Ustawienie Denon AVR-1911...brak basów

akleg

New member
Witam,
kupiłem w tym tygodniu Denona AVR-1911 i kolumny (5.0) Jamo 608...no i trochę jestem zawiedziony po pierwszym odpaleniu w domu...brakuje mi strasznie basów. Średnie i wysokie są strasznie mocne, dołu prawie brak. Czy ten efekt jest do zbicia po porostu kupnem subwoofera, czy to kwestia ustawień?
z góry dzięki za pomoc

Z

zerga

Guest
z tego co piszesz to kwestia ustwien lub cos zle podlaczyles.pobaw sie troche tym ampem bo to dobry sprzet chyba ze wsadziles ten zestaw do pomieszczenia o wielkosci boiska do kosza;)watpie zeby glosniki byly wadliwe.poczytaj dokladnie instrukcje czesto to pomaga

akleg

New member
Mam takie pytanie, we frontach Jamo 606 są podwójne terminale, rozumiem że dolny napędza głośnik niskotonowy, a górny średnie i wysokie. Jak powinienem podłączyć do amplitunera, pod które wyjścia?

Whiplash

New member
Bez reklam
Nie to sa terminale do Bi ampingu czyli drugi terminal jest do drugiej koncowki mocy np z tylnych glosnkow kosztem 7.1.

Co do basu. W ustawieniach masz Parametr > Bass Treble -6 > +6
Dodatkowo masz EQ ktorym podbijasz kazde pasmo od basu przez srodek po gore. Poczytaj instrukcje ,wszystko pisze ,pilot w dlon i do zabawy :)

siucha

New member
Jak nie masz pojecia to zalaczony mikrofon w reke i odpal automat on ci wszystko ustawi , na brak basu nie powinienes narzekac jest go duzo ;)

Ostatnia edycja:

Jok3r

New member
Bez reklam
Niestety połącznie Denona z Jamo nie wypada najlepiej, więc nie będzie tego basu jakoś dużo, ale możesz spokojnie pójść za poradami kolegów z wcześniejszych postów, natomiast jak skończysz automatyczną kalibrację, to pierwszą rzeczą, którą zapewne będziesz musiał poprawić będzie podgłośnienie wszystkich głośników, dlatego, że w większości przypadków niestety ustawia je na -7 do -5 nie wiedzieć czemu i później się może wydawać, że ampli brakuje mocy, więc polecam to sprawdzić od razu i jak coś to przestawić.

P.S. Oczywiście dużo też zależy od tego jaką masz akustykę pomieszczenia.

Ostatnia edycja:

akleg

New member
dzięki za info...jak tylko znajdę "dłuższą" chwilę to zabiorę się za ustawienia...ale zmartwił mnie Blackninja... co oznacza fabryczne wycięcie pasma do 100Hz? można to jakoś obejść?
dolne głośniki nie pomruczą raczej bez <100Hz...

Jok3r

New member
Bez reklam
Możesz sobie to ustawić jak najbardziej. W Manual Setup/Speaker Setup/ Crossover Frequency i tam możesz ustawić odcięcie. Chyba taka ścieżka o ile się nie mylę.

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Amplitunery są fabrycznie zabezpieczone przed "nowym" użytkownikiem. Bez takich ustawień 90% populacja zjara małe głośniczki które kupi w komplecie z MM od razu.

akleg

New member
dzięki, już wszystko jasne, bez włączenia automatycznej kalibracji szkoda w ogóle włączać sprzęt, ja to zrobiłem przez brak czasu. Po kalibracji wszystko zaczeło grać jak ta lala... polecam taki zestaw :)

martbdg

New member
Troche odkopie ten temat bo po co zakładac nowy ;) Moim problemem jest za duży bass i za cholere nie wiem jak to zmienic. Nawet auto kalibracja przy pomocy mikrofonu nie pomaga. Pomieszczenie ok 30m

Whiplash

New member
Bez reklam
Ale jak wylaczysz audyssey to cala korekcja idzie w ****. Masz w audyssey ref czy rev level 5, 10, 15dB to wlasnie stlumia bass kiedy dziala caly audyssey. Ustaw sobie na 10db i bedzie ok.

Do góry