Ustawienie głośności zestawu?

collider

New member
Bez reklam
Zastanawiam się nad jednym, dlaczego amplituner (Pioneer VSX 920K) powiedzmy po roku w czasie ponownej kalibracji systemu w tych samych, identycznych warunkach i przy tym samym zestawie kolumn tym razem ustawił zupełnie inną głośność poszczególnych kanałów. Zaproponował kilka jednostek (db) ciszej. Czy jest to spowodowane wygrzaniem głośników?
I jeszcze jedno, czy zmieniając ręcznie głóśność poszczególnych kanałów (pamiętam jak było poprzednio) nie zaburzam charakterystyki całego dźwięku? Przecież ampek w czasie kalibracji nie tylko ustawia głśność w stosunku do pomieszczenia, ale też wszelkiego rodzaju odbicia, opóźnienia dźwięku, ustawia korektor i wiele innych wartości?! Jak to się ma do ręcznej regulacji poziomu głośności poszczegółnych głośników, kanałów?

Pytanie bonusowe? :)
Pytanie laika, ale.... Czy 1db ma tą samą wartość, głośność przy różnych głośnikach? Prościej, czy duży głośnik podgłoszony o 1db daje tę samą siłę dźwięku co mały głośnik podgłoszony o tą samą wartość? Nie jestem pewien czy jest to zrozumiałe? ;)

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Co do pytania 1. Ja jak przeprowadzałem pod rząd 2 kalibracje to też mi minimalnie inaczej ustawiało. Audyssey jest świetne ale to nie jest idealne urządzenie, nie omylne:) Nie ustawi ci zawsze idealnie co do 1db, czy odległości co do cm. Czasami trzeba poprawić trochę ręcznie. Może mieć na to wpływ również wygrzanie się kolumn, czy nawet lekkie przestawienie do przodu lub na boki. Co do pytania 2. Podniesienie o 1db nie zawsze daje ten sam efekt przy różnych kolumnach. Masz przecież taką wartośc jak impedancja kolumny (inaczej zagra kolumna 4 Ohm i 8 Ohm), i najważniejsza wartość która decyduje o głośności samej kolumny to Efektywność np. Klipsch rf 62 ma 97db a np. JBL 180 ma 89db. Im wyższa ta wartość tym skuteczność danej kolumny jest większa. Myślę że ustawiając ręcznie głośności poszczególnych kolumn ale z zachowaniem różnic ,nic się nie stanie np jak podbijesz fronty o 2db to i resztę też musisz podbić

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry