Valerion VisionMaster Pro 2 & Max - 3000ansi/hdmi 2.1/googleTV/HDR10+/DV/110%REC

Arek

Member
W świecie projektorów wieje nudą, zakładam, że z powodu coraz przystępniejszych cen dużych TV - 98" ,115" . To powoduje, że premiery nowych projektorów są coraz rzadsze a jeśli już są to zaskakują wysokimi cenami (jak chociażby ostatnio Sony bravia 8 czy 9), praktycznie nic ciekawego nie dzieje się w średniej półce cenowej, albo ja przeoczyłem rosnącą w siłę półkę projektorów "lifestylowych" cokolwiek to oznacza.

Przeglądając internet coraz częściej widzę amerykańskich recenzentów, którzy są oczarowani jakością i możliwościami nowych projektorów od VALERION. Chodzi o model VisionMaster Pro 2 oraz Max z dynamiczną przysłoną, który zadebiutuje w IIQ2025. Ponoć ostro namieszali, bo w przedsprzedaży można było zamówić je za 2 i 2,2 tys. USD a jakość pod wieloma względami jest porównywalna tylko z topowymi sprzętami od JVC i Sony. Widzę, że pojawiają się pierwsze oferty na OLX, tutaj co jakiś czas też ktoś o nim wspomina, niech ktoś podzieli się doświadczeniem jeśli już go testował.

Specyfikacja na papierze robi robotę , tylko czemu taki wygląd szkaradny :(

1735902391549.png

1735902447258.png

Jak myślicie, może coś namieszać taki proj?

Założę się daleko mu będzie do kontrastu JVC czy SONY, ale jeśli cena będzie 3-4x niższa a kontrast mniejszy tylko o 30%? Poza tym od razu na dzień dobry jest "wszystkomający"

Arek

Member
Tak jak myślałem, nie wszystko złoto co się świeci. Z tym natywnym kontrastem to jest słabo, ale dzięki kilku sztyczkom dynamiczny kontrast jest porównywany do topowych maszyn.
Ja tylko obawiam się że przez to że jest tak bardzo ostry obraz straci "kinowy plastyczny przekaz".

Ciekawy test tego proja znalazlem tutaj

Do góry