Viera TH-42PV80P i HD przez Component

tre33

New member
Witam wszystkich.

Posiadam telewizor Panasonic Viera TH-42PV80P. Z racji przejścia na DVB-T, podłączony jest on do budżetowego tunera Cabletech URZ0090. Niestety, telewizora nie udało się podłączyć poprzez HDMI (nie reaguje). Podłączony jest przez SCART, co wydaje mi się trochę bez sensu...
Muszę kupić jeszcze jeden tuner do domu, w związku z tym zastanawiam się nad modelem posiadającym możliwość przesłania wysokiej rozdzielczości poprzez inne gniazda (jeśli wejście HDMI w TV jest zepsute). Znalazłem inny tani model, który zdaniem sprzedawcy, jest zdolny przesyłać 720p przez Component.

Moje pytanie brzmi, czy TH-42PV80P obsłuży taką rozdzielczość przez gniazdo Component i czy jest to słuszne rozwiązanie uzyskania jak największej rozdzielczości (czy ten TV w ogóle potrafi uzyskać więcej?) przy ewentualnym zepsutym HDMI.

Pozdrawiam czytających i dziękuję za zainteresowanie tematem!

digitalus

Banned
Witam
W dvb-t sa dwa kanaly hd tvp1 hd i tvp2 hd .Po podlaczeniu sygnalu z tunera do wejscia component w telewizorze uzyskasz na pewno lepsza jakosc obrazu niz przez euro. Druga sprawa to moze wejscie hdmi w telewizorze jest sprawne ? Podlaczales inne zrodlo sygnalu do wejscia hdmi w telewizorze?.
Jesli masz zamiar kupic nowy tuner to warto wybrac z chipsetem mstar .W tunerze Cabletech URZ0090 tez jest chipset mstar .
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=36&t=3318
Jakosc obrazu z tunerow opartych na chipsecie mstar jest troche lepsza niz z procesorem ali
kliknij tutaj, sa recenzje i zdjecia.
http://gutek.elektroda.eu/gutekxtpl/cabletech8386.htm

Ostatnia edycja:

tre33

New member
Dziękuję za szybką odpowiedź. Na razie miałem możliwość sprawdzić jedynie wyjście HDMI tunera przy innym TV. I obraz wyświetlany był prawidłowo.

Nie posiadam innego źródła HDMI. Pytałem znajomych i także nie mają. A skoro i tak muszę kupić jeszcze jeden tuner, to chciałem się zabezpieczyć, w razie gdyby to HDMI jednak było zepsute...

Bardzo dziękuję za zwrócenie uwagi na procesor. Już biorę się za czytanie przesłanych linków. Wcześniej oczywiście nie miałem o tym pojęcia :)

Choć pytanie czy uda się znaleźć coś z Mstarem i Componentem przesyłającym dużą rozdzielczość.

digitalus

Banned
Np. tuner comsat te 2030 oparty jest na chipsecie mstar i posiada wyjscie component
Czy w tunerze cabeltech jest mozliwosc zmiany rozdzielczosci na nizsza? Moze jest ustawiona zbyt wysoka rozdzielczosc i dlatego obraz byl w telewizorze full-hd ale brak obrazu w telewizorze o nizszej rozdzielczosci.Ustaw nizsza rozdzielczosc.Wylacz tuner pilotem i wlacz.Proponuje tez sprawdzic czy pojawi sie obraz gdy na poczatku wlaczysz tuner pozniej telewizor, lub odwrotnie .

Ostatnia edycja:

tre33

New member
Próbowałem na wszystkich rozdzielczościach, a także podłączania w różnej kolejności. Wydaje mi się, że próbowałem każdego możliwego ustawienia... Czytałem, że jeśli podłączy się ten telewizor uruchomiony do HDMI to następuje jego uszkodzenie. Nie jestem pewny czy tak się stało, może po prostu te 2 urządzenia się nie lubią przez HDMI.

Czy ten Comsat ma możliwość przesyłu obrazu HD przez component? Czy się lepiej upewnić u producenta?

tre33

New member
Dziękuję bardzo.
Proponowane rozwiązanie działa idealnie.
Co ciekawe, w międzyczasie miałem możliwość podłączyć się do innego egzemplarza Cabletech URZ0090 i HDMI działa. Więc konflikt wynikał z wersji oprogramowania... (I tak zepsuł się pilot, więc trafił do serwisu. Mam nadzieję, że go tam zaktualizują)

Jeszcze raz dziękuję za pomoc!

Do góry