Speedtest.net by Ookla - test prędkości łącza internetowego

Roter masz w standardzie n na nim masz pelna predkosc swojego neta. ale wlasnie wszytsko zalezy jaka masz karte wifi w tv. A na kompie jaka predkosc Ci pokazuje w tych testach?
Najlepszym miarodajnym testem predkosci neta jest pobranie jakiegos pliki 10-20MB za pomoca np total commander z jakiegos serwera duzej predkosci. Np Ms. Pokaz wtedy jaka masz predkosc na kompie.

mexxmen30

New member
Roter masz w standardzie n na nim masz pelna predkosc swojego neta. ale wlasnie wszytsko zalezy jaka masz karte wifi w tv. A na kompie jaka predkosc Ci pokazuje w tych testach?

Na laptopie mam w granicach 38Mb/s po wifi na kablu 41Mb/s
a co do karty wifi w TV to własnie nie mam pojęcia bo nie moge tego nigdzie znalejść jaki to jest model, co panasonic tam wsadził.
Własnie z tym pobieraniem dlatego wziołem net 40Mb/s aby se coś poogladac onlajn i filmy mi sie przycinaja czy to z Jutuba czy TVNpleyer...........

Tsubasa

New member
Bez reklam
na przegladarce internetowej w TV na jakiś SPEEDMETER to pokazuje mi pobieranie od 6Mb/s do max 10Mb/s czy to wina karty ?
Testy na stronach, a zwłaszcza flashowe najczęściej nie są dokładne.
Pomiary prędkości internetu powinno się wykonywać na połączeniu kablowym, pobierając w kilku sesjach z np. serwera ftp. Oczywiście nić w tle nie może korzystać z internetu i tylko urządzenie pomiarowe powinno być podłączone do routera.
Prędkość karty sieciowej w TV możesz zmierzyć przez podłączenie komputera z routerem po przewodzie, TV z routerem po wifi i strumieniowaniu po np. DLNA materiału wideo z dużym bitrate. A przez dumeter czy podobny program obserwować prędkość.

a co do karty wifi w TV to własnie nie mam pojęcia bo nie moge tego nigdzie znalejść jaki to jest model, co panasonic tam wsadził.
W routerze powinna być informacja w jakim trybie się karta połączyła b, g, n. Nieraz tez jest wyświetlana prędkość rx, tx. Jaki masz poziom sygnału w jednostce dBm?

Sprawdź prędkość na wymuszonym trybie 11n only, channel width 20 i 40MHz (jeśli masz mało sieci to ustaw 40MHz). Ustaw kanał najmniej zajęty, nie ustawiaj trybu auto.
Szyfrowanie sieci ustaw WPA PSK AES lub mieszane WPA/WPA2 PSK AES, ~12 znakowe hasło nie słownikowe. WEP i TKIP nie jest kompatybilne z 802.11n. Zobacz na włączonym i wyłączonym WMM jaka będzie przepustowość wifi.

Wbudowane karty bezprzewodowe w TV nie są najlepsze. Lepiej zastosować router z trybem AP klient i cieszyć się większą przepustowością.

Do góry