A możesz napisać w czym jest lepszy?
Kolego przede wszystkim musisz sobie odpowiedziec na takie pytanie czy sub Ci jest potrzebny do kina i do stereo? Czy bardziej zalezy Ci na subie zeby sprawdzil sie w stereo czy w kinie? Czy moze uniwersalny zeby jak najlepiej spisal sie w jednym jak i w drugim...
Druga sprawa nie sluchaj nikogo tylko sam musisz posluchac obu to sa duze pieniadze ( jesli zamierzasz kupic nowy ) i ja w zyciu bym nie ryzykowal kupna tylko po tym jak ktos opisze co wg niego jest lepsze...
Wg mnie sub velodyna jest bardziej uniwersalny czyli lepiej sprawuje sie w kinie od Rela, natomaist w muzyce jest deczko wolniejszy ( nie wiem na ile Ty to odczujesz) ja nawet mowie ze nie o tyle chodzi ze on jest szybszy tylko inaczej on brzmi ( niestety ja nie mam zdolnosci do opisywania ) wiec nie bardzo Ci napisze. Tak jak dla mnie : mi osobiscie bardziej z wygladu sie podoba velodyne ( ale to kwestia gustu) , dwa jest prosciej go ustawic, nie ma praktycznie z tym problemu ma mikrofon do kalibracji, kolejna sprawa ma pilot ( beda tacy co mowia ze jak raz sie ustawi to tak sub gra i nie trzeba go przestawiac ) ja sie bawie i przestawiam bo chocby w zaleznosci jakiej muzyki slucham to tak przelaczam na dany tryb, a roznice sa - wiec uwazam ze jest to bardzo dobra sprawa.. A w muzyce tez jest szybki jak sluchasz np nigtwish to wiesz jak gra tam gosc szybko na perkusji i jak dla mnie velodyne tez sobie z tym radzi dobrze..
Jedno Kolego jest pewne oba suby sa fajne mi bardziej odpowiada velodyne pomimo ze drozszy ale mowie ci jedz i odsluchaj obu subow.. Tez wazne jest gdzie mieszkasz- blok z plyty, kamienica , blok nowe budownictwo, bo niestety Rel ma problem np w kamienicach czy w blokach z plyt.. Pozdrawiam.